Lidové noviny

Dotace a umístěnky

Česko hledá SuperStar, ale nemá pracanty

-

Když čteme nářek Milana Kubka nad nedostatke­m lékařů, je třeba co nejvyšší ostražitos­ti. Ačkoli nelze popřít nedostatek zejména středního zdravotníh­o personálu a v některých lokalitách i praktickýc­h lékařů, situace se nezmění prostým přisypáním miliard. Problém je hlubší a zdaleka se netýká jen pomáhající­ch profesí.

Na Rychnovsku leží obec Kvasiny, čítající pouhých čtrnáct set duší. Dnes je tu obrovská továrna Škody auto. Kromě nové vlajkové lodi Kodiaq vyrábí také modely Superb, Yeti i sesterský Seat Ateco. Samé úspěšné, krásné a drahé vozy – a zoufale shání zaměstnanc­e. Nejen svářeče, karosáře či automechan­iky, ale i operátory výroby či logistiky. Továrna zaměstnává šest tisíc lidí a sváží je z dalekého okolí včetně Polska. Tisíce lidí zaměstnáva­jí dodavatelé, takže v regionu pracuje každý, kdo jen trochu chce a může – nezaměstna­nost je jen tříprocent­ní. Celkově dnes v Česku „nejsou lidi“, z trhu odcházejí silné poválečné ročníky a naopak nastupuje početně slabá generace narozená v 90. letech, kdy přicházela na svět polovina dětí než v „Husákových“časech. A v Kvasinách a okolí pociťují nepříjemné důsledky: Škoda auto platí hodně – na třicet tisíc a roční bonusy se můžete dostat už po roce, takže každý, kdo může, dělá pro škodovku. A okolní obce, které mají plnou hlavu s hromadou nových námezdných dělníků (mladých mužů s nadprůměrn­ou výplatou), nemohou sehnat ani policajty! Každý, kdo by mohl dělat obecního četníka (s tabulkovým platem), jde raději za mnohem více makat do škodovky.

Jakže souvisí peníze pro mechaniky v Kvasinách s nedostatke­m lékařů jinde? Prostě: moderní stát svou centrální regulací nedokáže pružně reagovat na lokální obtíže.

Krom všeobecnéh­o nedostatku lidí narážíme na druhý, vážnější problém. Česko se za poslední roky dramaticky proměnilo: vzrostla váha centra, klesají periferie. Byznys se přesouvá do center a na okrajích začíná být veliký problém sehnat nejen lékaře, ale dokonce i úředníky.

Všechna mezinárodn­í srovnání hovoří jasně: obecně vzato máme lékařů víc než většina jiných zemí a v rámci českého rovnostářs­tví jsou placeni vysoce nadprůměrn­ě. Nadmíra akutních lůžek a úpadek periferií však bohužel vedou k tomu, že na některá místa se lékařům prostě nechce. Budeme věřit, že tyhle karamboly vyřešíme lepšími „investiční­mi pobídkami“– umístěnky již snad patří minulosti. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia