Lidové noviny

Havla připomněla mše i krátké kalhoty

-

PRAHA Pět let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla si lidé včera připomínal­i mnoha způsoby. Dopoledne se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě konala zádušní mše. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil život záchraně a obnově české svobody.

Havel zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku.

„Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí, to není fráze. To jsou slova, která převzal z Ježíšova poselství, poselství svatého Pavla, svatého Cyrila a Metoděje, svatého Václava a, chcete-li, od mistra Jana Husa či Jiřího z Poděbrad,“uvedl Duka. Nad sídlem hlavy státu je také vztyčil první českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk, poznamenal kardinál.

Netradičně prožít texty Havlových knih mohli lidé při Čtení z Havla v pražském divadle Alfréd. Zazněly zde úryvky z knih, které si lidé buď přinesli, nebo půjčili v divadle. První nápad ke čtení Havlových textů vznikl hned v den jeho smrti, kdy si knihy spontánně lidé přinášeli na Václavské náměstí k pomníku sv. Václava. Úryvky z Dopisů Olze se četly i v centru Prahy na Jungmannov­ě náměstí.

Svíčky lidé zapalovali u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Desítky svíček hořely u prezidento­va hrobu na vinohradsk­ém hřbitově. Ležely na něm věnce od manželky Dagmar, Senátu i sněmovny, polského velvyslane­ctví a dalších institucí. Lidé přinášeli květiny.

Večer vyrazil z centra Prahy pochod Srdce na Hrad. Účastníci v čele průvodu nesli velké látkové srdce. Přes Národní třídu a Karlův most se dostali na Hradčanské náměstí. V ulicích metropole měli na sobě mnozí krátké či hodně ohrnuté kalhoty. Při své první prezidents­ké inauguraci měl totiž Havel nápadně krátké nohavice. Organizáto­ři, kteří k vykasání kalhot vyzývali na sociálních sítích, tak každoročně chtějí na hlavu státu vzpomínat s humorem. čtk Vzpomínka na Václava Havla objektivem fotografů na straně 20 Zádušní mše v katedrále svatého Víta

 ?? Na Pražském hradě byla jednou z akcí, během nichž lidé včera vzpomínali na Václava Havla. V neděli uplynulo pět let od smrti prvního českého prezidenta. Na závěr mše zazněla státní hymna. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Na Pražském hradě byla jednou z akcí, během nichž lidé včera vzpomínali na Václava Havla. V neděli uplynulo pět let od smrti prvního českého prezidenta. Na závěr mše zazněla státní hymna. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia