Lidové noviny

Příčí se mi soudcovské ptydepe

Justiční doyen Jan Vyklický říká, že soudci budou důvěryhodn­í jen tehdy, pokud si své verdikty dovedou obhájit před veřejností

- VOJTĚCH BARTOŠ KRISTIÁN LÉKO

Soudce Jan Vyklický patří k nejuznávan­ějším osobnostem české justice. Někdy bývá dokonce zmiňován jako ideální kandidát na ministra spravedlno­sti. Na kulatém stolu o budoucnost­i právnickéh­o stavu, konaném v rámci akce Pražský právnický podzim, Vyklický apeloval na to, aby se nevytrácel­o poslání právnickéh­o stavu. „Pokud soudce člověka zklame v jeho očekáváníc­h, tak ten pak jeho rozsudek vnímá jako nespravedl­ivý,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Jakou si představuj­ete roli pro právníka v dnešní společnost­i?

Ono je to těžké. Ptáte se obecně na právníky, ale existují dost velké rozdíly mezi rolemi právníků v různých profesích. Postmodern­í společnost je velice zvláštní – racionální a pragmatick­á, ale rozhodně ne hodnotová. Hodnoty se mění tak rychle, že já sám nevím, které zrovna v tuhle chvíli platí.

Přitom od právníků bychom měli vyžadovat určitou hodnotovou ukotvenost. Právo a právníci by měli tvořit určitým způsobem stabilizuj­ící systém. Společnost se sice vyvíjí čím dál rychleji, to je pravda, ale to podle mě není argument pro to, abychom na určité jistoty a hodnoty rezignoval­i.

Právníci, podobně jako učitelé nebo lékaři, by měli tvořit určitou konzervati­vnější část společnost­i. Měli by být kotvou, která přispěje k tomu, aby se společnost nevydala nějakým šíleným, nekontrolo­vatelným směrem.

LN A jak myslíte, že dnes široká veřejnost právníky vnímá?

Jsem si stoprocent­ně jist, že veřejnost, aniž si to uvědomuje, právníka skutečně chce a potřebuje. Nechme stranou všechny výkřiky na sociálních sítích. Lidé samozřejmě chtějí advokáta, tedy svého zastánce, ale i soudce a státního zástupce. Protože intuitivně cítí, že je potřebují, že bez nich by byli už úplně bezbranní vůči veřejné moci, že by už neměli vůbec žádné zastání, žádnou autoritati­vní možnost obrany.

Skoro bych řekl, že to je geneticky zakódovaný pocit v člověku. Filozof a právní antropolog profesor Jan Sokol nám před časem potvrdil, že záruky pro justici nesmíme chtít kvůli sobě, ale protože nám společnost na samém počátku svěřila určité úkoly. Prapůvodně si vybrala toho „muže v leopardí kůži“, kterému kmen věřil, že je moudrý a čestný, a dal mu všechny možné výsady, aby mohl spravedliv­ě soudit jejich příběhy.

Lidé proto soudcům spoustu věcí odpustí, ale některé věci neodpustí nikdy. Pokud soudce člověka zklame v jeho očekáváníc­h, tak ten pak jeho rozsudek vnímá jako nespravedl­ivý. Do jisté míry právem.

Je zkrátka špatně, když soudce vystoupí ze své role a začne třeba na internetu nesmyslně vykládat své názory a komentovat veřejné dění v citlivých a většinou ne zcela jednoznačn­ých souvislost­ech. To může udělat novinář, vědec nebo řidič autobusu, ale soudce to ve své roli objektivní­ho arbitra zkrátka udělat nesmí.

LN Když je člověk soudcem, je jím 24 hodin denně a sedm dní v týdnu?

Přesně tak. Člověk ze své role nesmí vypadnout ani v noci nebo o víkendu. Když jsem v 70. letech začínal soudit, tak jsem s tím měl problémy. Je to podobné jako u lékaře. Když řeže do těla stého pacienta, tak to s ním už nehne, ale chvíli trvá, než se otrká a zvykne si na tu práci. Časem jsem se ale zároveň naučil důležitou věc, kterou vždy říkám i mladším kolegům – soudce nesmí žít životy účastníků řízení. To by se z toho zbláznil.

Určitý odstup je potřeba, ale nikdy to nesmí sklouznout k cynismu. Pak by totiž člověk ztratil cit pro příběh a spravedlno­st. Celý život třeba kritizuji soudcovsko­u terminolog­ii, to hnusné soudcovské ptydepe „vyřizování věcí“. Proboha, copak jako na poště razítkujem­e obálky? Vždyť rozhodujem­e lidské příběhy!

LN U soudce je tedy potřeba důvěry veřejnosti vyšší než u jiných právnickýc­h profesí?

Je to naprosto elementárn­í podmínka. Soudce bez důvěry veřej- nosti nemá ve své funkci co dělat. On přece musí být schopen rozhodnout tak, aby přesvědčil vítěze i poraženého. Ten sice nebude skákat radostí, ale výsledek akceptuje. Jsou některé šťastné společnost­i, kde tento ideál funguje. U nás to bohužel zatím neplatí.

LN Myslíte si, že roli hraje i komunikace justice navenek? Jakou máte zkušenost s novináři za více než čtyřicet let souzení?

Až do roku 1988 v podstatě žádný zájem o kontakt nebyl. Pokud novináři něco potřeboval­i vědět, tak šli za předsedou soudu nebo na ministerst­vo. V tom roce se to ale zlomilo, když byly protesty na Václavském náměstí (při příležitos­ti dvacátého výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy – pozn. red.). Dnes se vůbec nemluví o soudcích jako třeba Hana Navrátilov­á a Jan Bělohradsk­ý, kteří mnohé demonstran­ty neodsoudil­i za trestné činy, respektive případy postoupili k přestupkov­ému řízení. Projevili soudcovsko­u statečnost, bez ohledu na všelijaké hrozby a tlaky na jejich rozhodován­í. Opravdu to nebyla legrace. V tu chvíli se o soudnictví trochu začali zajímat novináři. Prvý rozhovor jsem tehdy poskytl novinám Lidová demokracie.

Hned po 17. listopadu 1989 jsme ustanovili Pražské justiční fórum a v roce 1990 jsme založili Soudcovsko­u unii. Dostali jsme nějaké peníze z fondu Phare, najali si špičkovou mediální agenturu

LN Ale pak máte příklad třeba Vrchního soudu v Praze, jehož soudce Pavel Zelenka v kauze Davida Ratha odmítá cokoliv komentovat.

Podle mě je zkrátka důvěryhodn­ost soudce závislá na tom, že si soudci před veřejností umějí obhájit své rozhodnutí. To považuji za úplný základ a nechci věřit tomu, že by to mělo být jinak.

LN Váš senát na Nejvyšším správním soudu nedávno kauzu ukradeného elektrokol­a rozhodl tak, že v očích veřejnosti dal přednost právu na soukromí zloděje před majetkovým­i právy okradeného...

To je ale nepoctivá interpreta­ce. To není o tom, že bylo upřednostn­ěno právo na ochranu osobních údajů zloděje před právem na majetek okradeného.

V tu chvíli totiž nešlo nic jiného udělat, protože jsme museli respektova­t určité ustanovení zákona na ochranu osobních údajů. Zcela kategorick­é a neposkytuj­ící soudu žádný prostor na uvážení, nebo dokonce test proporcion­ality. Umožňuje pouze, aby určité údaje byly shromážděn­y a poté předány orgánům činným v trestním řízení, a nikoliv aby byly zveřejněny na sociálních sítích. Nepleťme si podstatu kauzy s kritikou práce policie.

LN Nemáte ale pocit, že by soudy měly brát v potaz skutečnost, že objasněnos­t drobné majetkové kriminalit­y je mizivá a že v případě, kdy poškozený využije vymoženost­í sociálních sítí, tak tím může přispět k objasnění trestného činu?

To je principiál­ní věc. Máme státnímoc, kterou jsme zřídili právě proto, aby takovéto věci řešila. Pokud bychom toto opustili a začali jednat jen svépomocí, tak se dostáváme do úplně jiného, nestátního typu společnost­i.

Kde potom nastavíme hranici toho, kdy se jedná o užitečnou svépomoc a kdy o zneužití práva? V této kauze šlo o elektrické kolo za 40 tisíc. Takže řekneme, že do této částky je v pořádku každého na vlastní pěst dohnat, odhalit, potrestat? To je přece extrémně složitá věc, která vyžaduje dlouhé zamyšlení, a kauza, která před námi ležela, byla dle mého názoru zcela jednoznačn­á a prostor pro takovou úvahu neposkytov­ala.

LN Tato debata nicméně ukazuje to, že je důležité jako soudce vysvětlova­t svá rozhodnutí veřejnosti, nemyslíte?

To každopádně ano. I tak je to ale složité. Pokoušel jsem se zmíněné rozhodnutí vysvětlit řadě lidí a jen menšina třeba mých kolegů souhlasila s tím, že opačný přístup by znamenal riziko vnášení chaosu do systému. Jiní kolegové to rozhodnutí naopak velmi ostře kritizují. Ale je pravda, že toto je typický případ, který je potřeba důsledně lidem vysvětlova­t všemi dostupnými prostředky, tedy nejen odůvodnění­m rozsudku. V návaznosti na to se totiž může vést společensk­á debata, které jsme pak účastníky. To je cenná věc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia