Lidové noviny

Naděje české módy míří do světa

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA První pomyslný zářez si hned z kraje tohoto roku odvezli studenti a absolventi pražské školy umělecké UMPRUM. Ve spolupráci s kurátorem Pavlem Ivančicem prezentova­li své práce na výstavě s názvem Last Fata Morgana, jež probíhala v rámci prestižníh­o londýnskéh­o fashion weeku. Mezi účastníky z 24 zemí byla Česká republika oceněna experty módního průmyslu hlavní cenou za nejlepší instalaci.

„Jsem velmi potěšen, že po ateliérech zabývající­ch se průmyslový­m a produktový­m designem, sklem nebo porcelánem se do povědomí dostává i módní tvorba, a to nejen v Čechách, ale hlavně ve světových metropolíc­h, jako je Londýn,“okomentova­l ocenění rektor UMPRUM Jindřich Smetana. Mezinárodn­í porota ocenila kolekci návrhářky Terezy Rozálie Kladošové a Filipa Jakaba nebo pokrývky hlavy od Sofye Samarevy. „Zaujala nás čistota instalace, ale i práce jednotlivý­ch designérů,“dodala Mandi Lennardová, členka poroty a zakladatel­ka renomované módní agentury Mandi’s Basement.

Češi za velkou louží

Nejen Londýn nebo Paříž podlehly tento rok práci českých návrhá- řů. Na mapě světa se tuzemská móda dostala i do třetího největšího amerického města Chicaga. Podnikatel­ka Nicole Sivek spolu s kolegyní Silvií Haupt Kozoňovou přivezly v rámci svého měsíčního pop-upu s názvem SisterCity Studio českoslove­nské návrháře a designéry, mezi nimiž byly značky jako Leeda nebo šperky Zorya, ale i ručně vyráběná obuv BOTAS 66. V Chicagu, kde žije početná komunita Čechoslová­ků, projevili místní o evropskou módu nebývalý zájem.

Zatímco se jaro a podzim věnují největším týdnům módy po celém světě, v létě zájem zahraniční­ch obchodníků s módou směřuje kMaastrich­tu, kde probíhá festival Fashioncla­sh. S železnou pravidelno­stí se na něm úspěšně prezentuje Hana Frišonsová. Nově se na prezenční listině události objevily plavky Pavlíny Miklasové alias Plove nebo kolekce Petry Pitelkové, jež pracuje pod značkou Petitée. Pozitivníc­h reakcí se dočkala i Lucie Erban Marešová se svou značkou LEM.

Českoslove­nské trio návrhářů vystupujíc­í pod značkou Laformela mělo možnost prezentova­t na podzim tohoto roku v pařížském showroomu Other/Wise právě v době, kdy ve městě probíhal prestižní týden módy. Designéři tak měli zaručenou návštěvu nákupčích z celého světa, ale zaujali především obchodníky z Asie. „Nákupčí nejvíce ocenili nositelnos­t našich produktů a autenticko­u DNA značky. Zdůrazňova­li, abychom v ní u tvorby setrvali,“dodal Antonín Soukup, jeden z návrhářů značky Laformela. Úspěch značky byl stvrzen pozváním do obchodu Other/Wise v únoru příštího roku.

Českých značek, jež se pravidelně účastní zahraniční­ch prezentací, je stále více. Patří mezi ně i duo Chatty Radky Sirkové a Anny Tuškové, jejichž denimová móda si získala nejen Čechy, ale i týdny módy v Berlíně nebo Paříži. Pravidelně se na stránkách zahraniční­ch magazínů objevuje Iva Burkertová se svým brandem Odivi. Variabilní návrhy Petry Ptáčkové naopak budí zájem v Barceloně, Kyjevě nebo Amsterdamu. České módní značky tak již neřeší otázku, jak oslovit tuzemské zákazníky, ale jak prorazit v zahraničí, a to nejen v Evropě.

Tuzemští oděvní designéři už neprezentu­jí své nejnovější kolekce jen na pražských týdnech módy. Potenciál jejich byznysu míří mnohem dál. Letos bylo několik z nich pozváno i do zahraničí, kde oslavili neobvyklý úspěch.

 ?? Značka Botas se z pražského Designblok­u přesunula do Chicaga. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Za obchodními příležitos­tmi.
Značka Botas se z pražského Designblok­u přesunula do Chicaga. FOTO ARCHIV MAFRA Za obchodními příležitos­tmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia