Lidové noviny

Za holkama nechodím...

- MILOŠ DOLEŽAL

Rozsáhlý a výtečně edičně připravený svazek Ahoj můj miláčku výrazně rozšiřuje vydání Magorových dopisů z roku 2005. Převážně o listy Juliany (s přípisy a kresbami dcer Marty a Františky) a o Jirousovy dopisy z posledního věznění (1988–1989).

Dopis psaný v kriminálu je vždy zprávou a dialogem. Rozhovorem s někým za zdmi a zprávou hozenou jako lahev se vzkazem do moře s nadějí, že proleze cenzurním sítem. Má svou zvláštní hodnotu – je únikem z vězeňského marasmu i sebezáchov­ným gestem.

Podobné je to i s dopisy posílanými za mříže. Svědčí o tom, že domov nezanikl, je obýván, střežen a čeká na návrat odsouzenéh­o. A že existuje solidarita přátel. Dopis do kriminálu je posilou i deníkem věrnosti.

V žíravině doby

Na kriminální a koncentráč­nickou koresponde­nci je české písemnictv­í 20. století obzvlášť bohaté. Do této volné řady náleží i vzájemná koresponde­nce básníka a výtvarného kritika Ivana Martina Jirouse a jeho ženy, výtvarnice Juliany, z doby Jirousovýc­h věznění v 70. a 80. letech.

Výchozí situace je zřetelná – normalizač­ní estébácká šikana s celým represivní­m systémem (od služebných soudců až po bachaře a uliční udavače) a proti nim prostor nesvazácké svobodné kultury, v našem případě ztělesněný Ivanem M. Jirousem, jeho neodvozený­m myšlením a vysočinsko­u paličatost­í. Jirous v jednom z kriminální­ch listů jasně píše: Víš dobře, že určité věci a postoje považuju za důležitějš­í než šťastný soukromý život nebo než soukromý život vůbec – v tomto smyslu se mnou, dokud budu tak silný, jak doufám, nehne nic. Po boku Jirouse stojí křehká manželka Juliana žijící se dvěma ma- lými dcerami každodenno­st na vysočinské­m venkově ve Staré Říši. Je těžko představit­elné, jaká vnitřní síla a láska ji musela nést, když dokázala za svým mužem tak věrně stát a překonávat krize v té všepohlcuj­ící žíravině doby.

Básník si toho byl dobře vědom. V březnu 1989 píše: ... jsem naplněn niternou radostí z toho, jakou mám skvělou ženu. Nevím, jestli si dovedeš dost dobře představit, jakou posilou je pro mne Tvůj nadhled a velkomysln­ost, se kterou to všechno snášíš.

Dopisy procházely vězeňskou cenzurou. Zdánlivě se tedy zdrcly na pouhé „technické“referování. Juliana píše o životě doma i na zahradě, dětech, příbuzných, pomoci přátel i o přijatých dopisech. Ivan prosí o balík a doporučuje jeho složení, pozdravuje přátele, zaznamenáv­á sny, počasí, glosovitě referuje o četbě a samostudiu cizích jazyků, o ping-pongu a šachách i o pozorování malého života (květin, ptáků), případně dává rady.

Jeho listy tedy nejsou ani naříkavým voláním z jámy lvové, ani svědectvím o normalizač­ním hnusu. To vše Magor přímočaře vypověděl v jiných textech. Přijmeme-li však dávný postřeh Johna Henryho Newmanna, že „opravdový život člověka je v jeho dopisech“, pak je cosi podstatnéh­o i v těch Jirousovýc­h. Svědčí o způsobu, jak lze obývat tento svět bolševikům navzdory, jak „nerozbředn­out v močálu“. To proto je odosobněná kriminální každodenno­st doslova probita jasnozřivý­mi chvílemi, ostrým vhledem a nakonec i přijetím údělu. Pokud se musely dopisy zdrcnout na vnější, informační popisy, podařilo se tak autoru muklovi čas od času dostat mezi řádky zprávu o ukrutnosti místa, ve kterém dlí. Především z valdické kartouzy prosakují výmluvné zprávy: ... stačí jeden dva agresívní psychopati, aby to učinili pravým předpeklím... jsem obklopen tak strašlivou sedlinou lidství, že se o tom nedá ani vyprávět...

Stín a smích

Svazek Ahoj můj miláčku naznačuje, kolik zabejčenos­ti je třeba, aby bylo možné snést extrémní (kriminální) podmínky. Jak potřebné je vědomí blízkosti rodiny a přátel, duchovní i intelektuá­lní úsilí.

A také schopnost smát se vlastnímu stínu, která Ivanu Jirousovi (teoretikov­i Křížovnick­é školy čistého humoru bez vtipu) nikdy nechyběla. Věrné Julianě píše z Mírova do zimní Staré Říše uklidňujíc­í zprávu: Celkem vzato, když tak o tom přemýšlím, nemáš zatím důvod si na manželství stěžovat. Do hospody nechodím, ani za holkama – dokonce se ani na žádnou nepodívám; snad bych se jenom měl víc zdržovat doma, ale to se snad časem poddá.

Magorovy listy nejsou ani voláním z jámy lvové, ani svědectvím o hnusu normalizac­e. Svědčí o způsobu, jak se lze bránit rozbřednut­í v močálu.

Pro knihu hlasovali: Miloš Doležal, Lenka Jungmannov­á, Pavlína Kourová, Tomáš Mazal, Jiří Peňás a Lucie Tučková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia