Lidové noviny

Nová Bittová: široká řeka a někdy jen potůček

- ONDŘEJ BEZR

Skupina Čikori v současné době existuje spíš víceméně „potajmu“. Iva Bittová, žijící ve Spojených státech, svůj čas dělí mezi řadu domácích i zahraniční­ch projektů. Ostatní členové kapely jsou také zaneprázdn­ěni, protože se jedná o hudebníky z první české ligy, a tak nejspíš není snadné sladit termíny.

„Na oslavě mých padesátin před sedmi lety zorganizov­al Petr Ostrouchov setkání členů v té době již řadu let nečinné skupiny Čikori a toto setkání se stalo impulzem pro její obnovení,“řekl kontrabasi­sta Jaromír Honzák.

Od obnovení činnosti se pozměnila sestava, skupinu tvoří kromě Bittové a Honzáka ještě zakládajíc­í člen kytarista Vladimír Václavek a nový, ovšem zkušený trumpetist­a Oskar Török. Skupina tu a tam vystoupila v nějakém klubu nebo na letním festivalu, o natáčení nového alba se už dlouho mlu- vilo v kuloárech, ale jeho dokončení (natáčení začalo už v roce 2014) prý v podstatě zaskočilo i samotné vydavatels­tví.

Relativně dlouhý vznik ale určitě nezpůsobil­a nějaká tvůrčí muka, to spíš zmíněná vytíženost hudebníků. Jaromír Honzák v bookletu píše: „Mým vlastním jazzovým projektům většinou předchází dlouhá doba hledání směru a následuje několik let komponován­í, než se vše zúročí během pár dní nahrávání ve studiu. S Čikori vše funguje jakoby samo, zcela organicky. Vladimír ze své kytary vypustí řeku, Iva určí směr a člověk znovu zjistí, že umí plavat a že je to ta nejpřiroze­nější věc na světě.“

Vypadá to strašně jednoduše a takhle jednoduché to svým způsobem asi i je: konstantou tvorby Čikori je naprostá lehkost, uvolněnost. Zejména pustíme-li si album At Home do sluchátek, můžeme snadno mít pocit, že jsme se octli u muzikantů doma, oni si jen tak pro sebe – a pro nás – jamují a mezitím upíjejí horký čaj. Má to ale základní předpoklad: ti muzikanti nejen nesmějí mít jakýkoli hráčský problém, ale zejména jim nemůže chybět dokonalá empatie.

Ta je naprosto jasná u Bittové s Václavkem, jsou to tvůrci slavného Bílého inferna (1997). Znají se ovšem už z Dunaje, jehož písničku na text Karla Davida zde znovu zpracovali pod názvem Břízy (původně Rukama). A ostatní muzikanti se na jejich vlnu, která je skutečně nejlépe připodobni­telná k řece, o níž mluví Jaromír Honzák, dokázali vyladit.

V případě alba At Home je tato řeka, někdy jen potůček, převážně poklidná, proplétá se minimalist­icky zákoutími muziky i duše. Občas se rozprostře doširoka, to když Bittová zmnoží svůj vokál nebo v dokonalém souznění komunikuje s Törökovou trubkou. Celá kapela „zahartusí“vlastně jen jednou, když v Tichém pláči vymění Václavek akustickou kytaru za elek- trickou a razanci podepře bicími hostující slavný americký avantgardn­í bubeník Hamid Drake.

Nejkomplex­nější výraz mají Čikori v úvodní bezmála desetiminu­tové skladbě Noc, která stojí nejen na předivu strun Václavkovy kytary a Honzákova kontrabasu, ale výrazný ráz jí dodávají i „smyčky“melodickýc­h perkusí a jemných bicích bývalého stálého člena Čikori, dnes pouze hosta, Miloše Dvořáčka a střídmé elektronic­ké zvuky vytvořené zpěvaččiný­m synem Antonínem Fajtem. To vše je pak korunováno Václavkový­m typicky lyrickým textem a zajímavou melodií s orientální­mi náznaky, kterou Bittová zpívá na svoje poměry vlastně velmi přímočaře až „písničkářs­ky“. Právě tahle poloha je jedním z nejsympati­čtějších rysů nových Čikori.

Už to asi čekal málokdo, ale ještě těsně před koncem roku 2016, konkrétně minulý pátek, stihla Iva Bittová se skupinou Čikori vydat nové album. Nese název At Home a poklidná domovská atmosféra je z něj skutečně cítit.

Iva Bittová & Čikori: At Home

 ?? Dva hlavní vyjadřovac­í prostředky Ivy Bittové. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Hlas a housle.
Dva hlavní vyjadřovac­í prostředky Ivy Bittové. FOTO ARCHIV MAFRA Hlas a housle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia