Lidové noviny

Komu zvednout plat

Politici se neshodnou s ekonomy v úlevách

-

Sociální demokraté spolu s lidovci přinesli na vládu velmi důležitý – a výbušný – materiál. ANO je k němu zdrženlivé, a tak se kabinet zatím nepohádal a debatu odložil. V kostce: návrh by snížil sociální pojištění, tedy zvedl výplatu, rodičům dvou a více dětí.

Hlavní argument pro návrh je vlastně morální, zdůrazňují­cí potřebu alespoň nějaké spravedlno­sti. Náš důchodový systém stojí na tom, že generace dětí platí penze generaci svých rodičů. Bezdětní pak jsou dobrovolně či nechtěně černými pasažéry. Úleva na pojištění by to alespoň trochu napravila.

Z vládní důchodové komise vzešel původně mimořádně zajímavý návrh: ulevit všem rodičům (tedy „producentů­m“budoucích plátců pojištění). Ale aby se kvůli tomu penze nezhroutil­y, musely by se zvednout odvody bezdětným. Což politici okamžitě smetli ze stolu – kdo by se odvážil zvedat svobodným daně? Dle nové varianty by pojištění klesalo jen za druhé, třetí až čtvrté dítě. Důchodový účet je beztak každoročně v záporu v desítkách miliard, teď by se sekera zatnula jen o krapet hlouběji. V čem je tedy problém?

Jako vždy: hezká idea narazila na realitu. Plán by výrazně přilepšil dobře vydělávají­cím rodičům. Nic proti, ale je otázkou, zda zrovna to je největší problém našeho trhu práce. Už teď máme pro rodiče vysoké úlevy: matka tří dětí bude mít od příštího roku o 4751 korun vyšší výplatu než bezdětný kolega.

S jinou a vážnější námitkou přichází think tank IDEA, v němž působí vědci z Akademie věd. Ti říkají: máme vysoké zdanění práce (tedy daň spolu se zdravotním a sociálním pojištěním), což je evidentní fakt. Ale tento problém nejvíce dopadá na matky od dětí, které berou špatně placené a zkrácené úvazky, jen aby při péči o děti mohly trochu pracovat. Jim žádné slevy na dani nepomohou (protože z nízké mzdy beztak žádnou daň neplatí), ale nižší pojistné by jim pomohlo zásadně. Takže zatímco vláda přemýšlí o morálním řešení (to by však reálně pomohlo zejména mužům s vysokými příjmy), ekonomové z Akademie věd navrhují zcela účelově snížit pojistné jen těm rodičům, kteří mají nízký příjem a potomky do 12 let.

Není příliš pravděpodo­bné, že by se vláda stihla do voleb domluvit a změnu protlačit parlamente­m. Ale dobré je, že partajní špičky snad začnou chápat dvě věci: rodiny dotují bezdětné a matky s dětmi mají natolik tvrdý chleba, že se mnohé ženy raději na celé mateřství vykvajznou. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia