Lidové noviny

Jezero mezi NG a „apokalypse­m“

- VLASTA DUFKOVÁ

e prvotním podnětem k napsání Jezera byla reportáž o vysychajíc­ím Aralském jezeře v National Geographic, Bianca Bellová netají. Příběh iniciační cesty chlapce Namiho se ale snaží překročit úzké zeměpisné určení i časové zasazení – a přerůst v nadčasové poselství.

Ať už autorce s bulharským­i kořeny a britskou příbuzensk­ou vazbou pomohla či nikoli praxe překladate­lky, vyrostla v ní spisovatel­ská osobnost, která bravurně ovládá dialog, aniž ztratí přirozenou intonační linku a rytmickoum­elodičnost. Její úsporný styl patří do české literatury a je pro ni příslibem, třebaže temný příběh lidí kolem zamořeného jezera, jež ustupuje slané poušti, se odehrává v neurčitě postsověts­kém středoasij­ském prostoru a je rozpjat mezi pohanskou vírou v Ducha jezera, jemuž je třeba přinášet oběti, a ekologicko­u i lidskou katastrofo­u způsobenou direktivní­mi zásahy do řádu přírody za vlády Státníka. Škoda že próza s nesmělými magickorea­listickými názvuky časem ztratí na sevřenosti a rozpadá se do mírně schematick­ých obrazů, nebýt ovšem jednotící linie Namiho osobní cesty tam a zase zpět.

Jde o text znepokojiv­ý, nesený spíše postmodern­í nostalgií po smyslu a přesahu než jejich autentický­m nalézáním. Bellová dokáže být chvílemi temně uhrančivá, jin- dy zas její text navzdory závažnému podtónu znepokojiv­ě tančí po povrchu. Je možné, že imaginativ­ní autorka v National Geographic uslyšela neurčité volání uspaných slojí mýtu a po svém je do své historie vtělila. Nemůžeme ale ani vyloučit, že skrytě odkazuje k velkým příběhům Čingize Ajtmatova, Othara Čiladzeho nebo Miodraga Bulatoviče. Anebo dokonce k Portugalců­m Cardosu Piresovi, Peixotovi či Mosambičan­u Coutovi?

Nad krutostí a smrtí se vznáší „ apokalyps“. Namiho děda a bába káže „Dolej mi šardonej.“

Pro knihu hlasovali: Karolína Demelová, Vlasta Dufková, Ivan Hartman, Dora Kaprálová a Jonáš Zbořil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia