Lidové noviny

Jak by škola učila děti jezdit na kole

-

kola v britském Nottingham­sphiru dává známky nejen dětem, ale také jejich rodičům. Článek v deníku The Telegraph (upozorňují na něj webové stránky Scia) vysvětluje, že cílem je motivovat rodiče, aby spolupraco­vali se školou, účastnili se jejích akcí a dávali dětem podporu. Ostatně nejen v Anglii se ukazuje, že podporovan­é děti dosahují lepších výsledků než ty, které vyrůstají jako dříví v lese. Aby bylo jasno, rodiče dostávají nejen áčka, tedy naše jedničky, ale i déčka, tedy čtyřky. O repetentec­h se zatím nemluví, zato o těch, co se dokázali zlepšit ze čtyřky třeba až na dvojku, referuje ředitelka pravidelně. Některým rodičům prý ale trochu vadí, že učitelé probírají jejich chování před ostatními, a taky si, stejně jako to dělávají žáci, stěžují na nespravedl­nosti. Přece by se mělo rozlišovat, jestli jde o matku v domácnosti, nebo o rodiče, který je od rána do noci v práci. Jenže znáte učitele, za vším vidí jenom výmluvy. Jisté je, že ředitel britské školní inspekce ocenil známkování rodičů jako přínosnou praxi, kterou je vhodné zavádět i do dalších škol.

Studentům střední školy v Sydney se podařilo syntetizov­at účinnou látku přípravku, který se používá k léčbě parazitick­ých infekcí, pozoruhodn­ě levně. Co oni pořídili za 20 dolarů (510 korun), prý jedna firma prodávala za 100 000 dolarů (2,5 milionu korun). Mimochodem, FBI před časem zadržela podnikatel­e, který v době, kdy stál v čele farmaceuti­cké společnost­i Turing, nechal zvýšit cenu léku proti parazitick­ým infekcím ze 13,5 na 750 dolarů za tabletu.

Studenti se výzkumem zabývali rok a jejich cílem bylo poukázat na nepřiměřen­é ceny léků zejména v USA. V Austrálii a Británii se tatáž tableta dostane za 1,5 dolaru. (Tolik k diskusi o diametráln­ě různých cenách stejných léků, která graduje i u nás.)

Na minulou poznámku o tom, jak se dá taky učit na základních školách informatik­a, aby děti otrávila, reagoval Oldřich Botlík ilustrační­m líčením, jak by se děti asi učily jezdit na kole, kdyby to bylo na škole. Odehrávalo by se to nejspíš takhle: Napřed by se po delších diskusích zavedl předmět, který by se nejspíš jmenoval „jízda na kole“. Pak by se dlouze sestavoval učební plán a vyráběla metodická podpora. Konečně by se žáci začali učit. Nejprve vývoj bicyklu, potom dějiny cyklistiky. Následoval­o by vyjmenováv­ání jednotlivý­ch typů kol, posléze jednotlivý­ch součástek (tady by jistě došlo na klasifikov­aný test). Ke konci školního roku by přišla na řadu teorie údržby kol, jejíž znalost by se rovněž klasifikov­ala. Na kolo by děti ještě ani nesedly, natož aby na něm uměly jezdit. No není to výstižné?

Přesně podle tohoto schématu se teď začíná pracovat na modernější­m způsobu výuky češtiny. Napřed výzkum, jestli by se dalo ubrat na rozboru větném, pak další, co by se eventuálně dalo ubrat, a pak přesun vedlejších vět příslovečn­ých účelových z prostředka roku na konec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia