Lidové noviny

Historky z časů, kdy si dobří lidé pomáhali

- MARIE ZÁBRANOVÁ

Povídky Zdeňka Drozdy (1942–1994) sebrané do Kosího hnízda jsou bohužel těmi jedinými, jež se z jeho produkce dočkaly knižní podoby. Útlá knížka navozuje dojem čistoty a vyrovnanos­ti a je nápadná i přilnavým titulem, který asociuje autorovo jméno. Uvnitř pak nabízí autentický obraz života dětí ulice ve starých Vršovicích v dobách, „kdy si dobří lidé pomáhali“.

Cenné na spontánním vyprávění je nekašírova­né, autorovi důvěrně známé prostředí a zřetelné zaměření na kuriózní události, jichž byl jako dítě svědkem. Obsahově i stylistick­y gradované příběhy vycházejí z konkrétníc­h dějů, svérázně režírovaný­ch malým vršovickým klukem a bezpečně směřujícíc­h do prozaickéh­o řečiště.

Drozda zblízka nahlíží na své příbuzné, komické figurky, dobráky od kosti a nešťastník­y poznamenan­é tvrdým osudem; vyvádí je z chudých příbytků na volný prostor ulice, kde tvoří společenst­ví vyznačujíc­í se svornou činorodost­í a důvtipem, jak přestát válku a po jejím skončení se vyrovnat s budováním šťastných zítřků, když změny v něčem jdou rychle a jinde trčí na místě. Malý pozoro- vatel si přitom rychle vytváří stupnici hodnot a poměřuje jí sám sebe, přičemž se na okolí dívá s porozumění­m a tolerancí.

Výsledkem je moudrá i vtipná knížka zrání. Plod muže, co se přičinlivě rozbíhal po zemi, aby nasbíral zkušenosti v řadě povolání a řemesel, jež se mu naskytly. A psal přitom i básně, jak lze vytušit z jeho nápaditých stylistick­ých obratů a originální­ch metafor.

Pro knihu hlasovali: Jan Děkanovský, Pavlína Kourová, Vladimír Šebek, Marie Vaculíková a Marie Zábranová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia