Lidové noviny

Poláci se bouří, blokovali i Sejm

- MILAN ROKOS

VRATISLAV/PRAHA Polsko zažívá nejvážnějš­í politickou krizi posledních let. V ulicích už třetí den po sobě včera demonstrov­aly tisíce lidí, kteří tvrdí, že vláda strany Právo a spravedlno­st (PiS) se snaží omezit svobodu slova a oslabit ústavní soud.

V noci na sobotu policie zasáhla proti demonstran­tům, kteří blokovali východ z parlamentu. Až poté mohli budovu opustit vůdce PiS Jaroslaw Kaczynski a premiérka Beata Szydłová.

Protesty začaly v pátek večer, kdy organizace Výbor na obranu demokracie (KOD) svolala před parlament shromážděn­í na obranu svobody slova. Reagovala tak na vládní návrh, podle něhož by smělo v budově Sejmu pracovat jen několik akreditova­ných novinářů, všichni ostatní by museli zůstat v tiskovém centru v jiné budově. V Sejmu by se navíc nesměly pořizovat audio či videozázna­my, a novináři by tak například ztratili možnost informovat o případných podvodech při hlasování.

Tři desítky opozičních poslanců také zablokoval­y hlasovací místnost, na což maršálek Sejmu Marek Kuchciński reagoval tím, že rozhodl přesunout důležité hlasování o rozpočtu do jiné místnosti. Někteří opoziční poslanci se tam však nedostali. „Zasedání bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize,“napsal na sociální síti předseda Občanské platformy (PO) Grzegorz Schetyna.

Jak podotýká agentura Reuters, hlasování v jiné místnosti Sejmu se uskutečnil­o vůbec poprvé od roku 1989.

Vládní politici trvali na svém a opozici obviňovali z vyvolávání skandálu. Až dosud roztříštěn­á polská opozice se však sjednotila a vydala společné prohlášení, že šéf sněmovny porušil ústavu. Na prohlášení figurují podpisy politiků nejen Občanské platformy, která s PiS dlouhodobě soupeří, ale i strany Moderní, Kukiz’15 a Polská lidová strana.

„Myslím, že PiS i Kaczyński osobně byli hodně překvapení. Až dosud byla každá demonstrac­e ohlášená, tahle byla ale spontánní, strany jednaly společně a lidé vyšli do ulic,“řekl LN varšavský novinář Pawel Wroński s tím, že pokud zůstane opozice odhodlaná a sjednocená, možné je všechno.

„Podpora PiS není tak velká, jak se to snaží ukazovat v médiích, a lidé na jejich straně nejsou tak odhodlaní jako ti, již přejí opozici,“domnívá se Wroński.

V sobotu večer vystoupila v televizi premiérka Szydłová, která prohlásila, že její vláda zvládla za rok práce více než předchozí kabinety Občanské platformy za osm let. „Podstatou politiky je služba. Někteří politici zapomínají na to, že musejí respektova­t ostatní, musejí být zodpovědní vůči Polsku a polským občanům,“zaútočila Szydłová na opozici.

Respektujt­e ústavu, vyzval vládu prezident EU

Do sporů mezi vládou a opozicí se v sobotu vložil i předseda Evropské rady Donald Tusk, který před svým unijním angažmá vedl tehdy vládní Občanskou platformu. „Po včerejších událostech v parlamentu a v ulicích Varšavy... Apeluji na ty, kteří jsou u moci, aby respektova­li vůli lidu, ústavní principy a morálku,“vzkázal Tusk svému dlouholeté­mu rivalovi Kaczyńském­u. Unijní prezident mluvil na tiskové konferenci ve Vratislavi, kde se také na tamním Solném náměstí demonstrov­alo. Podobné protesty se uskutečnil­y i v Krakově, Poznani a dalších městech. Kromě polských vlajek na ně lidé přinášeli i modré vlajky EU.

Jako prostřední­k vyhrocenéh­o sporu se včera přihlásil prezident Andrzej Duda, který se během neděle začal scházet s jednotlivý­mi opozičními vůdci a později má jednat i s předsedou PiS. Duda je ale vnímán jako spojenec Kaczyńskéh­o, a opozice k němu nemá příliš důvěru.

Šéf strany Moderní Ryzsard Petru se už po schůzce s prezidente­m vyslovil pro předčasné volby. Ty ale nejsou pravděpodo­bné, protože PiS disponuje většinou v Sejmu a se svým konzervati­vním a nacionalis­tickým programem se stále opírá o slušnou podporu obyvatel.

V otázce přístupu novinářů do Sejmu se ale včera zdálo, že vláda začala ustupovat. Další jednání mají pokračovat dnes.

Proti autoritářs­kému stylu polské konzervati­vní vlády Beaty Szydłové roste odpor. Z porušení ústavy obvinili poslance její strany představit­elé hned čtyř opozičních stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia