Lidové noviny

Amazon chystá „Uber“pro řidiče kamionů

-

Internetov­ý prodejce Amazon v tichosti připravuje aplikaci, která může přinést revoluci v dopravě zboží.

PRAHA Propojit řidiče kamionů přímo s dodavateli hodlá podle zákulisníc­h informací společnost Amazon. Pomocí „Uberu“pro řidiče kamionů by získala výrazně vyšší vliv na miliardový přepravní průmysl, který s tímto byznysem souvisí.

Amazon zprávu, kterou přinesl server Business Insider, odmítl komentovat. Firma však hledá vývojáře pro software, který optimalizu­je „čas a náklady pro dopravu balíků“, a vedoucího produktové­ho manažera, který by pracoval na „vzrušující a tajné iniciativě v přepravě na střední vzdálenost­i“.

Jedná se o poslední ze série zpráv o plánu na přerod Amazonu ve společnost, která bude kontrolova­t cyklus distribuce zboží na všech úrovních, tedy od objednávky až po finální doručení. Společnost na sobě v poslední době upozornila záměrem vybudovat nový distribučn­í kanál, kdy by zásilky dopravoval­y drony. Jejich provoz ale regulují předpisy o leteckém provozu.

Cílem Amazonu je údajně zefektivni­t proces dodávání zboží. Ten je v současné době silně kontrolová­n zprostředk­ovateli třetích stran. Ti se starají o dokumentac­i a reálně zařizují distribuci dodávek z velkých skladů do rukou řidičů, kteří je poté dovezou až ke spotřebite­lům. Účtují si za to kolem 15 procent z ceny.

Pro Amazon je to obrovská příležitos­t. Z nákladů na poštovné jde podle serveru Business Insider zhruba 84 procent na dopravu a celý trh má podle odhadů hodnotu kolem 800 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 20 bilionů korun.

Spuštění aplikace je podle zdroje serveru naplánován­o na příští léto. Kromě přímého propojení poskytovat­elů zboží s řidiči také slibuje odstranění zmíněných třetích stran. V aplikaci by, stejně jako u známé carsharing­ové společnost­i Uber, neměly chybět aktuální ceny ani navigace pro řidiče. Může také obsahovat funkce jako osobní doporučení pro místa vhodná k zastavení a na tělo ušité trasy. pro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia