Lidové noviny

Na Donbase opět zněla těžká palba

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Na východoukr­ajinské frontě obětí přibývá, ale zájem o Ukrajinu přitom klesá. Nejpřijate­lnějším řešením pro Moskvu i Kyjev by bylo zachování statusu quo.

DEBALCEVE/PRAHA Mrtvé a raněné přinesly těžké boje, které se v posledních dnech a hodinách rozhořely především na přístupový­ch komunikací­ch vedoucích k významnému železniční­mu uzlu Debalceve. Obě strany z taktických důvodů snižují své ztráty a zveličují ztráty protivníka. Kyjev včera přiznal pět zabitých a 16 těžce raněných vojáků u Světlodars­ka, což je jeden z klíčových přístupový­ch bodů k nádraží.

Tisková služba tzv. Luhanské lidové republiky (LNR) vydala včera ale zcela jinou svodku – podle ní prý Ukrajinci přišli o deset mužů. Zato jednotky LNR hlásí pouze dva nezvěstné. V každém případě i podle ukrajinské­ho ministerst­va obrany jsou tyto dny nejtragičt­ějšími pro Ukrajinu za posledních pět měsíců.

Porušené dohody

Střelba z děl ráže 152 a 122 mm byla zahájena v neděli ráno. Kyjev obviňuje z vyprovokov­ání střetu rebely, podle nich ale veškerou odpovědnos­t nese ukrajinská armáda. V pondělí odpoledne ukrajinské ozbrojené síly získaly převahu a palba na chvíli ztratila na intenzitě. K večeru ale rebelové hlásili další ukrajinsko­u ofenzi- vu po celé debalcevsk­é frontě. Strategick­é Debalceve se v zimě 2015 stalo symbolem ukrajinské porážky. Bylo rebely dobyto 18. února 2015 – už po podepsání tzv. druhých minských dohod.

Přičemž obě strany konfliktu se v běloruském Minsku předtím dohodly, že Debalceve, které v tu chvíli drželi v rukou Ukrajinci, se bude i nadále podřizovat Kyjevu. Povstalci využili klidu zbraní a ukrajinské vojáky v Debalceve obklíčili a vytlačili. Kyjev tento postup označil za zásadní porušení mírových dohod, což sice uznali i v Berlíně a Paříži, ale Debalceve se zpátky už získat nepodařilo.

Podle velení ukrajinské armády povstalci záměrně střílejí na je- jich pozice z obydlených vesnic, aby vyvolali odpověď Ukrajinců a aby oběťmi ukrajinské střelby byli civilisté. Od počátku války v roce 2014 zahynulo ve válce na Donbase přes 10 tisíc osob, civilistů i vojáků.

Od letošního podzimu se situace na východoukr­ajinské frontě stabilně zhoršuje. Politologo­vé označují současný stav za bezvýchodn­ý a upozorňují na zajímavý fakt – o teritorium ovládané separatist­y přestává mít zájem jak Moskva, tak Kyjev. Pokračujíc­í konflikt, politická nestabilit­a a především zničující korupce, kterou se nedaří vymýtit, odrazuje i zahraniční investory. V roce 2016 vložili do ukrajinské ekono- miky pouze 500 milionů amerických dolarů. V Evropě i USA, na které Kyjev od začátku konfliktu nejvíce spoléhal, se objevil syndrom „unaveni Ukrajinou“.

Sankce prodloužen­y

Na Ukrajině rostou obavy z toho, že po nástupu do funkce nového amerického prezidenta Donalda Trumpa už konflikt s Ruskem v ruských „teritoriál­ních vodách“nebude vůbec nikoho zajímat. I proto v Kyjevě s úlevou kvitovali včerejší rozhodnutí EU prodloužit protiruské ekonomické sankce o dalších šest měsíců – do 31. července 2017. Důvodem nespokojen­osti Bruselu s Ruskem je neplnění minských dohod.

Stejně nadšeně Kyjev přijal víkendové rozhodnutí Velké Británie o prodloužen­í pomoci při výcviku ukrajinský­ch vojáků britskými instruktor­y o další rok.

Ani tato politická rozhodnutí ale neznamenaj­í pro zahraniční investory žádnou pobídku či jistotu, že vkládat peníze do ukrajinské ekonomiky je rozumné.

Podle ukrajinské­ho analytika a spisovatel­e IsaakaWebb­a Ukrajina nyní musí vynaložit „obrovské úsilí“, aby si udržela podporu USA v současném objemu. „V Republikán­ské straně při vší její tradiční protiruské pozici je skupina vlivných osob, které zastávají stejné izolacioni­stické postoje jako Trump – jejich základem je idea přestat se vměšovat do konfliktů ve světě,“píše Webb pro Foreign Affairs. Jedním z konfliktů, které by mohly přestat Washington zcela zajímat, je i ten ukrajinský.

 ?? DONĚCKÁ OBLAST LUHANSKÁ OBLAST ??
DONĚCKÁ OBLAST LUHANSKÁ OBLAST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia