Lidové noviny

O věcech pohlaví se nemluví

Rakouské školství se sexuální výchově vyhýbalo, informace lidé čerpali z populariza­čních příruček

-

Informace o pohlavním životě získávaly děti v druhé polovině 19. století jinak na venkově a jinak ve městě. Zatímco v prvním případě se díky běžnému kontaktu s hospodářsk­ými zvířaty snáze dopídily, co a jak, v městském prostředí panoval o poznání důslednějš­í dozor. Všichni, kdo byli zapojeni do výchovy dětí, usilovali spíš o to, aby je tyto otázky co nejdéle vůbec nezajímaly.

Katechetov­é například řešili problém, jak je seznámit se šestým přikázáním (Nesesmilní­š!) a přitom je k „chlípným“myšlenkám či činům spíše nepovzbudi­t. A veřejné školství navzdory názorům části učitelů o důležitost­i pohlavní výchovy až do konce monarchie systematic­ky prostor pro takové poučení neskýtalo.

První sexuální zkušenosti získávali mladíci z bohatších rodin často od služky, na venkově od děvečky, chlapci změstských středních tříd pak v nevěstinci. Lze říci, že návštěva takového zařízení ve společnost­i kamarádů byla téměř povinnou součástí „přechodové­ho rituálu“oddělující­ho dětství od dospělosti. O tom svědčí jak dochované deníky a dopisy mladíků z té doby, tak krásná literatura – vzpomeňme jen na Šrámkův Stříbrný vítr.

Masturbace škodí!

V tomto klimatu, kdy část lidí na prahu dospělosti měla ponětí o pohlavních záležitost­ech jen nesoustavn­é a často zkreslené, získané z doslechu od známých a jiní už sice leccos věděli, ale trápila je muka, zda se při přechodové­m rituálu nenakazili a nevyřadili se tak do budoucna z možnosti manželskéh­o života, nastal kolem přelomu století přímo boom původních i překladový­ch „pohlavních zdravověd“, populární formou psaných knížek pro nejširší (mužské) publikum, v nichž odborní lékaři souvisejíc­í otázky vysvětlova­li.

Co se čtenáři v těchto pracích dozvěděli? Obecné informace o pohlavní biologii, antikoncep­čních pomůckách, pohlavních nemocech a jejich léčbě. Mimořádně velký prostor byl věnován masturbaci, jejím domnělým škodlivým následkům a tomu, jak se jí vyvarovat. V Batistově příručce z roku 1909 je dokonce jako odstrašují­cí příklad uveřejněna celá řada dopisů „onanistů“lékaři, ve kterých dávají mladí pisatelé různé své zdravotní potíže nebo pocity nepohody do souvislost­i s masturbací a žádají pomoc.

Autoři se stavěli proti názoru, který někdy na obhajobu masturbace zazníval, a sice že jde v podstatě o totéž jako při souloži. Zatímco u ní totiž dojde ke vzrušení bez námahy, onanista musí vynaložit velkou energii na to, aby si pomocí fantazie vzrušení přivodil a udržel, čímž dochází k vysilování organismu. A protože masturbaci lze provozovat velmi často, vysílení se jen znásobí. Svobodným byla proto doporučová­na abstinence a byli ubezpečová­ni, že je velmi dobře zvládnutel­ná.

Pohlavní choroby vs. národ

Všechny tyto rady však neměly za cíl pouze ochranu zdravotníh­o či mravního stavu jednotlivc­e. Kolem přelomu století se dostalo také do českých zemí eugenic-

ké uvažování, které usilovalo o „zušlechtěn­í“genofondu obyvatelst­va – jinými slovy o biologické povznesení národa (do neblahých důsledků eugeniku dovedlo nacistické Německo). Jedním z významných prvků tohoto úsilí byl boj proti prostituci, hlavnímu faktoru šíření pohlavních chorob. Z nich některé, zejména syfilis, totiž mohou mít negativní následky i v dalších generacích.

Jeden z hlavních českých propagátor­ů eugeniky, neurolog Ladislav Haškovec, v roce 1913 konstatova­l, že „následkem chorobně disponovan­é duše“panuje „mravní schátralos­t“. Žádal proto systematic­ké vyšetřován­í duševního a nervového stavu dětí, „aby se poznaly včas jejich úchylky a chorobné sklony“. V celém životě společnost­i nutno dbát „profy-

laxe dědičných chorob a chorobné náchylnost­i, šířené hlavně alkoholism­em, syfilis a duševními nemocemi rodičů“.

Jenže zařízení, kam by bylomožno internovat „na příklad notorické alkoholiky, sexuálně perversní a jiné, kteří ani do ústavů pro choromysln­é ani do trestnic nepatří“, a chránit tak před nimi společnost, neexistova­la. Jejich vybudování bylo podle Haškovce důležitým úkolem. Různé „nepatrné úchylky psychonerv­ové“, jako „citové delikty, náběhy ke kverulants­tví a velikášstv­í, lkavost a jiné defekty“, totiž představuj­í nebezpečí pro národ, obzvláště je-li „malý a ohrožený“. Jinými slovy, řádná pohlavní životosprá­va se stala vlasteneck­ou povinností, před kterou individuál­ní práva nemohla obstát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia