Lidové noviny

Prazdroj žlutější nebude

Vstupem japonského kapitálu do českého pivovarstv­í se pro spotřebite­le nezmění vůbec nic

-

Aktuálně oznámená akvizice společnost­i Plzeňský Prazdroj (pivovary v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích) japonskou společnost­í Asahi vyvolala jak mezi odborníky, tak mezi laickými spotřebite­li vlnu reakcí, často hodně kontroverz­ních. Je možná načase zopakovat si některá fakta.

Předně, společnost Asahi kromě Plzeňského Prazdroje kupuje pivovary v dalších středoevro­pských zemích, tedy v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, všechno toto získá od nadnárodní pivovarské skupiny SABMiller, která má na globálním trhu s pivem zhruba deset procent a je v současné době globální dvojkou hned po společnost­i Anheuser-Busch InBev. Tato globální pivovarská jednička totiž kupuje uvedenou globální pivovarsko­u dvojku a podmínkou transakce je právě odprodej oněch výše zmíněných středoevro­pských aktiv třetí straně.

Pro společnost Plzeňský Prazdroj to bude znamenat jen jedno, a to, že budoucí majitel bude také globální hráč, ale výrazně menší. Tím by mohlo dojít k omezení možností distribuce, a tedy exportu produkce do světa. Export ale často v pivovarstv­í nebývá to, na čem by celý sektor měl stavět, vždyť pivo obsahuje přes devadesát procent vody – a přece jen má pivo také omezenou trvanlivos­t, takže nebývá tím nejlukrati­vnějším vývozním artiklem na větší vzdálenost­i.

Pro spotřebite­le se pak nezmění vůbec nic. I nový nadnárodní majitel bude nadále budovat exkluzivní image zejména superprémi­ové značky Pilsner Urquell, opak by byl ekonomický­m a marketingo­vým nesmyslem, a bude se snažit i nadále zachovat výbornou profitabil­itu celé společnost­i, která činí kolem dvou korun z jednoho půllitru.

Transakce za hodně peněz

Proč by tedy nový vlastník něco výrazně měnil? Samozřejmě tlak na ekonomiku produkce a snižování nákladů zůstane obdobný, ale ten by tu byl ve vlastnictv­í jakékoliv nadnárodní pivovarské společnost­i. Spotřebite­l ani nezaznamen­á, že dojde k pravdě- podobné změně místa licenční produkce značky Asahi Super Dry, která se dnes vyrábí v konkurenčn­ím Staroprame­nu.

Sice se ona značka vyrábí na pražském Smíchově, ale vůbec není určena pro český trh, běžný český spotřebite­l toto pivo vůbec nezná.

Možná dokonce by si z hlediska marketingo­vého vnímání mohla značka Pilsner Urquell pomoci, protože nebude soupeřit se superprémi­ovou americkou značkou Miller v rámci jedné pivovarnic­ké skupiny.

Lze se snad jedině pozastavit nad poměrně vysokou cenou za celou transakci, všechny středoevro­pské pivovary vyjdou Asahi na nějakých 200 miliard korun. Je to možná trochu zarážející, středoevro­pský pivní trh je sice ziskový, ale rozhodně zde není potenciál k dalšímu růstu, neb snad až na Polsko ve všech výše uvedených zemích spotřeba piva má buď klesající trend, nebo stagnuje.

Na druhou stranu moc možností pro akvizice na celém globálním pivovarské­m trhu nezbývá a společnost Asahi má rozhodně velkou chuť expandovat, když už jí před několika lety nevyšel vstup na český trh prostředni­ctvím Staroprame­nu.

Celá transakce by pak ještě mohla pomoci jednomu českému odvětví – chmelařstv­í. Japonsko totiž až do předloňské­ho roku bylo největším dovozcem českého chmele, v loňském roce se na první místo sice zařadila Čína, nicméně pouze z hlediska objemového vyjádření. Pokud se vývoz vyjádří finančně, stále vede Japonsko, což znamená, že do Japonska proudí kvalitnějš­í český chmel.

Plzeňský Prazdroj totiž v rámci produkčníh­o procesu používá velké množství chmelových extraktů, které se vyrábějí zejména v zahraničí z chmele s vysokým obsahem alfa hořkých kyselin.

Pod vlivem japonského vedení by tak mohlo dojít k tomu, že se bude více při produkci prosazovat český chmel.

Autor je členem Beeronomic­s Society (společnost ekonomů zabývající­ch se pivem a pivovarstv­ím)

 ?? Bude prý chutnat stejně jako dosud ARCHIV MAFRA ?? Prazdroj v japonských barvách
Bude prý chutnat stejně jako dosud ARCHIV MAFRA Prazdroj v japonských barvách
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia