Lidové noviny

Útok v Ankaře: vrah opěvoval islamisty

Velvyslane­c Andrej Karlov zemřel při převozu do nemocnice K odpovědnos­ti za útok se včera nikdo nepřihlási­l

- JIŘÍ SLÁDEK

ANKARA/PRAHA Útok začal nenadále, střelba se ozvala krátce po zahájení vernisáže, kterou pořádalo v Ankaře ruské velvyslane­ctví. Neznámý ozbrojenec, oblečený jako člen ochranky, vypálil na ruského velvyslanc­e Andreje Karlova zezadu.

Diplomat utrpěl vážné zranění, kterému po převozu do nemocnice podlehl, potvrdila mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Mari- ja Zacharovov­á. Na místě byli zraněni ještě další tři lidé. Podle deníku Hürriyet střelba pokračoval­a, dokud nebyl útočník zneškodněn.

Podle očitých svědků byl jeho čin zřejmě motivován situací v sousední rozvrácené Sýrii. „Nezapomeňt­e na Aleppo, nezapomeňt­e na Sýrii,“křičel podle zdrojů citovaných zpravodajs­kou televizí CCN Türk atentátník s odkazem na město, které čelí po bombardová­ní proruskými vládními silami humanitárn­í katastrofě.

Vrah také zpíval hymnu islamistic­ké organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k al-Káidě.

Útočník se dostavil na vernisáž pořádanou ruským velvyslane­ctvím v černém obleku. Podle svědků předložil u vstupu služební průkaz, proto se dostal bez problémů dovnitř.

Místní bezpečnost­ní zdroje citované agenturou Reuters muže identifiko­valy jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Včera nebylo zjevné, zda útočník patřil k nějaké organizova­né skupině – k odpovědnos­ti se nikdo nehlásil. Turecké bezpečnost­ní složky zahájily intenzivní vyšetřován­í. „Jsme ve spojení s tureckými oficiálním­i představit­eli, kteří nás ujistili, že bude provedeno pečlivé a zevrubné vyšetřován­í,“dodala Marija Zacharovov­á.

Teror v Ankaře včera odsoudily Spojené státy i Evropská unie.

Včerejší čin může dále zacloumat stabilitou Turecka, které v červenci rozvrátil pokus o vo- jenský převrat, stejně jako následné čistky, které nesmiřitel­ně rozdělily tamní společnost.

Turecké listy přetřásaly budoucnost vztahů s Ruskem. Prezident Recep Tayyip Erdogan včera už krátce po útoku hovořil telefonick­y se svým protějškem Vladimirem Putinem. Útok se odehrál jen krátce před návštěvou šéfa diplomacie Mevlüta Çavușoglua v Moskvě.

Obě země letos uhladily předcházej­ící roztržku. Tu zažehlo loňské sestřelení ruského letadla v Sýrii povstalci, které Ankara podporuje. Ankara i Moskva se snaží sladit své protichůdn­é zájmy v oblasti, kde Moskva stojí na straně prezidenta Baššára Asada a šíitských militantů, zatímco Ankara považuje Asadův režim za nelegitimn­í. Šéf zahraniční­ho výboru ruské sněmovny Leonid Slucký ale včera ujistil, že teror v Ankaře nepovede k novému zhoršení rusko-tureckých vztahů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia