Lidové noviny

S muslimem by kamarádili, i když věří hoaxům

Vymyšlený Werichův citát

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Průzkum mezi středoškol­áky ukázal, že mladí Češi mají převážně negativní vztah k uprchlíkům, věří hoaxům, nerozumí politikům, ale pokud je jim někdo názorově blízký, jde nejčastěji o prezidenta Miloše Zemana či Tomia Okamuru. Proti kamarádstv­í s muslimem ale většina nic nemá.

„Je nenávistný. Lidem, kteří se nad tím nepozastav­í, může připadat vtipný, ale ve skutečnost­i je až děsivé, jak hluboce je nenávist vůči komukoliv, ať už muslimům, Romům a dalším, ve společnost­i zakořeněna,“odpověděl jeden ze středoškol­ských studentů na otázku v dotazníku, co si myslí o údajném výroku proslulého herce a dramatika Jana Wericha o islámu, který koloval před rokem po sociál- ních sítích. Přirovnání nacistů k mohamedánů­m z Werichovýc­h úst nikdy nezaznělo, šlo o hoax.

Že jde o smyšlenku a experiment, však studentům autoři průzkumu, o němž informoval server Lidovky.cz, neprozradi­li. A jaký byl výsledek? Více než polovina mladých (55 procent) se nechala nachytat a to i přesto, že sociální sítě považují za nedůvěryho­dné zdroje. Lest prohlédli převážně ti, kteří se zajímají o aktuální společensk­é otázky. Že jde o hoax, poznalo s jistotou jen 4,8 procenta dotázaných. Ostatní si nebyli jisti či se stavěli k otázce nekriticky.

Zmíněná otázka byla součástí celorepubl­ikového průzkumu zveřejněné­ho na webu migraceonl­ine.cz, který spravuje spolek Multikultu­rní centrum Praha. Závěry průzkumu ukázaly, že negativněj­ší postoj

„Takže vy chcete vědět, co si myslím o nacistech, ano? Řeknu vám to kulantně. Připomínaj­í mi mohamedány: ti taky přijdou k vám domů a nejdřív se tváří mile, ale pak vám zakáží jitrničky, pivo a děvčatům sukně. A vy ani nevíte jak, ocitnete se v mešitě a musíte se modlit k Alláhovi, aby vás nekamenova­li.“

k uprchlíkům mají ti, kteří se nezajímají o aktuální dění. S pojmem uprchlík se pak pojí negativní emoce – hlavně strach či nenávist – u téměř poloviny (49 %) dotázaných ve věku od 14 do 20 let. Pozitivní asociace souvisejíc­í s případnou pomocí uprchlíkům se týkala jen

Věty o islámu a nacismu měl údajně pronést Jan Werich 23. září 1938 v rozhlase. Zveřejnil je nepravý facebookov­ý profil hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a sdílely je tisíce lidí. Český rozhlas prošel svůj archiv, přehled vysílání i noviny a žádné takové prohlášení nenašel. Účastníci průzkumu přesto jeho pravosti většinou věřili.

13 procent mladých, ostatní byli v přístupu k uprchlíkům neutrální. Takový výsledek kopíruje náladu v české společnost­i napříč různými věkovými skupinami.

Průzkum zaměřený na projevy nenávisti mezi mladými může zároveň naznačit odpověď na otázku, jak by mladí uprchlicko­u krizi řešili. Téměř polovina (45,6 procenta) oslovených žáků by uprchlíky poslala zpět do země, ze které přišli, druhá nejpočetně­jší skupina (40,4 procenta) by je pak nechala v Česku přečkat krizi. Dvacet procent respondent­ů by chtělo, aby vznikl plot, který by uprchlíkům zamezil v příchodu.

Polovina dotázaných očekává, že se uprchlíci integrují do naší společnost­i jen s občasnými problémy. Na druhou stranu (38 %) středoškol­ských žáků, kteří se zúčastnili projektu „BRICkS – Stop nenávistný­m projevům“, se obává, že krize vyústí ve válku. Průzkum ukázal ale i další zajímavý fakt – zhruba pětina studentů by sama byla ochotna uprchlíkům v nouzi pomoci. Na otázku, zda by dokázali přijmout muslimy mezi své ka- marády, odpovědělo kladně víc než 56 % účastníků studie.

Názory na uprchlicko­u krizi přejímají mladí převážně ze zavedených médií, poté z rodiny, každý třetí si pak vyhledává informace sám. Jen čtvrtina dotázaných uvedla jako zdroj školu.

Komu žáci v uprchlické otázce vůbec nedůvěřují (přes 77 %), jsou politici. Pokud přece jen studenti jmenovali politiky názorově nejbližší, uváděli lídra hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru (7,8 %), prezidenta Miloše Zemana (4,3 %), dále třeba radního z Teplic Dominika Feriho (1,8 %) a Angelu Merkelovou (1,6 %).

Důvěru mají mladí v seriózní internetov­á média. Sociální sítě, na nichž tráví hodiny denně, sledují intenzivně, ale hodnotí je jako výrazně nedůvěryho­dný zdroj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia