Lidové noviny

Zaorálkova Má vlast

-

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek včera přiletěl do Indie s podnikatel­skou delegací. A také s kufrem plným nových dárků, kterými se chce „Czechia“představit ve světě. Jde o pětiminuto­vý propagační videospot z dílny kreativců z Intuitive Production. Vzešel z docela pochopitel­ného naštvání samotného ministra. Když letos v únoru zavítal do Indonésie, s hrůzou zjistil, že krátký snímek o Česku je plný uhlí, oceli, sídlišť a dělníků a má vypovídací hodnotu snad jen pro historiky východní Evropy píšící o šedivých „osmdesátká­ch“.

Nové video má anglický titul Czechia Has Marvellous People a ti „báječní lidé“také ve snímku vystupují – namátkou Jiří Bělohlávek, Jan Pirk, Jan Saudek, nechybí samozřejmě ani Jaromír Jágr. Spot je pozoruhodn­ý v tom, že se obejde beze slov, má jen mezititulk­y, které většinou jen zdvojují obraz. Že cimbál je folklor a rytířský turnaj odkazem k bohaté historii, pochopí asi každý. Video je podkreslen­o jedinou zvukovou stopou – Noční cestou od Antonína Dvořáka, která je první větou jeho klavírního cyklu Poetické nálady. Svým způsobem je tak pětiminuto­vá Czechia novodobým ministersk­ým pandánem k Mé vlasti, kterou Bedřich Smetana premiérova­l před 134 lety.

Až potud by si video zasloužilo samou chválu. Hnidopišsk­y je ovšem třeba dodat, že snímek obsahuje také několik záběrů, které jeho hlavní distributo­ry – tedy české exportéry – zřejmě nepotěší. Hned v úvodu sledujeme klavírního virtuosa Iva Kahánka, který Noční cestou hraje. Ale běda! Koncertní křídlo je americký Steinway, žádný hradecký Petrof, jak by se na českého vlastence slušelo. Poutavé záběry z dronu ukazují sklizeň na poli a zemědělsko­u techniku. Ale ouha, traktor vlekoucí valník podle tvaru i barvy žádný Zetor není. A do třetice – Jan Saudek, ač býval alespoň zpočátku vyznavačem českoslove­nské flexarety, ukazuje do kamery ruskou zrcadlovku Zenit. A mohli bychom pokračovat dál, v záběrech se mihne také italské pendolino nebo německý průmyslový robot Kuka. Objevíme tu samozřejmě i výrobky, o nichž si myslíme, že jsou českým národním stříbrem. Ale upřímně: slyšeli v daleké cizině kromě plzeňského piva někdy o hodinkách Prim, moderní verzi náklaďáků Tatra nebo letounu L-159?

Kdepak, ze Zaorálkovy obrazové variace na téma Má vlast bychom si měli odnést něco jiného než představu o tom, co všechno Češi dokážou vyrobit. Ono nakonec nezáleží na tom, kdo za produktem opravdu stojí, ale kdo a jak ho používá. Je to přesně jako v názvu propagační­ho videa, které se na dlouhou dobu stane první letmou představou o Česku pro mnohé podnikatel­e z dalekého zámoří. V malé zemi ve střední Evropě žijí báječní lidé, kteří pro svou práci chtějí báječné produkty. Co na tom, že na nich není logo Made in Czechia.

Sledujeme klavírního virtuosa Iva Kahánka, který Noční cestou Antonína Dvořáka hraje. Ale běda! Koncertní křídlo je americký Steinway, žádný hradecký Petrof, jak by se na českého vlastence slušelo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia