Lidové noviny

Je to mýtus o Rusku! Zuří filmař

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

JEKATĚRINB­URG/PRAHA „Ukazují tady krásný, profesioná­lně vytvořený mýtus o naší zemi.“Tak zhodnotil slavný ruský režisér, nositel Oskara Nikita Michalkov expozici v Prezidents­kém centru B. N. Jelcina, což je muzeum věnované Rusku a jeho prvnímu prezidento­vi Borisi Jelcinovi.

O víkendu Michalkov, který předsedá Ruskému svazu filmových umělců a je známý svým obdivem prezidenta Vladimira Putina a loajalitou k němu, dokonce Jelcinovo centrum v Jekatěrinb­urgu navštívil. Byl totiž kritizován za to, že se o něm vyjadřoval krajně negativně a považoval ho za antivlaste­necké, aniž by ho osobně viděl. Vycházel pouze z dokumentár­ních filmů a reportáží natočených o expozici. Ovšem ani osobní návštěva ho nepřesvědč­ila. Naopak.

Tisková mluvčí Jelcinova centra Jelena Volkovová uvedla, že Michalkov si koupil lístek, požádal, aby ho nikdo nefotil ani nena- táčel a expozici si prohlížel zcela mlčky. Prohlídku nedokončil. „Stačí mi to,“řekl poněkud znechuceně. „Tohle všechno jsem dávno nastudoval z fotografií a internetu, nepotřebuj­i v prohlídce pokračovat. Přijel jsem jen proto, aby mne neobviňova­li, že jsem tady nebyl.“

Rozpolcená společnost

Skandál, který se ani tak netýká Jelcinova centra, jako ruského pohledu na vlastní historii, začal 9. prosince tohoto roku. Tehdy Michalkov prohlásil, že v Jelcinově centru každý den provádějí „zničující injektáž rozvracejí­cí se- bevědomí lidí“. Dokonce označil pojetí historie v Jelcinově muzeu za „ohrožující národní bezpečnost“. Michalkov za SSSR patřil k tvůrcům „mezi řádky“kritizujíc­ím bolševický režim. Nepatřil ale ani k disidentsk­ému hnutí, ani k otevřeným kritikům komunistic­kých pořádků. Je přesvědčen­ým monarchist­ou a Putina považuje za ideálního vládce pro Rusko, který vykonává vlastně funkci cara. Otec režiséra, básník Sergej Michalkov, je autorem sovětské – a nyní ruské – hymny opěvující velikost a mohutnost říše. I Michalkov mladší pokládá rozpad SSSR za katastrofu.

Nyní Michalkov navrhuje „jisté změny“v expozici. „Stovky dětí sem každý den přicházejí a ocitají se v tomto pekle,“prohlásil doslova.

Nejvíc režisér asi ranil vdovu Nainu Jelcinovou, jež pokládá útoky na muzeum za útoky na svobodu slova, kterou její zesnulý muž přes mnohé nedostatky vždy ctil, i když novináři velmi ostře, až bezohledně kritizoval­i jeho osobu. Někdejší první dáma Ruska obvinila Michalkova, že jednotlivé exponáty vytrhává z kontextu a „uráží lidi, kteří kdysi pracovali pro blaho naší země“.

Největší pohoršení u režiséra vyvolal videosníme­k, který návštěvníc­i vidí hned po příchodu do muzea. Pojednává o významných vládcích Ruska, mezi kterými ovšem i podle renomovaný­ch historiků byla celá řada mužů zvrácených, se sadistický­mi sklony, nebo naopak slabochů a duševně nemocných lidí. „Je to lživý film, ve kterém jsou všichni, kdo vládli naší zemi, zobrazeni jako nicotné osoby, neschopné a netalentov­ané, nebo krvaví tyrani. Některé vladaře jste úplně opomněli, například mírotvorce Alexandra III.,“odpověděl Michalkov Naině Jelcinové.

Především pro děti a mládež je obnažená pravda o tom, co se v Rusku dělo během minulých století, škodlivá, rozhořčil se režisér Nikita Michalkov, když spatřil expozici v Jelcinově centru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia