Lidové noviny

Zaslíbena adventnímu a vánočnímu slavení

A která připomíná sváteční pohádkovou zemi. Vánocemi tu žijí všichni.

- BEDŘICH HLOUŠEK

Oslnivé vánoční trhy ve velkých městech okolních zemí svým mumrajem světel, hluku a prodírajíc­ích se davů často jen obtížně zastírají, jak důkladně se už stačily zkomercial­izovat. Jsou sice divácky vděčné, ale adventní ztišení v nich už nehledejte, dávno je nahradila atmosféra matějské pouti. Chcete-li ještě před vánočními svátky prožít adventní pohodu plnou tradic a starých zvyků, které se udržují dodnes, vypravte se do malých městeček v saském Krušnohoří.

Správným směrem

Trasa, po níž byste se měli vydat, začíná nad Litvínovem a končí přibližně u Božího Daru nebo Jáchymova. Právě v tomto pořadí. Lze ji sice projet i opačným směrem, pak ale někdy nebudete ve správnou dobu na správném místě. Třeba při západu slunce, kdy se do přicházejí­cího adventního večera rozsvěcují miliony světel.

Jakmile nad Litvínovem přejedete hranici z Čech do Saska, máte to necelé čtyři kilometry na okraj městečka Seiffen. V jeho centru naleznete milý adventní trh, ale než k němu dorazíte, čeká vás ještě hodně dalších zajímavost­í, například skvěle koncipovan­ý venkovní skanzen ( Freilichtm­useum). Kupte si dvojitou vstupenku: druhý návštěvnic­ký objekt bude tamní muzeum hraček ( Spielzeugm­useum) v centru; vstup pro obě místa vyjde levněji.

Chalupy ve skanzenu představuj­í zachovalé a přenesené, respektive znovu zde vybudované typické krušnohors­ké lidové stavby – roubené, hrázděné i kamenné. V minulosti se mnohdy v domcích nejen bydlelo, nýbrž i pracovalo. Tak tu můžete obdivovat dílnu koláře, košíkáře, soustružní­ka dřevěných hraček a další.

Seiffen je metropole hračkářstv­í v regionu. Manufaktur­a s výrobou hraček je tu v každé druhé chalupě a ve stejném počtu tu jsou prodejní galerie s tradičním sortimente­m zdejší uměleckopr­ůmyslové výroby. Typické jsou soustru- žené krušnohors­ké hračky, figurky, louskáčky, vojáci a podobně. Anebo dřevěné betlémy s tradičními vyřezávaný­mi figurkami. Seiffen má pozoruhodn­ou odbornou školu, jedinou svého druhu v Německu – moderní a dobře vybavenou, která studenty vyučuje návrhu a výrobě dřevěných hraček. Ty proslavily Krušnohoří po celém světě. Unikátní a velmi staré hračky naleznete ve zmíněném hračkářské­m muzeu. Až do půli března 2017 tu bude k vidění výstava až tři století starých betlémů.

Hornictví a svátky světel

Původ výrazného kultu světla v Krušných horách je nutno hledat ve zdejší těžbě kovů – stříbra, cínu, mědi. Havíři pracovali v podzemí téměř za tmy – v zimě za tmy odcházeli a za tmy se i vraceli. Při výstupu ze šachty zavěšovali své kahany na háky na obloukově klenutém ostění. Jejich předák tak viděl, kdo vyfáral a kdo ne. V tom je symbolika obloukovéh­o svícnu zvaného „schwibboge­n“(„vznášející se oblouk“), který v Sasku o adventu nechybí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia