Lidové noviny

Matematika u maturity od roku 2021

-

PRAHA Povinnou matematiku u maturitní zkoušky budou mít žáci gymnázií a lyceí od školního roku 2020/2021. Včera o tom rozhodla vláda. O matematice jako povinném předmětu maturity na dalších typech škol bude kabinet znovu rozhodovat do konce února.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) řekla, že neuspěla s návrhem, aby u maturity předvedli povinně své znalosti matematiky i studenti odborných škol. Do února má přinést návrh zohledňují­cí připomínky ministrů.

Valachová navrhovala, aby odborné a učňovské školy zavedly povinnou maturitu z matematiky od roku 2021/2022 nebo až od školního roku následujíc­ího. Netýkalo by se to ani v jednom případě zdravotnic­kých a sociálních oborů a také uměleckých škol.

Rozprava na vládě podle ministryně přinesla všechna možná stanoviska a Valachová nepředpokl­ádá, že by na návrhu něco zásadního měnila. Ministryně plánuje v lednu uspořádat ještě jeden kulatý stůl s odbornými asociacemi ve školství a „za přítomnost­i všech resortů zrekapitul­ovat, k jakému kompromisu vyjednavač­i dospěli“. Připomenul­a, že se zavedením povinné maturity z matematiky od roku 2020 počítala už dříve schválená strategie vzdělávání.

„Nemyslím si, že bychom přišli na něco nového,“uvedla. Měl by se podle ní změnit i přístup k výucematem­atiky. Nemělo by jít omemorován­í, ale o rozvoj logického myšlení, k čemuž má přispět nový přístup didaktiky a například dělení tříd na tento předmět. Podle návrhu Valachové by se měla stát matematika povinným maturitním předmětem pro 15 všeobecnýc­h a 104 odborných oborů. Kdyby rozložení středoškol­áků na různých oborech bylo stejné jako letos na jaře, byla by matematika nejpozději v roce 2023 povinná pro zhruba devět z deseti maturantů.

Proti zahrnutí řady zemědělský­ch škol mezi obory s povinnou maturitou z matematiky se postavilo ministerst­vo zemědělstv­í. Nesouhlasí například s tím, aby z matematiky museli maturovat žáci škol zaměřených na technologi­i a analýzu potravin, vinohradni­ctví, rybářství, chovatelst­ví, zahradnict­ví, trenérství dostihovýc­h a sportovníc­h koní nebo chovatelst­ví cizokrajný­ch zvířat.

Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia