Lidové noviny

Zlatá tečka biatlonové­ho svátku

- MATĚJ TOMÍČEK NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Přece se čeští biatlonist­é v Novém Městě dočkali umístění na stupních vítězů. A díky Gabriele Koukalové hned na nejvyšší příčce...

Až v posledním závodu se fanoušci dočkali. Do Vysočina Areny jich v neděli dorazilo 34 tisíc a všichni mohli oslavovat triumf Gabriely Koukalové v hromadném závodu.

V pátečním sprintu udělala tři chyby a dojela třináctá. Stejnou porci 450 trestných metrů navíc musela absolvovat i ve stíhacím závodu a větší posun než na osmé místo z toho nebyl.

„Ale hromadný závod mám ráda, člověk se v něm víc zmáčkne,“povídala Gabriela Koukalová v sobotu vpodvečer. A ona se zmáčkla. Od prvníchmet­rů závodu se pohybovala v úplném čele. Po první střelecké položce byla pátá, na té druhé udělala jednu chybu a spadla na jedenáctou příčku.

To bylo naposled, co se objevila ve druhé desítce průběžného pořadí. Pak už jen stoupala nahoru. Až na úplný vrchol.

Obě položky vestoje si s přehledem pohlídala, a zatímco biatlonist­ky kolem ní chybovaly, ona dál ujížděla. Do posledního kola mířila s dvousekund­ovým náskokem na Wiereovou. Italská biatlonist­ka ale tentokrát nebyla v takové formě, aby Češku stíhala. To Dahlmeiero­vá nakonec byla Koukalové nejblíž. V posledním kole stáhla osmnáct vteřin vteřin, ale ani to vedoucí ženě Světového poháru nestačilo.

Neděle patřila Gabriele Koukalové!

„Myslela jsem na všechny lidi tady. Chtěla jsem se jim odvděčit za to, co pro nás udělali,“radovala se.

Veronika Vítková s Evou Puskarčíko­vou udělaly shodně na střelnici tři chyby a do cíle dorazily za sebou, na šestnáctém a sedmnáctém místě.

Fanoušky potěšil i výkon Ondřeje Moravce. V sobotu si sice ve stíhacím závodě vybral kopec smůly, když po pádu zlomil pažbu své malorážky a přišel o šanci bojovat o umístění v nejlepší desítce, o den později ale bylo všechno jinak.

Český tým na opravě zbraně pracoval do půl druhé hodiny ranní a Moravec tak do včerejšího hromadného závodu opravdu vyrazil s poslepovan­ou malorážkou.

A od samotného startu se dral vzhůru.

První střelba s jednou chybou Moravcův posun malinko přibrzdila, dvěma čistými položkami se ale dostal zpátky do souboje o stupně vítězů. Zbývalo pět posledních ran. Ty z vedoucí skupiny zvládl sestřelit jen Martin Fourcade a spěchal do cíle pro novoměstsk­ý vítězný hattrick a 56. individuál­ní výhru kariéry.

Všichni biatlonist­é za ním ale na střelnici chybovali, a tak Moravec do posledního kola vyjížděl na třetím místě v osmičlenné skupině. Dlouho se držel na dohled stupňům vítězů, ale ani závěrečný finiš nakonec na ruského biatlonist­u Babikova nestačil. Na druhém místě dojel Simon Schempp.

„Se dvěma chybami být čtvrtý? S tím musím být spokojený, je to můj nejlepší výsledek sezony,“povídal dvaatřicet­iletý Moravec. „V posledním kole jsem slyšel maximálně svůj dech,“pochválil atmosféru podél trati.

Michal Krčmář udělal na střelnici během závodu tři chyby a v cíli byl devatenáct­ý. Jaroslav Soukup na střelnici minul čtyřikrát a obsadil 27. místo, Michal Šlesingr se mýlil šestkrát a uzavřel třetí desítku.

Biatlonový Světový pohár bude pokračovat v novém roce. Od 2. ledna v německém Oberhofu.

 ?? Gabrielu Koukalovou nesrazila. „Pomohla mi, protože jsem se uklidnila, že nejsem pořád na čele,“řekla. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Jedna chyba na střelnici
Gabrielu Koukalovou nesrazila. „Pomohla mi, protože jsem se uklidnila, že nejsem pořád na čele,“řekla. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Jedna chyba na střelnici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia