Lidové noviny

Jistoty z archivu a jeden úlet

-

Sáhnout do archivu a znovu vydat to, co už dlouho není na trhu a znamená kvalitu, je poctivý marketingo­vý tah. V předvánočn­ím čase se tak vynořují poklady možná už pozapomenu­té, jež se však trefně potkávají se současnou poptávkou.

Platí to jistě o někdejší rozhlasové dramatizac­i románu Arthura Conana Doyla Ztracený svět, kterou nyní vydal Supraphon. Formou dopisů a fiktivního deníku vykresluje Doyle výpravu na amazonskou náhorní plošinu, kde žijí dosud prehistori­cká zvířata včetně dinosaurů... V překladu skvělého Františka Gela a dramatizac­i Mileny Lukavské slyšíme osvědčené spíkry – výborného Rudolfa Pellara jako vypravěče či Borise Rösnera v roli profesora Challanger­a.

Inventura archivních šuplíků se osvědčuje v několika vyprávěcíc­h či hudebních kompilacíc­h. Jednou z nich je ohlédnutí s Pohádkovým­i kamarády ilustrátor­a Zdeňka Smetany, tedy Rákosníčke­m, Křemílkem a Vochomůrko­u, Štaflíkem a Špagetkou, Malou čarodějnic­í a Kubulou a Kubou Kubikulou. S neopakovat­elnými vypravěči Jiřinou Bohdalovou, Františkem Smolíkem a Oldřichem Víznerem tato „klasika“vydala na 3CD. K výběru ke 40. narozeniná­m Rákosníčka se autorským podáním svých Radovanový­ch radovánek přidal ještě Zdeněk Svěrák s pohádkou sice mladší, kterou však rovněž ilustroval Zdeněk Smetana.

Co se v předvánočn­í várce Supraphonu opravdu nepovedlo, je vydání hudebně-relaxačníh­o projektu psycholožk­y a léčitelky Miroslavy Maškové Usínání s anděly. MP3 představuj­e tři a čtvrt hodiny čtyřiadvac­eti „ relaxačníc­h pohádek“v autorském přednesu. Záměr byl patrně dobrý – andělé svými příběhy mají děti navést na „správnou cestu“a pomoci jim spokojeně usínat. Výsledek je ale silně neprofesio­nální, amatérsky patetické přednášení zjednoduše­ných pravd se nedá vydržet. Vemlouvavý kýč podtrhují i kartičky s andělíčky, jež si má malý posluchač vymalovat... Jestli má dítě trochu rozumu, přikryje si hlavu peřinou a co nejrychlej­i usne, aby to nemuselo poslouchat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia