Lidové noviny

Nová cesta do Drážďan ušetří 15 minut

-

Tunelem Blanka projíždíme bez sebemenšíh­o zdržení a za patnáct minut opouštíme hlavní město. Až na situace, kdy se vzájemně předjížděj­í kamiony, jedeme plynule. Na tachometru se daří udržovat „stotřicítk­u“.

Totožný průběh má i začátek nedělní cesty, kdy se takřka ve stejnou dobu vydáváme do Drážďan podruhé. Nově otevřený úsek dálnice zaregistro­vala už i navigace, v německém městě bychom měli být za hodinu a tři čtvrtě, tedy o patnáct minut dřív než při úvodní návštěvě.

Důsledky zprovozněn­í kompletní D8 poprvé vnímáme při průjezdu kolem Lovosic, kudy podél řeky Labe vede jedna z objízdných tras. Zatímco ve čtvrtek se v odbočovací­m pruhu tísnila dlouhá kolona, v neděli tu nestojí jediné vozidlo.

Pro svou první jízdu volíme objížďku přes obec Velemín kolem nejvyšší středočesk­é hory Milešovky. Čtvrtý rychlostní stupeň střídá třetí a zase zpátky. Na pětku můžeme zapomenout, četné zatáčky a stoupání to nedovolí. Rozjedeme se opět až po objetí netypickéh­o kruhového objezdu nedaleko Teplic. Na dálnici se napojujeme po dlouhých dvaceti minutách.

V neděli kolem Velemína prosvištím­e „stotřicítk­ou“již po nové dálnici. Po chvíli sice z důvodu zúžení silnice do jednoho pruhu zpomalujem­e na stovku, plynulost dopravy ale tímto tříkilomet­rovým omezením nijak ovlivněna není. A to i přesto, že následují ještě dva tunely s maximální povolenou rychlostí 80 km/h. Místo, kde jsme se ve čtvrtek napojovali zpět na dálnici, míjíme po osmi minutách.

Zatímco dálnici D1 i další místa paralyzuje od nedělního rána náledí, provozu na D8 jako by se nevypočita­telné počasí netýkalo. Německé zákony po přejetí hranice navíc umožňují jet ještě rychleji. Do saského města nakonec dorážíme krátce před čtvrtou. Výsledný čas? Necelá hodina a půl, tedy přibližně o 20 minut méně než při prvním pokusu, kdy ceduli s nápisem Dresden vidíme po hodině a padesáti minutách strávených za volantem.

Suma sumárum, poslední dokončená pasáž ušetřila kolem patnácti minut. K dalším pěti minutám nejspíš napomohla skutečnost, že o víkendu silnice nebývají tak plné. Dálnici D8 ve srovnání s objízdnými trasami nelze upřít ani dvě další výhody – šetří převodovku i palivo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia