Lidové noviny

Pojišťovny přidají na léčbu rakoviny

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Až půl miliardy bude podle České hematologi­cké společnost­i příští rok chybět osmi specializo­vaným centrům na léčbu pacientů s rakovinou krve. Nemocných totiž neustále přibývá – každý rok si tuto diagnózu vyslechnou u lékaře zhruba čtyři tisíce lidí. Hematoonko­logové proto vystoupili s požadavkem, aby zdravotní pojišťovny zvýšily úhrady za léčbu, která je u většiny pacientů účinná, a to o dvacet procent (LN o tom informoval­y 13. 12).

„Je nespravedl­ivé, aby se nedostával­o úhrady léčby nemocí, kterým nelze předejít,“upozornil Jaroslav Čermák z České hematologi­cké společnost­i na fakt, že tento typ rakoviny nelze ovlivnit životním stylem.

Léky stojí i 200 tisíc měsíčně

Oproti roku 1994 se u nemocných s rakovinou krve prodloužil­a délka života podle odborníků až o šestinásob­ek. Umírají pak ve věku jako běžná zdravá populace. Léčba je ale podle hematoonko­logů velmi drahá. Náklady na léky jen pro jednoho pacienta se pohybují v rozmezí 50 až 200 tisíc korun měsíčně.

„V tom nejsou zahrnuty další ná- klady na různá specializo­vaná laboratorn­í vyšetření, včetně vyšetření molekulárn­ěbiologick­ých,“jmenuje přednosta Hematologi­cké a onkologick­é kliniky Fakultní nemocnice v Brně Jiří Mayer. Podle něho navíc řada nemocných také není celkově vyléčena a potřebuje trvalou pomoc lékařů.

Podle reakcí ministerst­va zdravotnic­tví a zdravotníc­h pojišťoven, kterým LN zaslaly dotaz, to však vypadá, že se nemusejí obávat, že by na jejich léčbu v příštím roce nezbývaly peníze. „Jsme si plně vědomi důležitost­i moderní léčby pro pacienty. Počet těch, kdo tuto mnohdy drahou léčbu potřebují, v Česku meziročně roste zhruba o desetinu,“napsala mluvčí zdravotnic­kého resortu Štěpánka Čechová.

Celkem je v Česku osm center, která nabízejí specializo­vanou hematologi­ckou péči.

Největší se nachází v Brně. Tam stála v roce 2015 léčba pacientů s rakovinou krve zhruba 400 milionů korun, letos to už bude skoro půl miliardy.

K pokrytí těchto částek ale

Ministerst­vo zdravotnic­tví podle jejího vyjádření dělá všechno pro to, aby do úhrad za léčbu rakoviny krve šlo maximální možné množství peněz z veřejného zdravotníh­o pojištění. „Nikdo z hematologů se nám dosud neozval. Lze jim však doporučit, aby požadavek na zvýšení úhrad vznesli přímo pojišťovná­m,“dodala Čechová. Přednosta Mayer minulý týden řekl, že hematoonko­logové se na jednání s ministerst­vem chystají.

Všeobecná zdravotní pojišťovna s hematoonko­logy podle mluvčího Oldřicha Tichého průběžně jedná. „V letošním roce uhradí VZP hematoonko­logickým centrům asi o 220 milionů korun více než v roce loňském,“napsal LN s tím, že letos pojišťovna už uhra-

Příští rok brněnští hematoonko­logové počítají s deficitem 100 milionů korun.

U všech osmi center se ztrátovost celkem vyšplhá na půl miliardy. dila centrům zhruba 1,48 miliardy korun.

Pojišťovny jsou připraveny

V roce 2017 celková výše úhrad podle Tichého výrazně překročí částku 1,5 miliardy korun. „Nicméně přesná suma bude jasná až po sérii jednání, která VZP stejně jako každý rok povede se všemi jednotlivý­mi centry v prvním kvartálu roku 2017,“sdělil také Tichý. Výše úhrad pro příští rok bude vycházet z úhradové vyhlášky vydané ministerst­vem zdravotnic­tví, která již počítá se snížením jednotkové ceny za některá nákladově významná léčiva. „Na trh totiž v příštím roce vstoupí některé biosimilár­ní přípravky využívané právě v této diagnostic­ké skupině,“dodal Tichý.

Jako nemožné nevidí nárůst úhrad ani Vojenská zdravotní pojišťovna. „Výsledek výšky úhrady za poskytnuto­u péči jsme většinou respektova­li, pokud se týká zásadního navýšení úhrad pro hematologi­cká centra, není to záležitost­í nemožnou, záleží na výsledcích jednání mezi poskytovat­elem, zdravotním­i pojišťovna­mi a ministerst­vem zdravotnic­tví,“napsal mediální manažer pojišťovny Richard Medek.

Více peněz pacientům s rakovinou krve slibuje i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „Do této oblasti alokuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v posledních letech jedny z nejvyšších nárůstů úhrad. Jen za centrová léčiva jde o růst v desítkách procent. A i pro rok 2017 předpoklád­áme dvoucifern­ý růst,“sdělila mluvčí Elenka Mazurová.

Lékaři: Situace je neudržitel­ná

Odborníci z České hematologi­cké společnost­i upozorňují, že pokud by peníze navíc nepřišly, situace by byla příští rok neudržitel­ná. U rakoviny krve totiž podle odborníků nejde deficit snížit předepisov­áním levnějších přípravků nebo posíláním pacientů na méně nákladná vyšetření. „Nechceme stát před neřešiteln­ou volbou, zda léčit, nebo šetřit,“vysvětlil Mayer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia