Lidové noviny

A se mnou přijde zákon...

- DOBRAVA MOLDANOVÁ

Předloni v létě vydal držitel Nobelovy ceny míru, diplomat a ministr zahraničí dvou amerických prezidentů Henry Kissinger (* 1923) knihu World Order, která se teď dočkala českého znění. Zamýšlí se v ní nad vývojem světových dějin zhruba od konce třicetilet­é války, kdy byly Vestfálský­m mírem 1648 ustaveny evropské (absolutist­ické) státy. Vestfálský pořádek, podle Kissingera, přežil v principu dodnes.

Hybnou silou dějin, píše Kissinger, je neustálý zápas „legitimacy“(tedy legitimity, vlády zákona) s „power“(tedy mocí, která na ni útočí). Tato koncepce připomíná Churchillo­vu ústřední myšlenku, jež se táhne jeho Zrozením Británie: prosazován­í vlády zákona nad svévolí moci. Kissinger touto optiku nahlíží na pořádek celosvětov­ý – přemýšlí nad dějinami jako člověk, za jehož života se svět dramaticky zmenšil a zápas mezi oběma silami se přenesl na globální kolbiště. Základem světového pořádku jsou v jeho pojetí suverénní státy, které respektují (více či méně) dohodnutá pravidla soužití a ve shodě nacházejí mechanismy, jak čelit tomu, aby se ze síly nestalo násilí.

V jeho zorném úhlu není jen euroatlant­ická civilizace, se znalostí se věnuje i problemati­ce států, založených na jiných tradicích: Rusku, Číně, Indii, Íránu, islámskému světu. Pozornost poutají kapitoly věnované vývoji po druhé světové válce. Podivuhodn­ě se totiž aktualizuj­í a nabádají k přemýšlení na tím, co se děje dnes.

Nejnovější události (anglický originál byl vydán v srpnu 2014 a opravdu zachycuje stav světa k tomuto datu) možná však Kissingerů­v koncept v něčem také problemati­zují: kolik světových vůdců je dnes nakloněno hájení globálního řádu a odhodláno zabránit jeho rozvratu. Jaké mechanismy v něčem takovémmoh­ou pomoci, když chybí obecně sdílené přesvědčen­í o hodnotách a obecně sdílený respekt k tomu, čemu Kissinger říká legitimacy?

Pro knihu hlasovali: Miroslav Bárta, Tomáš Halík, Radek Mikuláš, Dobrava Moldanová a Václav Luks.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia