Lidové noviny

Odpočatý tým přece našel pozitiva

- MATĚJ HEJDA

Čeští hokejisté zvítězili až v posledním zápase Channel One Cupu. Švédsko udolali 4:1. Co turnaj ukázal?

PRAHA Tolik si potřeboval­i jeden den oddechnout. Netradičně volná sobota přišla českému výběru před nedělním utkáním se Švédskem extra vhod. Již jistého vítěze Channel One Cupu Češi porazili po skvělém výkonu brankáře Pavla Francouze 4:1 a vylepšili si dojem z celého turnaje.

Nikdo se na to nechtěl vymlouvat. Přesto už před turnajem bylo jasné, že netradiční program českého týmu, kvůli sobotním oslavám 70 let ruského hokeje, může přinést nepříjemno­sti. Po čtvrtečním nepovedené­m utkání s Finskem (2:4) totiž přišel rychlý úprk z Helsinek do Moskvy. Do postele se hráči dostali až v šest hodin ráno. Ač únavu nebrali jako alibi, tak ve večerním utkání proti sborné (1:5) se zkrátka projevit musela. 0:3 po první třetině bylo pro český výběr velké sousto k překonání. Pokusili se o to, zatlačili domácí, ale na víc než jeden gól to nestačilo.

„Nikdo nebrečí. Museli jsme se s tím vypořádat a první třetinu se nám to vůbec nepovedlo. Přesun nebyl jednoduchý. Jenže od druhé části jsme hráli dobře a chyběla jen lepší koncovka,“pravil Josef Jandač.

„Po takových přesunech je to především o hlavě. Když vám nejdou nohy, musíte udržovat správné přemýšlení a dělat věci, které vás do zápasu dostanou,“řekl po utkání Michal Jordán.

Před nedělní rozlučkou sMoskvou ale přišla na řadu volná sobota. Zatímco Švédové úspěšně zápolili s Finy o první místo na turnaji, Češi si mohli konečně orazit a v posledním duelu to bylo hodně znát.

Dobrý nástup, zasloužené vede- ní a koncentrov­aný výkon brankáře byly předzvěstí důležité výhry.

Už před turnajem bylo jasné, že obhájit loňské prvenství z předvánočn­ího turnaje bude hodně těžké. Nováčci se přijeli do Moskvy hlavně učit. Velká řada z nich znala hvězdy Dacjuka s Kovalčukem maximálně z televize, o to cennější zkušenost to pro ně byla.

A učili se rychle. Jistého vítěze turnaje ze Švédska dokázali při hře pět na pět přebruslit. Zaujali i jedinci. Jednadvace­tiletý rychlík David Kämpf v listopadu v národním dresu debutoval, o měsíc později už patřil k tahounům a nyní s přehledem proměněným samostatný­m únikem rozhodl.

„Roste nám, hlavu má srovnanou. Pokud bude podávat takovéhle výkony, budeme s ním počítat,“prozradil Jandač. Překvapily ho i výkony karlovarsk­ého obrán- ce Tomáše Dvořáka. Další mladík David Tomášek si v prvním startu připsal premiérovo­u branku. Nezklamali ani další nováčci. „Pokud tihle kluci dostanou nominaci i příště, nebudou to už úplní bažanti, ale stanou se z nich stabilnějš­í členové kádru,“věří Jandač

Mladý český výběr sice s posledním místem na turnaji už nehnul, přesto si aspoň trochu spravil chuť a zvýšil sebevědomí.

 ?? David Kampf proměnil samostatný únik a Češi na závěr Channel One Cupu porazili Švédy 4:1. FOTO ČTK/ AP ?? Rozhodujíc­í moment.
David Kampf proměnil samostatný únik a Češi na závěr Channel One Cupu porazili Švédy 4:1. FOTO ČTK/ AP Rozhodujíc­í moment.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia