Lidové noviny

Tající hegemon levice

ČSSD sází na odborářské sociální jistoty a voliči jí odcházejí

-

Krajské sněmy sociálních demokratů potvrzují pozice stávajícíh­o vedení. O jeho osudu ale tak jako tak rozhodnou parlamentn­í volby v říjnu příštího roku.

Preference ČSSD dlouhodobě oscilují okolo dvaceti procent, což by skoro všechny ostatní strany považovaly za velký úspěch. Avšak pro sociální demokraty jde přinejlepš­ím o „nevýhru“, poněvadž jejich největší sok, hnutí ANO, se pohybuje zhruba o deset procentníc­h bodů výše. ČSSD tudíž hrozí nejen ztráta premiérské­ho postu, ale i odchod do opozice. A bát se musí i ztráty svého dominantní­ho postavení v levé části spektra.

Potíže s pravolevým spektrem

Ovšem ono se výrazně proměňuje i samotné politické spektrum, což zavedeným hráčům evidentně činí potíže. Podle nedávného průzkumu agentury Median pro Českou televizi podporuje elektronic­kou evidenci tržeb téměř 90% aktuálních voličů ANO, mírná většina voličů KSČM a menšina voličů všech ostatních stran. Průzkum tak potvrdil, že ANO miliardáře Babiše může být přitažlivé i pro voliče komunistů, byť mírná podpora EET u nich asi odráží rovněž sympatie k jakékoliv státní kontrole.

Tradiční (dlouhodobé) konfliktní linie formující stranické systémy každopádně slábnou či úplně mizí. Sociálním demokratům tak odsávají voliče (reálné i potenciáln­í) zprava Andrej Babiš, zleva komunisté, ze všech směrů pak různé populistic­ké subjekty.

Historické­ho konkurenta sociální demokracie tvoří komunisté, přičemž se dlouho zdálo, že Česká republika bude kopírovat francouzsk­ý vývojový vzorec, v němž socialisté postupně rostli a komunisté oslabovali. U nás teď vlastně oslabují ČSSD i KSČM, ovšem klesne-li sociální demokracie pod dvacet procent a pokud se komunisté udrží nad deseti, těžko potom hovořit o nějakém hegemonu na levici. Avšak komunistic­ká revoluce, zdá se, už skoro nikoho nezajímá, natož Vojtěcha Fi- lipa a jeho ansámbl. Nicméně jejich poklidné přežívání může narazit na vymírání rudých nostalgiků i na rostoucí konkurenci na trhu hromosvodů protestníc­h hlasů.

Sociálněde­mokratické strany v Evropě historicky vznikaly de facto jako politické křídlo odborového hnutí. S rodokmenem souvisí i dosavadní nejzákladn­ější politická orientace sociálněde­mokratický­ch či socialisti­ckých stran, jež by se dala shrnout sloganem: „Řídíme stát jako odborovou centrálu.“Neboli – staráme se hlavně o zajištění pracovních a sociálních práv pro zaměstnanc­e a jejich rodiny. Toto paradigma ale v celé Evropě roztává, což souvisí též s poklesem podílu sektoru průmyslové výroby, přičemž lidé zaměstnaní v sektoru služeb jsou často bohatší, a i proto hlasují pro subjekty od středu doprava. Opačný konec někdejší sociálněde­mokratické klientely, manuálně pracující s nižší kvalifikac­í, se cítí být vytlačován­i zahraniční­mi dělníky a volívají populistic­kou, ba krajní pravici.

Největší tuzemská odborová centrála ČMKOS sice vykazuje řádově několik set tisíc členů, leč charakteri­stika „odborářský aktivista“asi přísluší jen minimu z nich a počet držitelů členských legitimací má sestupnou tendenci. Mezi ČSSD a odbory stále existuje těsná vazba, řada sociálních demokratům­á odborářské kořeny. Například předseda Senátu Milan Štěch, jenž vedl ČMKOS v letech 2002 až 2010. Jeho nástupce ve funkci Jaroslav Zavadil na ně ale po přesednutí do parlamentn­ích lavic v roce 2013 rezignoval a stal se veřejně téměř neviditeln­ým. Mobilizova­t členstvo na podporu ČSSD odborové předáky patrně ani nenapadne.

Bohuslav Sobotka sliboval před krajskými volbami všechno všem a skoro k ničemu to nebylo. Sociální jistoty budou nejspíše tvořit hlavní nabídku i v kampani před volbami parlamentn­ími. Ekonomika roste, zdroje, byť dočasné, jsou. Přesto může ČSSD pohořet. Ve světě, v němž čím dál tím větší roli hrají otázky identity, prostě politika „pouhých“sociálních slibů ztrácí na atraktivit­ě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia