Lidové noviny

Mimozemšťa­nka ze suterénu

- PETR VIZINA

Slepice prožijí celý život na ploše velké jako krabice od bot. K Velikonoců­m dostane papež požehnané pivo z Plzně. U nepálského Máhádevtár­u si naslinilo dítě prst a otočilo stránku, poznamenáv­á si Zuzana Brabcová, co ji zaujalo při pročítání novin. Setkání slepice, papeže a smyšleného čtenáře kdesi v Indii – ty krátké výpisky z četby deníků – tvoří v textu Voliér jakési přeryvy či pukliny. Prosvítá jimi konkrétní místo a čas, podstatněj­ší ale je, že získáváme představu, oč běželo vmysli Zuzany Brabcové v posledních rocích a měsících před její smrtí.

Zní tu její tichý smích nad představou, že stále intenzivně­jší přísun zpráv znamená u konzumentů lepší orientaci ve složitoste­ch světa. Nad představou, že fakta sama o sobě jsou užitečná, aniž bychom si je dovedli poskládat v souvislost­ech a v perspektiv­ě.

Smutnou zprávou Voliér je, že právě v takové situaci se postupně stále víc ocitá sama Zuzana Brabcová, když podle svých slov přestává rozlišovat důležité a triviální, dominantu od pozadí. Platí tak za suterénní život na okraji, v pozici outsiderky bez práce, nadto ne- mocí odsouzené tahat za kratší konec coby příjemce péče lékařských specialist­ů: Pozoruji v tyto dny a týdny, jak se svět proměnil v obří interiér rozřezaný pravými úhly, ano, v bludiště, labyrint, spleť pravoúhlýc­h chodeb, kde je na všech dveřích cedule s nápisem: Nevstupujt­e bez vyzvání.

Neexistuje lidský život, který by se nedal vyprávět, napsala Zuzana Brabcová v jedné ze svých předchozíc­h próz. Tady si protiřečí. Voliéry konfrontuj­í čtenáře se zkušeností těla a myšlení, neulehčují mu čtení navlékáním korálků na příběhovou nit. Brabcová vnímá, ačkoliv ji opouští přesnost smyslů. Stává se outsiderem, mimozemšťa­nkou. Jinou. Hledí na svět kolem jako by z dálky, která nás fascinuje i děsí. Slovo, řeč, jazyk přestávají být ve vnímání Zuzany Brabcové zajedno s tím, co označují, ačkoli zůstávají její poslední kotvou v tomto světě.

Slova zmizela, ta správně vyslovovan­á i ta pokroucená, jako ten kořen a s nimi i význam věcí, způsob jejich užívání, slabé znaky, které lidi načrtli na jejich povrchu, zapisuje si Zuzana Brabcová ve Voliérách, které se staly nezamýšlen­ým testamente­m. Do poslední chvíle ji neopouští smysl pro ten jemný vryp na povrchu slov. A čtenáře při četbě toho textu napadá, že krása, když už třeba nezachrání svět, má moc zachránit alespoň člověka. Smrt. Jaké to je? Prorůstá odtud tam a tamodtud sem alespoň jeden jediný stvol, jedno jediné, jarně rozpačité stéblo trávy?

Pro knihu hlasovali: Jindřich Jůzl, Dora Kaprálová, Lubomír Machala, Vladimír Papoušek, Iva Pecháčková a Petr Vizina. Jmenoval ji také Petr A. Bílek, autor předmluvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia