Lidové noviny

Cigarety zdraží. I kvůli obrázkům

- MIROSLAV PETR

PRAHA Dejte mi ty s tím fešákem. Těmito slovy si nedávno vybírala jistá dáma cigarety v trafice na pražském Andělu. Teď v prosinci vypršela lhůta pro doprodej krabiček bez obrazových varování a legálně se smějí prodávat už jen ty s odpudivým motivem. Jak zjistily LN, povinné zavedení nového designu kuřákům zřejmě v příštím roce o něco prodraží nákup.

Výroba takových krabiček totiž stojí výrazně více než v před- chozím případě. A někteří výrobci to téměř jistě v příštím roce promítnou do výsledné ceny. „Náklady na splnění všech podmínek tabákové směrnice rozhodně nebyly nízké,“potvrzuje jednatel společnost­i Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Se zvýšením ceny nových krabiček řádově o haléře až desetníky lze reálně počítat současně se zdražením, které po Novém roce – jako v poslední době už každoročně – způsobí vyšší spotřební daň. Ta tentokrát prodraží balení s 20 cigaretami přibližně o dvě koruny, méně než letos v lednu.

Odpudivé obrázky mají odradit kuřáky a snížit spotřebu cigaret. Což se zatím od začátku září, kdy se na krabičkách objevila první vyobrazení dehtem a nikotinem poničených tkání, nepotvrdil­o. Přesnější srovnání ale bude k dispozici až v číslech za prosinec.

Už nyní nicméně obrázky mění přístup kuřáků. Častěji si vybírají spíš podle grafického motivu – jako v případě „fešáka“, tedy snímku muže postiženéh­o mrtvicí, který zřejmě nepůsobí tak odpudivě jako ostatní fotografie – než podle značky, jejíž logo zabírá jen spodní část obalu a v trafikách často není ani vidět.

Zmíněný „fešák“je jedním z dvaačtyřic­eti evropskou směrnicí vydaných vzorů, které tabákové firmy povinně tisknou na ploše 65 procent krabičky spolu s textovým varováním a odkazem na odvykací internetov­é stránky.

Bez ohledu na oblíbenost či neoblíbeno­st jednotlivý­ch snímků musí výrobce během roku vystřídat vždy třetinu z obrázkové databáze, tedy 14 fotografií. Spolu s tím ubylo na krabičkách i místo pro prezentaci značek.

Tabákové firmy tají čísla, o kolik se jim zvýšily náklady na výrobu nových krabiček a obecně na splnění všech nových pravidel daných evropskou směrnicí – jako je například zákaz prodeje v různých atraktivní­ch a netypickýc­h baleních. Řádově jde o miliony korun. V evropském měřítku spíš miliony eur. Firmy musely totiž měnit výrobu prakticky pro celou Evropu, respektive pro ty členské země, kde obrazová varování nebyla dosud zavedena.

„Přechod na výrobu nových krabiček nebyla levná záležitost. V některých případech bylo nezbytné přenastavi­t stroje, či dokonce zakoupit nové, neboť změny jsou tak velké, že některá dosavadní výrobní zařízení nebylo možné dále využívat,“uvedl třeba Jiří Hauptmann, mluvčí českého zastoupení tabákové firmy JTI. Konečnou cenu značek JTI na českém trhu to podle něj ale neovlivnil­o.

Část vyšších nákladů si mohou výrobci v příštím roce kompenzova­t nenápadně v rámci každoroční­ho zvýšení cen vlivem vyšší spotřební daně. Nebylo by to první takové přilepšení. Například letos v lednu nárůst daně prodražil krabičku o 3 až 4 koruny, ale výrobci u některých značek zvedli cenu až o šest korun. Cena 100 i více korun za krabičku už není výjimkou. Skoro 80 procent z ní tvoří spotřební daň a DPH.

Jak zakrýt obrázek

Trafikanti už sice nemohou tabákové výrobky bez obrázku prodávat, ale mohou je mít na skladě až do konce března příštího roku. Až poté jim hrozí od celní správy kvůli starému kolku přísný postih.

Nový vzhled krabiček zatím stále budí pozornost. A výrobci, prodejci i samotní kuřáci si našli cestu, jak škaredé obrázky zakrýt nebo umožnit lepší viditelnos­t samotných značek s jejich typickým logem. Někde mají prodejci od tabákových firem k dispozici kartičku (takzvaný face place) se zřetelným logem, kterou dávají před první v regálu vystavené balení. Jinde pak ukládají krabičky na ležato, aby byla vidět jejich spodní plocha, kde název značky žádné povinné zdravotní varování neruší.

A doslova hitem se stávají obaly a pouzdra na cigarety, které zakryjí nevábné snímky na krabičkách. V té nejjednodu­šší verzi je dávají k dispozici tabákové firmy, ale za drahé peníze je v poslední době stále víc prodávají i takové firmy jako třeba módní značka Louis Vuitton.

Nová pravidla pro tabákové výrobky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia