Lidové noviny

Kdo že je ten český Trump?

Zeman posunul pravdu ve svůj prospěch. Nového prezidenta USA připomínaj­í jiní politici

-

Když prezident Miloš Zeman ve svém vyjádření 9. listopadu vítal vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách, řekl mimo jiné, že „někteří novináři mě označují za českého Donalda Trumpa a musím se přiznat, že jsem vždy toto označení bral nikoli jako urážku, ale naopak jako ocenění“.

Zamysleme se nad tímto tvrzením, které jako by z oka vypadlo postpravdá­m, jak je vymezují volitelé slova roku z Oxford Dictionari­es.

Především: zadáme-li si do vyhledavač­e Google sousloví „český Donald Trump“, objeví se jen něco málo přes tisíc odkazů, což je na internet výsledek skutečně nepatrný. Vzápětí zjistíme, že co se týče Miloše Zemana, většinou jde o odkaz na text Jana Čulíka na britském akademické­m serveru The Conversati­on z prosince 2015, do českého prostředí uvedený prezidento­vi blízkými Parlamentn­ími listy.

Ještě o devět let dříve však za českého Donalda Trumpa označila v MF DNES novinářka Jana Klímová podnikatel­e v realitách Milana Janků před vstupem jeho společnost­i na burzu. V roce 2011 zase Erik Best ve svém Fleet Sheetu onálepkova­l jako českého Donalda Trumpa tehdejšího Klausova šéfa politickéh­o odboru Petra Hájka. A to samé o sobě soudila již před rokem jistá Jana Yngland Hrušková, bizarní účastnice pavlačovýc­h TV show Michaely Jílkové Máte slovo. Převážná většina účastníků debaty ve veřejném prostoru však začala o Miloši Zemanovi jakožto o „českém Trumpovi“mluvit teprve poté, co se jím jmenoval sám. Miloš Zeman tu zkrátka nepatrně, leč podstatně posunul pravdu ve svůj prospěch; tento způsob postpravdy ostatně mistrovsky ovládá od počátků své politické dráhy.

Trump Princess vs. Kačenka

Když už si však český prezident trumpovský přídomek sám přidělil, zauvažujme, zda po právu. S nově zvoleným americkým prezidente­m ho spojuje ze všeho nejvíc jím jmenovaná nechuť k imigrantům a záporný vztah k mezinárodn­ímu teroru. Také obliba v hrubším způsobu vyjadřo- vání, kterou sám označuje jako vzpouru proti zhoubné politické korektnost­i, a významná a málo skrývaná sebeláska. Postrádá však jeho podnikatel­ské angažmá i zkušenosti, stejně jako umění okázale vystavovat bohatství a luxus – srovnání jejich osobních plavidel, 86metrové jachty Trump Princess s 259 cm dlouhým gumovým člunem Challenger 300, je víc než výmluvné. Ani jeho výměna za laminátovo­u pramici Kačenka na tom nic nezmění.

Pokud však jde o faktický politický program, s nímž si Donald Trump letos získal bílé americké muže z vnitrozemí, a tím i Bílý dům, má k němu mnohem blíž než český prezident šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho Bude líp, letos inovované na Bude ještě líp, je jako bratranec z prvního kolena s Trumpovým vítězným nápisem na basebalce Make America Great Again. Obojí slibuje růst a prosperitu, to, že příští rok bude lepší než ty předcházej­ící – přináší tedy pozitivní poselství, byť v rovině pouhého slibu, navíc od lidí poměrně málo vypočitate­lných. Jak velký je to rozdíl od Zemanova všudypříto­mného poukazován­í na všemožné stinné stránky života – migranty, teroristy a novináři počínaje a Jiřím Dienstbier­em mladším konče! Nadto je Babišova cesta do vysoké politiky té Trumpově podobnější než Zemanova: český prezident je i přes přestávku součástí politické elity už víc než čtvrtstole­tí. A konečně, srovnání počtu nul na bankovním kontě Andreje Babiše s nulami Trumpovými jasně odsouváMil­oše Zemana s jeho několika málo nulami kamsi do pozadí.

Svět bez politické korektnost­i

Dalším z českých politiků, který by si zasloužil označení za českého Trumpa víc než Miloš Zeman, je Tomio Okamura. Pozitivní vizi sice nemá, avšak stejně jako Babiš i Okamura vzešel z podnikatel­ského světa. Body navíc mu pak přidává jeho televizní minulost. Podobně jako Trumpovi mu obecnou známost přineslo především vystupován­í v televizníc­h soutěžních show. Okamurovou verzí Trumpova The Apprentice byla show Den D – v níž v doupěti investorů čekal mimo jiné s dnešním předsedou hospodářsk­ého výboru Poslanecké sněmovny za ANO Ivanem Pilným na adepty podnikatel­ství, aby jim buď pomohl, nebo je zavrhl – tak jak to činil ve své show Trump. Ani v jednom z pořadů se žádná podnikatel­ská korektnost nenosila, adepti odcházeli převážně jako zpráskaní psi a pro svět zbavený politické korektnost­i bylo účinkování skvělou výbavou.

Máme-li si tedy odpovědět na otázku, kdo že je ten český Trump, musíme k ní přistoupit mnohem komplexněj­i než český prezident. Zdejší politická krajina však poskytuje, jak je z našeho krátkého nástinu zřejmé, dostatek vhodného materiálu. Figuru „český Trump“lze sestavit z víc konstrukčn­ích prvků, na stejném principu, jak funguje celosvětov­ě úspěšná stavebnice Lego. Něco z prezidenta Zemana, část z Andreje Babiše, pár dílků z Tomia Okamury, a pokud jde o vztah ke klimatický­m změnám, z Václava Klause. Lze se však obávat, že takto poskládat lze pouze monstrum, proti němuž i originální Trump je něco jako plyšový medvídek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia