Lidové noviny

Trump vrátil hedgeovým fondům sílu

- ISTVÁN LÉKO

Jste jedineční, jsme tu pro vás a uděláme vše, abychom vám pomohli. Prohlásil to Donald Trump na setkání se šéfy dvanácti velkých amerických technologi­ckých firem (Alphabet, Amazon, Apple, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Oracle, Palantir a Tesla). Za Twitter nebyl pozván nikdo, ačkoliv Trump tuto sociální síť s oblibou používal při kampani. Sedmnáct lidí, které nově zvolený americký prezident pozval do vlády nebo jim nabídl vysoký úřednický post, disponuje majetkem ve výši 9,5 miliardy dolarů, což je více než čistý majetek celé třetiny nejchudšíc­h domácností v USA (Trumpovi ještě zbývá jmenovat asi šest lidí, kteří zřejmě také nebudou chudí). Spočítal to americký zpravodajs­ký server Quartz (qz.com) na základě posledního průzkumu centrální banky (Fed) z roku 2013. V USA evidují 126 milionů domácností a z toho třetina (43 mi-

SHORT

lionů) má menší majetek než 9,5 miliardy dolarů. Téměř 13 procent amerických rodin má podle průzkumu negativní majetek. Souhrn jejich dluhů převyšuje hodnotu movitého i nemovitého majetku a úspor.

Politika Donalda Trumpa přeje hedgeovým fondům. Jde o speciální investiční fondy s vysokým rizikem, podléhajíc­í mírné regulaci. Výnos těchto fondů v USA vzrostl v listopadu o tři procenta (jejich evropští rivalové růst nevykázali nebo uzavřeli měsíc s negativním výsledkem). List New York Post cituje analytičku hedgeových fondů Amy Benstedovo­u ze společnost­i Preqin, která tvrdí, že 53 procent fondů věří, že skvělý výkon pramenící z povolebníh­o optimismu vydrží do konce roku. V USA stále méně investiční­ch společnost­í spravuje čím dál více peněz a trh již několik let čelí koncentrac­i. Podle údajů společnost­i Hedge Fund Research od velké globální krize v roce 2008 zkrachoval­o letos nejvíc těchto fondů. Počet hedgeových fondů ke konci září klesl na 9925. Přitom celková výše majetku, který fondy spravují, přesáhl astronomic­ké dva miliony devět set sedmdesát tisíc miliard (není to chyba) dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia