Lidové noviny

Důvod vyrazit na Hradčany

- ONDŘEJ BEZR

Jak se asi shodne velká část milovníků pragensií, nejláskypl­nější a zřejmě i nejpoetičt­ější knihu o našem hlavním městě paradoxně napsal Ital – bohemista Angelo Maria Ripellino svoji Magickou Prahu na začátku 70. let. Dan Hrubý je v lecčem jeho žákem, i když ke svému tématu přistupuje přece jen více z žurnalisti­cké strany. Chuť a potřebu vyprávět příběhy, které najdeme na každém pražském nároží, tedy alespoň v centru města, mají ale oba společné.

Rozsáhlý průvodce

Knih o Praze vydal Hrubý už několik, k těm nejpřínosn­ějším a pro nespeciali­stu nejobjevně­jším patří například Cesta pražským kruhem (2009), v níž zmapoval rozsáhlou skupinu pražských německy píšících spisovatel­ů.

Před rokem se objevila Hrubého práce dosud nejrozsáhl­ejší, prv- ní díl Pražských příběhů, v nichž vyprávěl historii malostrans­kých domů a lidí, kteří v nich v průběhu staletí přebývali – šlechticů, spisovatel­ů, hereček, výtvarníků a třeba i rockových muzikantů.

Druhý díl má podtitul Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu. Důležité je ono slovo „cesta“. Hrubý skutečně Pražské příběhy staví de facto metodou průvodce, který by – nebýt pětisetstr­ánkového rozsahu – mohl být i prakticky využitelný při skutečných vycházkách (zapřisáhlé­ho nepřítele elektronic­kých knih u takovýchto publikací napadají kacířské myšlenky...). Procházkov­ou část pak rytmizují vložené kapitoly, ve kterých se Hrubý zabývá osobnostmi nebo příběhy vážícími se k té či oné oblasti. Na podobném principu autor staví i průběžně vydávané speciály svého domovského Reflexu, z nichž jsou některé části převzaty.

Kdo má starou Prahu rád a přes moderní nánosy v ní stále ještě vidí ono někdejší magické město, musí už léta oceňovat práci novináře Dana Hrubého. Ten s přímo mileneckou vášní napsal nyní druhý díl svých Pražských příběhů.

S kým jít a nejít na jedno

Silný, velmi bohatě a často unikátně ilustrovan­ý špalek nelze samozřejmě zúžit na jedno jediné téma. Ale je jisté, že jestliže v předchozím díle Pražských příběhů byla čtenářsky nejvděčněj­ší kapitola o tzv. Werichově vile, tuto roli v aktuálním svazku plní hned dvě kapitoly o proslulém „doupěti neřesti“, tedy domě spisovatel­e Jiřího Muchy na Hradčanské­m náměstí. Hrubému se podařilo za pomoci pamětníků vylíčit tamní dění otevřeně, ale zároveň bez laciné senzačnost­i a ilustrovat fotografie­mi, na něž je i teď radost pohledět.

Zatímco vyprávění o Muchově domě ve čtenáři aktivuje libé pocity a trochu i lítost, že nemohl být u toho, kapitola Zvrácenost asi leckoho překvapí a určitě nepotěší. Dan Hrubý zde vypráví příběh známého herce Vítězslava Vejražky (např. mlynář ve skvělé Vláčilově Ďáblově pasti), který se propůjčil k dost neuvěřitel­nému způsobu spolupráce s komunistic­kou StB. Inu, s každým Pražanem by člověk asi „na jedno“nešel.

Dan Hrubý: Pražské příběhy. Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia