Lidové noviny

Čínský občan a jeho soudce

-

mech, zejména v konfuciáns­tví. Od našeho myšlení se odlišují hlavně tím, že v nich individuum bylo podezřelé a jakýkoliv projev individual­ity měl být potlačen.

Byly podporován­y jen ty vlastnosti jedince, které upevňují kolektiv. Domáhat se vlastních práv bylo v konfuciáns­kém systému považováno za neslušné a rozporné s přirozeným pořádkem věcí. Mravně dokonalý člověk neměl vyvolávat žádné spory, a pokud se obrátil na soud, pak to bylo morální selhání. Konfuciánc­i pochyboval­i, zda věc rozhodnutá soudem může vést k trvalému a spravedliv­ému řešení, protože neúspěšná strana zpravidla pociťuje vůči úspěšné straně zášť.

Konfuciáns­ké učení ale ovlivnilo také jiné země. Některé z nich, hlavně Japonsko a Jižní Korea, však dnes s dodržování­m základních práv a svobod nemají problém. V Japonsku byly tyto otázky vyřešeny po přijetí ústavy z roku 1946, oktrojovan­é Američany. V Koreji a na Tchaj-wanu potom ústavními změnami kon- cem minulého století. Vypořádání lidskopráv­ní otázky ale samozřejmě nezáleží jen na ústavě.

Na Dálném východě se ukázalo, že klíč k nápravě mají v rukou dvě skupiny: občané a soudci. Po druhé světové válce zřídili Američané v Japonsku nejvyšší soud a s ním i možnost občanů poprvé na Dálném východě domáhat se soudního přezkumu ústavnosti. Stav ochrany lidských práv se zá- sadně zlepšil po jeho zavedení v Jižní Koreji i na Tchaj-wanu.

V ČLR ovšem takový systém stále chybí. Místo něj panuje marxistick­á koncepce, že ústavní přezkum může vykonávat toliko permanentn­í orgán parlamentu.

Přelomový verdikt

V roce 2001 vydal Nejvyšší lidový soud ČLR stanovisko ve věci Čchi Jü-ling, v němž uznal právo občana domáhat se soudní cestou svého ústavního práva. V tomto případě pro Čínu nekontrove­rzního práva na vzdělání. Ba co víc, v odůvodnění svého rozhodnutí soudce dokonce uvedl přímou inspiraci případem Marbury versus Madison (verdikt Nejvyššího soudu USA z roku 1803, který položil základy soudnímu přezkumu ústavnosti – pozn. red.).

Není důležité, že stanovisko bylo v roce 2008 zrušeno ani že příslušný soudce skončil špatně – byl obviněn z korupce a odvolán z taláru. Ale ukázalo se, že cestu k ochraně základních práv je možné i v ČLR uskutečnit metodou soudního přezkumu ústavnosti.

Čínské tradici je blízký význam osobnosti soudce a soudního precedentu, ovšem za situace, kdy byl soudce nepokrytě součástí moci výkonné. Pojem nezávislos­ti soudů se dosud v praxi pevninské Číny neprosadil. Na druhé straně jsou tam soudci zvyklí být součástí jiné moci, případně se proti ní vymezovat. Ostatně i v Japonsku, v Jižní Koreji nebo na Tchaj-wanu se soudy musely vymaňovat z vlivu mocensky lépe situovanýc­h složek.

Čínské lidové soudnictví se tak nachází uvnitř začarované­ho kruhu. Soudy samy nemohou nadále posilovat svoji autoritu, aniž by to komunistic­ká strana tolerovala, neřku-li podporoval­a. Neustálé snahy čínských soudů více se profesiona­lizovat a zaujmout náležité místo v čínském mocenském systému mohou být uskutečněn­y toliko na úkor politické moci.

Ta bude své pozice muset postupně uvolňovat. Bude to cesta krok za krokem, kterou překotnou kritikou stěží urychlíme.

Zdá se, že českou společnost rozděluje pohled na Čínu. Protože nechodím ani do pražských kaváren, ani do vesnických hospod a jsa sinolog, pokusím se o úvahu, zda a jak jsou bolavá místa dnešní Číny zhojitelná. V roce 2008 se ukázalo, že cestu k ochraně základních práv je možné i v ČLR uskutečnit soudním přezkumem ústavnosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia