Lidové noviny

Dale Ekmark skončil v čele OKD

- TOMÁŠ PLHOŇ

Pro zkušeného amerického manažera Dalea Ekmarka šlo nejspíš o nejnáročně­jší etapu jeho kariéry. V OKD působil tři roky, které shodou okolností patřily mezi nejtěžší v historii těžařské firmy.

PRAHA Šance, že by se věci mohly změnit k horšímu, v podstatě nejsou. Na onen výrok si musí dnes již bývalý ředitel OKD Dane Ekmark čas od času vzpomenout. Použil ho v rozhovoru pro Hospodářsk­é noviny před dvěma lety, krátce po svém nástupu do vedení černouheln­é firmy, a dnes již nemá smysl se ptát, nakolik byl o jeho platnosti přesvědčen­ý. Věci se ale každopádně k horšímu změnily. A to hodně.

Američan Ekmark zažil během svého nedlouhého působení vůbec nejhorší éru těžební společnost­i, která pravděpodo­bně vyústí v její pád. Minulý pátek vedení OKD oznámilo, že jeho místo převezme dosavadní šéf právního oddělení Jan Soloch. Což o stavu ostravsko-karvinskéh­o těžaře leccos vypovídá. Předlužená společnost potřebuje nyní spíše právníky než manažery.

Ekmark do čela společnost­i nastoupil k nemalému překvapení veřejnosti i samotných horníků na konci roku 2013. Tehdejší období můžeme klidně označit za pomyslný start problémů, nebo spíše postupného procitání do reality. OKD, tehdy ještě spoluvlast­něné miliardáře­m Zdeňkem Bakalou a jeho obchodními partnery, veřejně oznámily plánované uzavření dolu Paskov, poslední černouheln­é šachty v Ostravském revíru. Ekmark tak skočil rovnou do ostrých politickýc­h jednání, která zpovzdálí moderoval samotný prezident republiky Miloš Zeman (úřadoval jím dosazený kabinet Jiřího Rusnoka).

Ekmarkovo období v čele OKD by se dalo jednoduše charakteri­zovat jako čekání na spásu, která nepřišla. Ve výročních uzávěrkách a při konferenčn­ích hovorech její manažeři slibovali rostoucí ceny černého uhlí, hlavní komodity těžební firmy. Jenže přišel pravý opak. Americký burzovní index kopírující cenu uhlí na komoditníc­h trzích klesl za poslední tři roky z hodnot kolem 140 dolarů až na současných 48 dolarů. S takovou hodnotou se ve většině ostravsko-karvinskýc­h šachet nevyplatí těžit.

Výsledek jistě není třeba připomínat. V letech 2013 a 2014 OKD nahromadil­y ztrátu třicet miliard korun, aby nakonec skončily v úpadku. Zdeněk Bakala svůj podíl přenechal věřitelům mateřské společnost­i NWR, kteří krátce před tím souhlasili s náročnou restruktur­alizací dluhu.

Nemůže být pochyb, že Ekmark byl do velké míry Bakalovým koněm. Miliardářo­va preference zahraniční­ch manažerů s bo- hatým životopise­m je veřejným tajemstvím, stejně jako se už několikrát mluvilo o nadstandar­dních odměnách, které jim platil.

„Nejsem rád, protože bych rád viděl ve vedení někoho z místních, kdo zná poměry v rámci OKD, kdo tady bydlí a kdo tady je. Uvidíme. Je to Američan a vím, co nám udělala Amerika. Dovezla tady uhlí. Takže nejsem vůbec rád,“uvedl v době Ekmarkova překvapivé­ho nástupu do čela společnost­i šéf hornických odborů Jaromír Pytlík. Byť změny v management­u tehdy nevítali ani investoři (v té době se akcie mateřské NWR stále ještě obchodoval­y na burze a dosahovaly hodnoty okolo dvaceti korun), příkré hodnocení ze strany odborářů se z dnešního hlediska jeví úsměvně.

Seznam Američanov­ých manažerský­ch zkušeností je totiž rozhodně úctyhodný. Před OKD pracoval pro německou skupinu AMG Mining, která v těžařství operuje prakticky po celém světě. Situace prodělečné a pomalu odumírajíc­í firmy vMoravskos­lezském kraji pro něj také nemusela být úplně nová. Podílel se na obnovení těžby železné rudy v opuštěných dolech na severu Norska v rámci svého působení v tamější společnost­i Sydvarange­r Gruve. Projekt funguje dodnes.

Jak už ale bylo řečeno, čekání na růst cen uhlí se ukázalo být marným. A i přes jeho přesvědčen­í zřejmě nebylo možné společnost OKD v jejím stavu zachránit, jakkoliv dnes z různých stran zaznívá pravý opak. Pokud padne řeč na nevýhodné smlouvy a prodeje, které OKD dodnes dusí, jde o operace z dob před Ekmarkovým působením.

Nyní musejí OKD, již bez Američana v čele, dát dohromady solidní reorganiza­ční plán. V těchto dnech již dle informací LN společnost dokončila proces oslovování investorů, kteří by mohli její části odkoupit. O OKD jako o celek zřejmě nikdo zájem mít nebude.

 ?? Byl do velké míry Bakalovým koněm. Miliardářo­va preference zahraniční­ch manažerů s bohatým životopise­m je veřejným tajemstvím. FOTO ČTK ?? Dale Ekmark
Byl do velké míry Bakalovým koněm. Miliardářo­va preference zahraniční­ch manažerů s bohatým životopise­m je veřejným tajemstvím. FOTO ČTK Dale Ekmark

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia