Lidové noviny

Zlatá neděle zaznamenal­a rekordy

-

v obchodech o zlaté neděli utratili o desítky procent více peněz ve srovnání s minulým víkendem. I když celková čísla o nákupech nebyla v době uzávěrky ještě k dispozici, obchodníci zaznamenal­i nárůst i oproti loňsku. Změnil se i obsah nákupních košíků. Zákazníci nekupují jenom dárky, ale zvýšené prodeje jsou patrné především u potravin na sváteční tabuli. Pod stromeček se pak kupuje vedle oblečení a hraček hlavně elektronik­a, tedy mobilní telefony, notebooky či herní konzole.

BYZNYS DNE

koncern Volkswagen v listopadu meziročně zvýšil odbyt o téměř osm procent na 899 400 vozů. Firma uvedla, že od začátku roku dodala zákazníkům 9,38 milionu aut, což je meziroční nárůst o více než tři procenta. Volkswagen se nyní snaží zotavit ze skandálu kolem manipulace s testy emisí. „Navzdory všem potížím směřujeme k dobrému výsledku na konci roku,“uvedl šéf prodeje Volkswagen­u Fred Kappler. Celkově německý automobilo­vý gigant na urovnání skandálu v USA vynaloží až 16,5miliardy dolarů (427miliard Kč).

šéfa vládního rozpočtu USA si zvolený americký prezident Donald Trump vybral poslance za Jižní Karolínu Micka Mulvaneyho, který je podle amerických médií známým zastáncem přísných škrtů. Trump své rozhodnutí oznámil na Floridě, kde ve své tamní přímořské rezidenci tráví dovolenou. Mulvaneyho jmenování podle agentury Reuters ukazuje na Trumpovu strategii co nejvíce omezovat utrácení vlády, což nedávno naznačil už svou kritikou nákladů na výrobu nového prezidents­kého letounu Boeing 747. Očekává mimo jiné, že jeho administra­tiva s Mulvaneym v čele rozpočtové­ho oddělení Bílého domu učiní chytrá rozhodnutí a obnoví důvěru Američanů v to, jak jsou jejich peníze utráceny. „Je to velký talent, především na čísla a rozpočty,“uvedl Trump. eko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia