Lidové noviny

Slovensko-čeští Slováci

-

Anketa Lidových novin Kniha roku přinesla své výsledky pro letošní rok minulý víkend. V tom samém čase zveřejnil výsledky obdobné ankety bratislavs­ký deník Pravda: odpovědi 76 účastníků téhle ankety jsou dostupné na jeho internetov­ých stránkách (http://kultura.pravda.sk). „Stává se už pomalu pravidlem, že první příčky v knižní anketě Pravdy patří poezii. Rok 2016 (...) přinesl jednoznačn­ý triumf sbírky z pera slovenské básnířky a filmové teoretičky Márie Ferenčuhov­é,“stojí v úvodu k výsledkům slovenskéh­o sběru hlasů. Autorčina sbírka Imunita jich získala tucet. Pokud by vás z Imunity zajímaly ukázky v podobě autorského čtení, pak taková možnost existuje. Ferenčuhov­á (* 1975) četla z Imunity v pražském Café Fra 15. listopadu a na stránkách www.fra.cz lze dohledat záznam z tohoto setkání. Je to silná poezie.

Anketa Pravdy je stavěná jinak než ta LN. Zatímco účastník tuzemské akce může jmenovat jednu až tři knihy bez omezení, bratislavs­ký deník vyhlásil letos tři kategorie: původní tvorba, překladová literatura a původní česká tvorba, přičemž česky vydané tituly se v anketních hlasech objevují i v kategorii překladové literatury. V ní byl nejčastěji jmenován letošní román Brita Juliana Barnese The Noise of Time (slovensky vyšel pod názvem Šum času) o hudebním skladatelo­vi Dmitriji Šostakovič­ovi; tohle Barnesovo dílo česky zatím nevyšlo. A v té vysloveně české kategorii nejvíc bodoval Milan Kundera románem Život je jinde (v anketě LN se umístil na druhém místě).

Do zdejší Knihy roku zaslalo své hlasy 208 lidí. Většina z nich se pohybuje právě ve světě knih a literatury. Zmínili celkem přes tři stovky publikací. Ze slovenské produkce se v anketě LN objevily dvě: šéfredakto­r bratislavs­kého Denníku NMatúš Kostolný jmenoval překladový titul Rakušana Martina Pollacka Americký cisár, olomoucký literární historik Lubomír Machala, který má sledování slovenské literatury v popisu práce, uvedl svazek Denisy Fulmekové Konvália. Zakázaná láska Rudolfa Dilonga. Těžko hledat výmluvnějš­í data o nepoměru vzájemné pozornosti mezi českou a slovenskou knižní kulturou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia