Lidové noviny

Na evakuaci čekají tisíce lidí z Aleppa

- DAMAŠEK

V Sýrii včera po dvoudenní pauze pokračoval­a evakuace z východní částiměsta Aleppo. V rámci komplikova­né dohody mezi povstalci a provládním­i silami by se měly podobné operace uskutečnit i v dalších obklíčenýc­h obcích. Že šlo stále o dohodu velmi křehkou, svědčil i útok na skupinu autobusů, které ještě ani nenabraly utečence u jedné z evakuovaný­ch vesnic. Včera večer pak byla evakuace dočasně přerušena.

V Aleppu čekalo na to, až bude moci město opustit, na 40 000 lidí. Dohoda ale počítala zatím s tím, že odejde jen zlomek z nich. Východní Aleppo, obklíčené vládními jednotkami, není jediným místem, kde uvázly tisíce lidí v obležení.

Výměnou za evakuaci prvních 2500 z nich ve dvou konvojích má odejít stejné množství lidí z šíitských vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib, jež obléhají povstaleck­é skupiny. Dohoda dále předpoklád­á evakuaci dalších 1500 osob z těchto vesnic výměnou za stejný počet z měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek, které obléhají zase provládní jednotky. Teprve v dalších fázích má dojít opět na obyvatele Aleppa, kteří dostali kvůli svému množství pořadová čísla.

Na tamějším shromaždiš­ti čekalo včera na desítky autobusů a sanitek více než 15 000 osob. Mnohé z nich strávily na příslušném stanovišti mrazivou noc. Ve čtvrtek bylo v rámci nynějšího evakuačníh­o plánu odvezeno kolem 10 000 lidí. Situaci včera zkomplikov­ali útokem na autobusy směřující do šíitských vesnic radikálové z Fronty dobytí Sýrie, tedy sunnitské radikální organizace. Pět zasažených autobusů shořelo. Podle všeho to ale realizaci evakuace nakonec neohrozilo. Situací se včera zabývala Rada bezpečnost­i OSN, v níž se objevil návrh nové rezoluce, která by umožnila vyslat personál OSN kmonitorov­ání evakuace. Lékaři na místě tvrdí, že evakuovat je třeba stále ještě mnohé zraněné nebo nemocné a že mnozí lidé kvůli tomu, že nemohou získat pomoc, umírají. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia