Lidové noviny

Rathův ježíšek od vrchního soudu

Tak jde čas s Rathem

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Málokdy měli detektivov­é a žalobci tak nabito. Síla vyšetřován­í exhejtmana a exministra ČSSD Davida Ratha spočívala v důkazech, které vyhlížely neprůstřel­ně: odposlechy telefonů, sledování lidí, zadržení politika s krabicí od vína se sedmi miliony korun. Přesto se Rathovi zatím daří mnohaletém­u vězení unikat.

Když v říjnu odvolací soud zrušil původní verdikt, napjatě se oče- kávalo, čím výrok odůvodní. Ten okamžik nastal a ukázalo se, že soud napadl zákonnost důkazů, tedy nejpádnějš­í argumenty žalobců. Případem se bude muset znovu zabývat prvoinstan­ční Krajský soud v Praze, což proces prodlouží o dalších několik let.

Jádrem připomínek vrchního soudu je způsob, jakým Okresní soud v Ústí nad Labem nasazení odposlouch­ávacích zařízení na Ratha a spol. povolil. A tedy že tyto důkazy budou pro další vývoj případu nepoužitel­né. Advokát To- máš Sokol, jehož klienty jsou manželé Kottovi (spoluobžal­ováni s Rathem), LN sdělil: „Vrchní soud konstatova­l, že řízení předcházej­ící vyhlášení napadených rozsudků obsahovalo zásadní procesní vady: nezákonnos­t odposlechů, záznamu telekomuni­kačního provozu a nezákonnos­t sledování osob a věcí – tedy prostorové odposlechy. Tyto procesy byly nedostateč­ně odůvodněny.“Ústecký soud při rozhodován­í, zda povolí odposlechy, dle odvolacího soudu pouze zkopíroval text návrhu žalobce a doplnil jej o úvod, aby bylo zřejmé, že jde o rozhodnutí soudu. „Fakticky rezignoval na svou rozhodovac­í činnost, tj. posouzení materiální­ch podmínek pro nařízení odposlechu a záznamu telekomuni­kačního provozu, což musí být patrné v odůvodnění příkazu,“stojí ve zdůvodnění, o kterém včera informoval­y Český rozhlas a týdeník Euro.

Do hry vstoupí ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). „Podám stížnost pro porušení zákona,“napsal LN. Stížností se bude zabývat Nejvyšší soud. Stížnost ovšem směřuje v neprospěch obviněných, a tak případný souhlas Nejvyššího soudu by měl jen „akademický“účinek. Případ tím ovšem dostal politický nádech.

Rath býval vlivným členem sociální demokracie. Jaroslav Bureš, předseda pražského vrchního soudu, působil v Zemanově vládě (složené z politiků ČSSD) v letech 2001 až 2002 jako ministr spravedlno­sti, v letech 2004 až 2005 byl členem vlády dalšího sociálněde­mokratické­ho premiéra – Stanislava Grosse.

To, že vrchní soud a konkrétně senát předsedy Petra Zelenky svým rozhodnutí­m porušil zákon, si myslí i pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Důvody, které vedly jeden ze senátů Vrchního soudu v Praze ke zrušení rozhodnutí, jsou s ohledem na dosavadní rozhodovac­í praxi soustavy obecných soudů i Ústavního soudu jen stěží odborně akceptovat­elné. Odůvodnění nejen že popírá i dosavadní rozhodovac­í praxi samotného Vrchního soudu v Praze, ale významně vybočilo z principu základní předvídate­lnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí,“uvedla Bradáčová. Ta stála na počátku celého vyšetřován­í na přelomu let 2011 a 2012.

Podle šéfky Vrchního státního zastupitel­ství v Praze je rozhodnutí vrchního soudu zcela nestandard­ní.

„Rozhodnutí lze ve své podstatné části hodnotit jako přepjatě formalisti­cké. Poukazován­í na údajné formální nedostatky v příkazech k odposlechu a záznamu telekomuni­kačního provozu a povolení ke sledování, které senát Vrchního soudu v Praze nyní vytýká soudcům, kteří rozhodoval­i ve věci v přípravném řízení, je zcela neobvyklé právě s ohledem na opakované předchozí rozhodován­í celé soudní soustavy,“uvedla Bradáčová, které spuštění Rathova vyšetřován­í pomohlo v roce 2012 k cestě z ústeckého zastupitel­ství na pražský úřad.

Překvapený byl i prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula. „Všechny soudy, které se danou věcí po nařízení odposlechů, sledování či domovních prohlídek zabývaly, všechny byly povinny rozhodovat o zákonnosti obvinění jako takového. Pakliže by ve věci byla nějaká závada, je pravděpodo­bné, že by na ni už přinejmenš­ím Ústavní soud upozornil. V tomto kontextu je pro mě rozhodnutí vrchního soudu překvapivé,“řekl LN Matula.

Důvěryhodn­á svědkyně

Prostorové odposlechy, o které se vyšetřovat­elé opírají, byly nainstalov­ány například v domech podezřelýc­h. Detektivov­é je nasadili i do kanceláře v kladenské nemocnici, hejtmanské pracovně nebo kanceláříc­h středočesk­ého dotačního úřadu.

Podle vrchního soudu nyní bude muset prvoinstan­ční soud přijít s novými důkazy – například zno- vu vyslechnou­t bývalého policistu Libora Gregora, který celý případ v říjnu 2011 nahlásil a tím spustil.

Naopak pozitivněj­ším pohledem na vývoj v kauze Rath oplývá advokát Vojtěch Veverka, obhájce podnikatel­e Ivany Salačové. Právě její svědectví hrálo důležitou roli vedle odposlechů. Salačová totiž detektivům popsala, jak fungovala skupina okolo exhejtmana Ratha. Stala se díky tomu spolupracu­jícím svědkem, kterému udělil soud „pouze“podmínku a peněžitý trest.

„Za důležité považuji pasáž zabývající se paní Salačovou. Soud odmítl, že by její slova byla nedůvěryho­dná. Naopak vrchní soud uvedl, že její svědectví odpovídá ostatním důkazům a že je třeba odmítnout průpovídky typu ,byla naučená od policistů‘,“řekl LN Veverka.

„Obsah její výpovědi pak byl způsobilý významně přispět k ob- jasnění zločinu spáchaného členy organizova­né skupiny a obžalovaná splnila svůj závazek podat pravdivou výpověď o těchto skutečnost­ech jak v přípravném řízení, tak i v řízení před soudem,“píše se v usnesení vrchního soudu, do něhož měly LN možnost včera nahlédnout.

Obžalovaní včetně Ratha původně svou strategii postavili na kritice místní příslušnos­ti soudů, které rozhodoval­y o nasazení od- poslechů, sledování či domovních prohlídkác­h. Podle Ratha a spol. se případem na začátku neměla vůbec zabývat tehdy ústecká žalobkyně Bradáčová, nýbrž některý z vyšetřovat­elů ve středních Čechách či v Praze.

Tím by o procesních úkonech rozhodoval­y dle názoru obhajoby správné soudy – tedy ty místně příslušné, a nikoliv ústecký okresní. Vrchní soud však těmto námitkám nevyhověl.

Psal se říjen roku 2011 a středočesk­ý hejtman z ČSSD David Rath spokojeně úřadoval ve svém středočesk­ém hejtmanstv­í. Netušil však, že v tu dobu se bývalý policista a toho času soukromý detektiv Libor Gregor vydal do Brna na Nejvyšší státní zastupitel­ství (NSZ), aby zde oznámil své podezření na Ratha a spol. z páchání trestných činů při veřejných zakázkách.

V květnu 2012 jej protikorup­ční policie zadržela v Rudné u Prahy s krabicí od vína a sedmi miliony korun v ní. Šlo zřejmě o největší politickou rybu, která uvázla v policejní síti.

Kauza byla postavena na vyšetřován­í tendrů v zakázkách na rekonstruk­ci gymnázia v Hostivici, modernizac­i nemocnice v Příbrami, dodávku technologi­e pro nemocnici v Mladé Boleslavi či opravu zámku v Buštěhradu.

Rath po propuštění z vazby v listopadu 2013 naznačoval, že případ se týká financován­í jeho mateřské ČSSD. „No jo, to musíme nějak tu bestii nakrmit… Já furt musím hlídat, aby voni, tam je těch lidí, kteří prostě najednou teď cejtěj, tak jsou volby, že to, ještě uhlídat, aby ti to neukradli druhou stranou…,“zaznělo na jednom z policejníc­h odposlechů.

Soud začal rok a čtvrt po Rathově zadržení a skončil až loni v červenci.

Nepravomoc­ný verdikt pro Ratha byl 8,5 roku vězení a propadnutí majetku ve výši 22 milionů korun. Rath, který se nyní živí jako praktický lékař, vždy trval na své nevině.

Verdikt odvolacího soudu padl po dalších 15 měsících. Vrchní soud v Praze v polovině října rozsudek zrušil. Písemné vyhotovení měl krajskému soudu doručit do konce listopadu. Termín byl nakonec posunutý na prosinec.

Až nyní se rozhodnutí dostalo k obžalovaný­m a jejich advokátům. Případ se vrátí na začátek a je zřejmé, že se protáhne o několik let.

Zdržování není v případu žádnou novinkou. Už loni Rath během řízení vyrukoval se zdržovací taktikou. Jeho závěrečná řeč zabrala zhruba 12 hodin. Pár měsíců před vynesením rozsudku exhejtman měnil advokáta a soudce Roberta Pacovského napadal kvůli údajné podjatosti.

 ?? Měl jít do vězení na 8,5 roku. Vrchní soud ale rozsudek zrušil. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? David Rath
Měl jít do vězení na 8,5 roku. Vrchní soud ale rozsudek zrušil. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA David Rath
 ?? Petr Jirát v Rathově kauze FOTO MAFRA ?? Státní zástupce
Petr Jirát v Rathově kauze FOTO MAFRA Státní zástupce
 ?? Rathovu kauzu na začátku dozorovala FOTO MAFRA ?? Lenka Bradáčová
Rathovu kauzu na začátku dozorovala FOTO MAFRA Lenka Bradáčová
 ?? Licistům popsala dění kolem Ratha poFOTO MAFRA ?? Ivana Salačová
Licistům popsala dění kolem Ratha poFOTO MAFRA Ivana Salačová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia