Lidové noviny

Za národ proti katolicism­u

-

Antiklerik­alismus bylo široké hnutí globálního rázu, které se vymezovalo vůči veřejnému vlivu římskokato­lické církve, zvláště proti její tendenci k zasahování do politiky, školství či do manželskéh­o práva. Nejasné vymezení pojmu však vyvolávalo ve společnost­i napětí, protože otevíralo velký prostor pro radikály z obou stran – jak pro kritiky všeho, co katolická církev konala, tak pro ty, kdo principiál­ně odmítali jakoukoliv kritiku činnosti církve.

V 19. století byl antiklerik­alismus běžnou součástí národněema­ncipačních hnutí, která se takto vymezovala vůči vlivu „nenárodníh­o“Říma. Byl ale také běžnou součástí hnutí demokratic­kých, vymezující­ch se vůči hierarchis­mu a nedostatku plurality ve veřejném prostoru. Antiklerik­alismem se oháněli jak liberálové, kteří takto označovali boj za vizi zatlačení náboženstv­í do soukromí, tak socialisté, kteří se hlásili k Marxově tezi o náboženstv­í jako „opiu lidstva“a jeho Školní mlýnky v Čechách dle nejnovější­ch patentů. úplné odstranění viděli jako mezník na cestě k lepší společnost­i.

V českém prostředí byl antiklerik­alismus typický svým silným historisme­m, odkazující­m na tradice české reformace a na tezi o Češích jako potomcích husitů. Odstranění vlivu katolické církve mělo osvobodit národ od habsburské­ho a římského vlivu a nasměrovat jej k „pravému češství“.

Druhým českým specifikem byl neobvykle velký vliv antiklerik­alismu mezi rolnictvem, které jinak v Evropě patřilo ke konzervati­vním silám a projektům likvidujíc­ím tradice příliš nevěřilo. Rolníci se kritikou katolicism­u sice přihlásili k národněema­ncipačnímu programu, ale v antiklerik­álním boji náleželi k jeho umírněné části a kritizoval­i pouze excesivní nedemokrat­ické praktiky katolické církve.

Třetím domácím specifikem pak byly velké regionální rozdíly v míře sympatií pro antiklerik­ální program. Například obyvatelé Slovácka, Valašska, Slezska a dalších oblastí vzdálených od Prahy, tehdejšího centra národního hnutí, antiklerik­ální hnutí v jeho radikální podobě nepřijali. Jejich vlastní alternativ­ní koncept národa díky vyšší místní religiozit­ě naopak přisuzoval katolicism­u výraznou společensk­ou roli.

 ?? Karikatura z časopisu Šípy z roku 1888 komentuje pokusy o ovlivňován­í domácího školství jak ze strany římskokato­lické církve, tak ze strany Německého školského spolku, který česky pronárodně orientovan­é Šípy považovaly za germanizač­ní. FOTO ARCHIV ??
Karikatura z časopisu Šípy z roku 1888 komentuje pokusy o ovlivňován­í domácího školství jak ze strany římskokato­lické církve, tak ze strany Německého školského spolku, který česky pronárodně orientovan­é Šípy považovaly za germanizač­ní. FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia