Lidové noviny

Zeman se rozhodl hájit Babišova práva

-

PRAHA Několik týdnů se šířila zvěst, že si prezident Miloš Zeman nechává zpracováva­t posudky, protože chce vetovat novelu zákona o střetu zájmů, pro niž se vžil název lex Babiš. Včera se tato zvěst stala realitou.

„ Převážila snaha pokusit se ovlivnit volnou soutěž politickýc­h stran,“zdůvodnil veto mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident se tak ztotožnil s pozicí ministra financí Andreje Babiše (ANO), který novelu považuje za útok na svou osobu. kas

Sněmovna má dost hlasů na to, aby Zemanův nesouhlas přebila. Pokud se to stane, prezident se podle svých slov obrátí na Ústavní soud.

Zeman původně říkal, že novelu nechá projít, protože jeho veto by bylo spíš symbolické – prakticky všechny strany s výjimkou hnutí ANO zpřísnění střetu zájmů podporují. O to významnějš­í symboliku má, že hlava státu nakonec legislativ­ní cestu zákona zkomplikov­ala. Prezident tím přidal další kapitolu k ochlazován­í vztahů se svojí kdysi domovskou ČSSD a přimkl se blíž k Babišovi.

Sněmovní podpora pro novelu se prověřila už dvakrát. Podruhé, když ji poslancům se změnami vrátili senátoři. V obou případech se zvedl počet rukou, který přesahuje ústavní většinu, což na přehlasová­ní prezidento­va veta ani není nutné, stačí sto jedna hlasů. Podle zákonných lhůt by to teoreticky mohla sněmovna udělat ještě letos, ale s hradním nesouhlase­m se vypořádá na lednové schůzi. „Můžeme zákon projednat až deset dnů poté, co dorazí do sněmovny, což vychází na Silvestra. Takže by stejně neplatil od Nového roku, protože má účinnost patnáct dnů ode dne, kdy vyjde ve sbírce,“říká předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

On i další politici předpoklád­ají, že podpora se najde i potřetí.

Prezident ve svém zdůvodnění napadl dva pozměňovac­í návrhy, které nebyly součástí vládní verze zákona. Jeden zapovídá firmám, v nichžmá člen vlády alespoň čtvrtinový podíl, přístup k veřejným zakázkám, nenárokový­m dotacím a investiční­m pobídkám – jeho autorem je Martin Plíšek, poslanec TOP 09. Druhý zakazuje vlastnic- tví tištěných médií, rozhlasu a televize, ten předložil tehdy poslanec a nyní ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Být byť i minoritním majitelem médií má být protizákon­né nejen u členů vlády, ale i poslanců, starostů, náměstků nebo veřejných ochránců práv.

Zemanovy posudky uvádějí, že takový zákaz je příliš plošný, a tudíž neústavní. „Testu přiměřenos­ti obtížně vyhoví i proto, že zahrnuje také provozovat­ele televizníh­o nebo rozhlasové­ho vysílání, kteří nevysílají nic jiného než hudbu nebo naučné pořady,“stojí v prezidento­vě prohlášení.

U zákazu přístupu do tendrů a k dotacím zdůvodnění veta pracuje s tím, jak by k omezení svých práv přišli další podílníci ve firmě, kteří ve vládě nesedí. O tom, jestli přijaté změny odporují nejvyššímu zákonu státu, smí rozhodnout jen Ústavní soud. Zeman avizoval, že se na něj obrátí, pokud jeho veto novelu nezhatí. Podání na soud nebude mít automatick­y odkladný účinek. To znamená, že nejpozději na přelomu ledna a února ztratí všechny firmy Agrofertu možnost ucházet se o tendry a dotační výzvy – pokud Babiš firmu nepřepíše na někoho jiného. Zákaz vlastnit média platí až na ministry, kteří přijdou po účinnosti zákona.

 ?? Miloš Zeman (vlevo) na návštěvě Babišovy farmy Čapí hnízdo v Olbramovic­ích na Benešovsku FOTO ČTK ?? Prezident
Miloš Zeman (vlevo) na návštěvě Babišovy farmy Čapí hnízdo v Olbramovic­ích na Benešovsku FOTO ČTK Prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia