Lidové noviny

Teror na vánočním trhu

Na zaplněné tržiště v centru Berlína vjel včera večer kamion Nejméně devět lidí zabil, padesát bylo vážně zraněno

- JIŘÍ SLÁDEK

BERLÍN/PRAHA Do davu na vánočním trhu v centrální berlínské čtvrti Charlotten­burg vjel včera kolem osmé hodiny večer kamion plně naložený ocelí. Do uzávěrky vydání Lidových novin bylo známo, že na místě zůstalo nejméně devět mrtvých a 50 zraněných, často ve vážném stavu. Uvedla to německá média s odvoláním na policii. Podle mluvčího policie, kterého citovala agentura DPA, se nejspíše jednalo Berliner Zeitung přes chodník na trh, kde se zastavil zhruba po 50 metrech těsně před vánočním stromem. „Byl to nesmírně traumatizu­jící zážitek, popisoval tragédii novinář Jan Hollitzer z listu Berliner Morgenpost, očitý svědek. Okolí místa neštěstí policie uzavřela. Později doporučila Berlíňanům, aby raději nevycházel­i ze svých domovů, jakkoli riziko dalších útoků nebylo podle ní velké. Česká diplomacie uvedla, že nemá žádné informace o tom, že by mezi oběťmi útoku byli čeští občané.

Ministr vnitra Milan Chovanec současně na Twitteru informoval, že v souvislost­i s berlínským úto- kem posílila česká policie s okamžitou platností bezpečnost­ní opatření umíst s vysokou koncentrac­í lidí. Nejpozději od úterního rána bude v českých ulicích více policistů, a to i s dlouhými zbraně- mi. Zřejmě v úterý ráno se podle ministra také sejde takzvaná zpravodajs­ká skupina, která by případně mohla rozhodnout, zda zvýšit stupeň ohrožení terorismem.

Televizní záběry ukazovaly tmavý kamion, stojící mezi hromadou pobořených dřevěných stánků. Podle svědků bylo vidět, jak přes ně úmyslně přejížděl ve snaze napáchat velké škody.

„Uslyšel jsem hluk, vzápětí jsem přišel na vánoční trh a sledoval naprostý chaos, mnoho zraněných lidí,“řekl stanici CNN berlínský novinář Jan Hollitzer. „Byla to scéna naprostého zmaru,“dodal Hollitzer, který pracuje v listu Berliner Morgenpost, který sídlí poblíž místa tragédie.

Kamion byl černý, měl polskou státní poznávací značku. Majitel firmy, které vůz patřil, je přesvědčen, že vůz někdo unesl. Původně ho řídil jeho bratranec.

Neklid v Evropě

Situace byla v době uzávěrky tohoto vydání krajně nepřehledn­á, na místo přijížděly ve velkém počtu vozy záchranářů a policistů. Podle webových stránek listu Die Welt byly v pohotovost­i protiteror­istické jednotky.

Útok v Berlíně připomínal scény z červencové­ho řádění v provensáls­kém Nice, kde vjel při oslavách státního svátku 14. července tuniský atentátník Lahouaiej Bouhlel do davu s devatenáct­itunovým nákladním vozem a zabil 86 lidí. Později se ukázalo, že jeho útok inspiroval­o militantní hnutí Islámský stát.

„Místo včerejších útoků bylo skutečně velmi podobné tomu, co jsme sledovali před pár měsíci na záběrech z francouzsk­ého Nice,“řekl agenturám Julian Reichelt z berlínské redakce nejčtenějš­ího listu Bild.

Vražedný útok v Berlíně

Teroristic­ké útoky nyní považuje za naléhavou hrozbu značná část Němců. Podle průzkumu magazínu Spiegel má velký strach z atentátů více než třetina dotázaných lidí.

Němci žijí v obavách

Obavy se odvíjejí od vlny útoků motivovaný­ch islamistic­kou ideologií, která zasáhla zemi v červenci. V bádenském Reutlingen­u zabil muž nožem svou známou a zranil pět dalších lidí. V bavorském Ansbachu odpálil útočník výbušninu ve svém batohu a zranil 12 lidí, sám při explozi zemřel.

Nebyl to jediný případ. Útočník v regionální­m vlaku u bavorského Würzburgu napadl sekerou a nožem cestující, čtyři lidi zranil vážně a jednoho lehce. Policie ho následně zastřelila. Útočníkem byl sedmnáctil­etý Afghánec. Jiný násilný útok se odehrál v bavorském Mnichově.

Mnoho Němců se začalo obávat o svou bezpečnost a popularita kancléřky Angely Merkelové, do té doby neotřesite­lná, značně oslabila. V poslední době se snaží německý kabinet obavy Němců zklidnit, posiluje bezpečnost­ní opatření na mnoha místech a povolal před Vánocemi a silvestrov­skými oslavami početné policejní posily.

Střelba zněla v Curychu

Německé zpravodajs­ké weby včera zaměstnáva­l rovněž násilný incident, a to v sousedním Švýcarsku. V islámském centru v Curychu byli zraněni tři muži, z toho dva těžce. Zhruba třicetilet­ý pachatel vstoupil domodliteb­ny, kde postřelil tři muže ve věku 30, 35 a 56 let. Strážci zákona uzavřeli přilehlé ulice v oblasti.

22. července 2016 – Osmnáctile­tý Němec íránského původu zastřelil v Mnichově devět lidí a dalších 21 zranil, sám nakonec přišel o život. Podle policie nebyla střelba terorismem, ale činem agresora.

14. července 2016 – Při večerním útoku ve francouzsk­ém Nice, kde do lidí, již oslavovali státní svátek, najelo nákladní auto, zahynulo 86 lidí. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu, policie jej zastřelila.

22. března 2016 – Při dvou sebevražed­ných útocích v Bruselu zemřelo 32 lidí (včetně tří pachatelů) a na 340 bylo zraněno. Výbuch na letišti Zaventem si vyžádal 16 životů, exploze v metru pak měla také přes 16 obětí. K atentátům, které provedli Belgičané arabského původu, se přihlásilo hnutí Islámský stát.

13. listopadu 2015 – 129 mrtvých a přes 350 zraněných. To je bilance šesti teroristic­kých útoků v Paříži. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.

22. července 2011 – Nejhorší útok jednotlivc­e střelnou zbraní v dějinách spáchal norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32). Zabil 77 lidí a na 150 dalších zranil. Soud ho potrestal 21letým vězením.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia