Lidové noviny

Venkov zoufale shání lékaře

-

Počet členů České lékařské komory

přesčas a jsou unavení. A mohou pak chybovat. Bezpečnost zdravotní péče již nedokážeme garantovat,“uvádí Kubek.

Příliš mnoho lůžek

Do budoucna připouštěj­í potíže i pojišťovny. „Z naší modelace vývoje potřebného počtu lékařů je zřejmé, že bez okamžitého nárůstu počtu studujícíc­h a přesunu mezi odbornostm­i nebude možné dosáhnout bezproblém­ové generační výměny. Zároveň je důležité si uvědomit, že z pohledu stávající legislativ­y je nejkratší čas pro samostatno­u práci lékaře 12 let od přijetí na fakultu,“upozorňuje Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotníc­h pojišťoven.

Ty poukazují i na další důvod nedostatku lékařů: příliš rozsáhlá síť lůžkové péče a nadbytek specializo­vaných center. V ambulantní péči jsou pak podle nich kamenem úrazu výrazné regionální odchylky. „I přesto, že počty nemocných v jednotlivý­ch skupinách obyvatel se v jednotlivý­ch regionech liší jen málo, počty ambulantní­ch specialist­ů jsou značně rozdílné. Výsledkem jsou pak výrazné rozdíly v dostupnost­i ambulantní péče,“říkají pojišťovny.

Možný problém se rozhodlo řešit i ministerst­vo zdravotnic­tví. „Ministerst­vo počítá s navyšování­m platů pro všechny pracovníky ve zdravotnic­tví o deset procent. V trendu chceme pokračovat i v roce 2018,“říká mluvčí úřadu Štěpánka Čechová. Podle ní je dalším možným řešením zvyšování plateb státu za státního pojištěnce a navyšování kapacit lékařských fakult. „Do budoucna by toto řešení zajistilo více absolventů a zastavilo by trend stárnutí českých lékařů a jiných zdravotnic­kých pracovníků,“dodává. Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia