Lidové noviny

Zajatci nejistoty na kolotoči pomsty

- VERONIKA VEBEROVÁ

Ratajský les je veden archivní stopou, která prochází všemi jeho liniemi (rokem 1952, 1958 i současnost­í), jež ve výsledku vytvářejí silně disonantní akord. Vražda komunistic­ké agitátorky se prolíná s jejím pozdějším přešetřová­ním, aby znovu ožila dnes v podobě mladých mstitelů komunistic­kého bezpráví.

Strohý způsob vyprávění jako by autor sám okomentova­l v dialogu dvou postav: Nejistota. Muž za volantem chvíli vyčkal, jestli ze spolujezdc­e nevypadne něco dalšího, ten ale svou myšlenku dokončil jediným slovem. To je všechno, co mi řekneš? Já myslel, kdovíjak nebudeš rozprávět, vytvářet ty svý filozofick­ý vývody, a ty zatím řekneš jen nejistota, zazubil se. Nejistota stačí. A právě nejistota provází většinu hlavních aktérů. Nikdo pořádně neví, kdo koho udal; kdo po kom jde. Všichni jsou nejistí, a právě proto jednají.

Ačkoli by se mohlo zdát, že padesátá léta přímo vnucují poměrně jasné rozdání rolí, kráčí autor opačným směrem. Své postavy nechává jednat na základě přirozenýc­h lidských pohnutek: z touhy po lásce, z frustrace, ze strachu. A zejména z touhy po pomstě, jež je vyvrcholen­ím vnitřní nejistoty způsobujíc­í nesnesitel­ný tlak, který poleví jedině v činu. To činí příběh nadčasovým, protože pomsta je věčná a jejím nejhorším účinkem je neustálé opakování: příběhy z minulosti odplouvají, ale pomsta v neustálém koloběhu roztáčí své tance.

Ačkoliv je jazyk knihy místy křečovitý, její struktura napomáhá nejen čtivosti, ale i zdůraznění myšlenky, že vina je vždy relativní a pomsta nikdy nemůže utišit touhu po spravedlno­sti.

Pro knihu hlasovali: Markéta Hejkalová, Jan Paulas, Pavel Reisenauer, Daniel Soukup a Veronika Veberová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia