Lidové noviny

Knihkupect­ví Fišer přežije. Ale jinde

Slavnou prodejnu knih v pražské Kaprově ulici čeká tento týden rozlučková „tryzna“. Za pár měsíců opět odstartuje na nové adrese

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Známé knihkupect­ví Fišer na své dlouholeté adrese v Kaprově ulici sice zanikne, z mapy Prahy ale nakonec nezmizí. Nakladatel­ství Paseka, pod něž zavedená značka patří, získalo totiž úplně nové prostory na jiném místě v centru města. Konkrétně v Rybné, kde kromě prodejny knih bude i kavárna, jež by se měla stát novým pražským centrem kvalitní literatury.

„My jsme se rozhodli, že to knihkupect­ví chceme zachovat, protože pro nás má hodnotu. V současné době pracujeme na projektu zřízení nového knihkupect­ví v Rybné, které bychom nejpozději v září chtěli znovu otevřít,“popsala ředitelka nakladatel­ství Paseka Anna Rezková Horáčková.

Budova, kde po odmlce Fišer znovu otevře, nabízí více místa než pověstná prodejna sousedící s Filozofick­ou fakultou Karlovy univerzity. „V přízemí by mělo být knihkupect­ví. Dole v suterénu, kde jsou opravdu nádherné prostory, by mělo být kulturní centrum. Chtěli bychom tam mít kavárnu a v ní pořádat literární akce nebo promítání. Měl by to být takový kulturní střed Prahy,“plánuje Horáčková.

Majitelem domu, kde budou knihkupci sídlit, je městská část. Paseka vyhrála soutěž na pronájem prostoru. „Praha 1 považuje za důležité, aby tady to knihkupect­ví nadále bylo,“dodala majitelka značky Fišer.

O původní adresu mezitím projevil zájem podnikatel Jiří Drbout. Zatím není znám z literární branže, objevuje se v souvislost­i s luxusními klinikami plastické chirurgie. Na místě zřejmě vybuduje literární kavárnu nebo jiný druh podniku, v němž budou hrát knihy spíše vedlejší roli. Hovořilo se také například o bageterii.

„Chtěli jsme, aby součástí nové provozovny byl přinejmenš­ím nějaký koutek s prodejem knih,“řekla LN členka představen­stva bytového družstva Rovnost, jemuž dům patří, Ludmila Nečásková. Ubezpečila, že obyvatelé domu nechtějí mít v příze- mí ani prodejnu kýčovitých matrjošek, jimiž je historické centrum Prahy zaplevelen­o, ani žádnou hlučnou restauraci. Upozornila ale také na to, že dohoda s vážným zájemcem o uvolněné prostory po Fišerovi ještě není u konce.

Knihy se tu prodávaly už za první republiky

Knihkupect­ví v Kaprově ulici, jež se stalo útočištěm bibliofilů, své jméno získalo od knihkupce Bohumila Fišera, který do něj na- stoupil jako prodejce v roce 1963 a po převratu v něm začal podnikat „na sebe“. Už za minulého režimu přitom prodejně knih, jež je na místě dokonce od 30. let, nikdo neřekl jinak než „u Fišera“.

Když majitel v létě 2007 zemřel, převzal prodejnu jeho kamarád Ladislav Horáček se svým nakladatel­stvím Paseka. I on ale loni umřel a jeho dcery se rozhodly knižní prodejnu opustit.

Rezková Horáčková ale po několika měsících změnila názor, Brejlatá Douchová a knihkupec Vrána odkoupila podíl své sestry a chtěla v „Kaprovce“pokračovat. To už ale družstvo Rovnost jednalo s Drboutem.

„Družstvo už nemůže zrušit dohodu s budoucím nájemcem, který mezitím do realizace svého projektu vložil značnou sumu,“stojí ve stanovisku Rovnosti, které mají LN k dispozici.

Původní zvěsti hovořily o tom, že Fišer skončí v Praze nadobro. O zamýšleném stěhování do nových prostor nikdo nic nevěděl. Zpráva o zániku bibliofils­kého Klondiku vyvolala smutek i zděšení mezi zástupy pravidelný­ch zákazníků těsného krámku.

Na středeční podvečer je plánována tryzna – s končící prodejnou se přijdou rozloučit „štamgasti“, mezi něž patří známí literáti i vysokoškol­ští profesoři. Knižní čtyřúhelní­k v okolí náměstí Jana Palacha přijde o jeden ze svých vrcholů. Těmi dalšími jsou antikvariá­t ve Valentinsk­é, ústřední pobočka Městské knihovny a naproti ní barokní Klementinu­m, v němž sídlí Národní knihovna.

 ??  ??
 ?? Z filmu Vrchní, prchni!, ztvárnění Zuzanou Fišerovou a Josefem Abrhámem, značně přispěli k proslavení Fišerova knihkupect­ví. Krámek s vytříbeným sortimente­m ovšem fungoval v Kaprově ulici poblíž Staroměsts­kého náměstí už od roku 1933. Jeho strategick­á pol ??
Z filmu Vrchní, prchni!, ztvárnění Zuzanou Fišerovou a Josefem Abrhámem, značně přispěli k proslavení Fišerova knihkupect­ví. Krámek s vytříbeným sortimente­m ovšem fungoval v Kaprově ulici poblíž Staroměsts­kého náměstí už od roku 1933. Jeho strategick­á pol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia