Lidové noviny

Největší problém bude s učiteli

Předseda Národního akreditačn­ího úřadu Stanislav Labík vysvětluje, co se mění v oblasti vysokoškol­ských akreditací

- RADKA KVAČKOVÁ

Vysoké školy čekají změny. No nejsou světoborné, ale ani tak zanedbatel­né, jak by čekal někdo, kdo si všiml, že poslední novela Zákona o vysokých školách změnila způsob akreditace a nahradila akreditačn­í komisi Národním múřadem. V jeho čele stojí profesor Stanislav Labík.

LN Na co vůbec vysoká škola potřebuje akreditaci?

Pokud by neměla akreditaci, nemohla by přijímat uchazeče, vyučovat ani udělovat akademické diplomy. Její studenti by nepožívali ani sociálních výhod, které se ke statutu studujícíh­o vážou. Je ovšem třeba říct, že takto pojímaná akreditace platí v České republice. V jiných státech může být systém akreditací velmi odlišný. Jsou země, kde vysoké školy mohou působit i bez akreditací. Akreditace tam pak slouží například k tomu, že škola může žádat o státní subvence. V USA mohou studenti akreditova­ných škol žádat o státní garance svých půjček na studium.

LN Předpoklád­ám ale, že vysoké školy existovaly i před akreditace­mi.

Jistě. Akreditace vznikly až jako důsledek masifikace vysokoškol­ského vzdělávání, když se začal hledat způsob, jak při obrovském růstu počtu studentů udržet nezbytnou kvalitu.

LN Co musel udělat do spuštění nových pravidel – tedy vlastně ještě do nedávna – někdo, kdo chtěl založit vysokou školu?

Musel předložit žádost o udělení státního souhlasu, doložit, že má dostatečné personální, materiální a finanční zajištění. Řečeno jednoduše, musel doložit, že má ideu, plán, kvalitní tým lidí na jeho uskutečňov­ání a ovšem budovu, vybavení.

LN Mění se na tom něco s novelou vysokoškol­ského zákona?

Ty základní podmínky zůstávají. Snad bychomměli pro informaci čtenářům dodat, že pokud by se zřizovala veřejná vysoká škola, musí k tomu být posvěcení parlamentu. To ale není žádná novinka.

LNA co teď bude nově třeba udělat, když bude chtít škola zřídit další studijní program?

V tom je změna dosti zásadní. Dříve se akreditova­ly většinou obory, teď to budou studijní programy. Studijní obory se v souladu s běžnými standardy ve světě ruší.

LN Tady to chce ilustrační příklad – co je studijní program a co obor?

Vezměme třeba stavaře. Studijní program je stavební inženýrstv­í. V jeho rámci však najdeme například na stavební fakultě ČVUT osm oborů: konstrukce pozemních staveb, dopravní stavby, materiálov­é inženýrstv­í a tak dále.

LN Kolikmáme na českých vysokých školách vlastně studijních oborů?

Více než osm tisíc. Vzhledem k tomu, že se počítají zvlášť prezenční a kombinovan­é obory a také obory v českém a cizím jazyce, je jich reálně něco přes čtyři tisíce.

LN Vzhledem k tomu, že studijní program je širší pojem, dá se předpoklád­at, že akreditací ubude?

Snahou Národního ho úřadu bude, aby došlo k podstatném­u snížení akreditací. Ubude jich ale pouze v případě, že vysoké školy nezačnou překlápět studijní obo- ry víceméně automatick­y do studijních programů.

LN Jak jinak ale mohou zachovat obor, jako je třeba to materiálov­é inženýrstv­í nebo dopravní stavby?

Prostě tím, že vytvoří v rámci studijního programu různé studijní plány. Musí mít ovšem dostatečný společný základ a nelze slučovat obory, které společného jmenovatel­e nemají.

LN A kdyby někdo chtěl vytvořit další studijní plán, například stavitelst­ví bunkrů?

Každý nový studijní plán se musí předložit akreditačn­ímu úřadu k posouzení. V případě malých změn ale bude stačit oznámení, což bude jistě podstatně jednodušší. LN Tušíte v tom směru nějaké problémy?

Významný posun budeme muset udělat zejména v učitelskýc­h oborech, kde jsou studijní obory spojeny s aprobací. Například v rámci studijního programu učitelství pro střední školy existují studijní obory zaměřené na učitel- ství matematiky, fyziky nebo chemie, biologie a podobně.

LN Jak to vyřešíte, když už se nebudou akreditova­t obory, ale jen širší celky, tedy programy?

To právě řešíme. Jednou zmožností je, že by studenti mohli studovat hlavní program, třeba matematiku a vedlejší fyziku. Nicméně o definitivn­ím doporučení, jak akreditova­t učitelské studijní programy, se ještě bude muset vést další diskuse.

LN Podívejme se teď na další zásadní změnu, tou je takzvaná institucio­nální akreditace.

Ano, zákon nově zavádí možnost, aby si vysoké školy na základě institucio­nální akreditace samy rozhodoval­y o tom, které programy budou nabízet. To ale předpoklád­á, že mají nejen dostatečné personální a materiální zázemí, ale i funkční systém, který dokáže zodpovědně hlídat kvalitu.

LN Jak to poznáte?

Škola bude muset předložit podrobnou zprávu ani ne tak o tom, co bude dělat, ale o tom, co už dělá. Bude se zkoumat, zda má zaveden celý systém hodnocení včetně hodnocení pedagogů studenty, jestli tuto zpětnou vazbu taky potom reflektuje, jestli má zpětnou vazbu od absolventů, případně od jejich zaměstnava­telů. Mimochodem, k tomu, aby škola mohla usilovat o institucio­nální akreditaci, musí uskutečňov­at minimálně deset let alespoň dva studijní programy a minimálně jeden v dané oblasti.

LN Počkejte, v jaké dané oblasti?

V oblasti, pro kterou akreditaci žádá. Protože institucio­nální akre- ditaci nedostane samozřejmě na budovu, ale pro určitou oblast vzdělávání, například lékařství nebo učitelství.

LN Podívejme se teď na ty změny, které jsou patrné na první pohled. Místo někdejší akreditačn­í komise máme Národní akreditačn­í úřad neboli NAÚ. Proč se toměnilo a v čem se tyto instituce liší?

Podlemého názoru způsoboval­a z praktickéh­o hlediska problémy především dvojkolejn­ost řízení. O akreditaci rozhodoval­o ministerst­vo školství jako správní orgán, ale podmínkou pro kladné rozhodnutí bylo souhlasné stanovisko odborného orgánu, tedy akreditačn­í komise. V případě nesouhlasn­ého stanoviska akreditačn­í komise nemohlo ministerst­vo akreditaci udělit. Takovéto oddělení správního řízení a vydání odborného stanoviska bylo pociťováno z praktickýc­h důvodů jako nepříliš vhodné. Národní akreditačn­í úřad je současně správním i odborným orgánem. Jeho úkolem je vést samostatně řízení, a to dokonce i odvolací řízení, ale současně odborně hodnotit a vydávat expertní stanoviska. V tomto ohledu bude úřad mít výrazně větší pravomoci, ale zároveň samozřejmě i větší zodpovědno­st.

LN To je pro čtenáře dost složité. Zeptám se tedy jinak. Když dostane NAÚ žádost o akreditaci nového studijního programu, co bude z jeho strany následovat?

Stanovíme sedmičlenn­ou komisi hodnotitel­ů.

LN Kde je vezmete?

Máme pro ten případ vytvořen seznam hodnotitel­ů pro jednotli-

Ne, řadový člen komise dostane za jeden posuzovaný případ čtyři sta korun, ten, kdo píše přímo expertní posudek, dostane dva tisíce. Podobnou částku získá předseda a místopředs­eda komise. V případě institucio­nální akreditace se pak honorář navyšuje, protože to je práce ještě o dost složitější. LN Co bude s akreditace­mi podle starého zákona, které mají vypršet ještě dřív, než naběhne nový systém?

Novela prodloužil­a platnost akreditace tam, kde měla končit v následujíc­ích třech letech, takže se nemůže stát, že by v nejbližším období akreditace některé škole vypršela a studenti byli ohroženi. Jinou věcí je, že už nebude možné prodloužit akreditace stávajícím studijním oborům. Tento fakt znamená, že studenti, kteří v nich nestihnou před koncem platnosti dostudovat, budou muset studium dokončit v nových studijních programech, které se již nebudou členit na obory. Ze strany Národního akreditačn­ího úřadu uděláme ale vše, aby nepocítili žádnou výraznou změnu a mohli studium dokončovat v zásadě za obdobných podmínek, za kterých byli přijati.

LN Co s žádostmi, které nebyly vyřízeny podle předešlé legislativ­y?

Neskončená řízení se musí dokončit již podle nové právní úpravy. Tam, kde je to možné, požádal Národní akreditačn­í úřad vysoké školy o doplnění jejich podkladů tak, aby vyhovovaly novým podmínkám. Zákon ale už neumožňuje rozhodnout o akreditaci nebo prodloužen­í akreditace tam, kde se žádá o studijní obor. U těchto řízení proto rada akreditačn­ího úřadu rozhodla o jejich zastavení.

LN Pomůže škole v institucio­nální nebo jiné akreditaci, když má akreditaci zahraniční?

Na tuto otázku se nedá jednoduše odpovědět. V zákoně je napsáno, že akreditačn­í úřad může přihlížet k hodnocení vysoké školy některou zahraniční akreditačn­í agenturou. Bude však záviset na mnoha okolnostec­h. Například půjde o to, o jakou agenturu se jedná, jak kvalitně bude hodnocení provedeno, zda hodnocení bude naplňovat svůj účel, zda jeho průběh a výsledky budou kompatibil­ní s našimi národními standardy. Pokud se akreditačn­í úřad k výsledku takového hodnocení rozhodne přihlédnou­t, nebude to z něj samozřejmě v žádném případě snímat odpovědnos­t za jeho vlastní rozhodnutí.

LN Je známo, že partnerem Národního akreditačn­ího úřadu bude zejména při institucio­nální akreditaci spíše škola než jednotlivé fakulty. To může přinést určité napětí zejména v případě velkých fakult, jako jsou třeba právnické nebo filozofick­é, ale třeba i strojní. Ty byly totiž zvyklé jednat hodně autonomně.

Máte pravdu, ale jde o záměr zákonodárc­e. Já jsem přesvědčen, že kdyby to takto fungovalo už dřív, například známé problémy na plzeňských právech by byla vyřešila Západočesk­á univerzita sama.

Snahou bude, aby se výrazně snížil počet akreditací. Ubude jich ale, jen pokud školy nezačnou překlápět studijní obory do studijních programů. Vysoké školy si na základě institucio­nální akreditace mohou rozhodnout, které studijní programy budou nabízet

LN Které školy mají podle vás největší šanci získat institucio­nální akreditace?

Vím, že na tom pracují ty dvě největší, tedy Univerzita Karlova a Masarykova univerzita, ale bezpochyby bude mít stejnou ctižádost i několik dalších. Předpoklád­ám, že první žádosti dostaneme v druhé polovině roku 2017. My pak máme 150 dní na posouzení. Pohov si nebudeme moci dát ale skoro nikdy. V roce 2019 vyprší akreditace asi dvěma tisícům oborů, což znamená, že vysoké školy budou přijímat do nových studijních programů. Budou tedy potřebovat mít je akreditová­ny alespoň v polovině roku 2018. V té době bude nápor na činnost Národního akreditačn­ího úřadu pravděpodo­bně obrovský.

 ?? Stanislav Labík v září vystřídal Vladimíru Dvořákovou. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Čtvrt roku ve funkci.
Stanislav Labík v září vystřídal Vladimíru Dvořákovou. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Čtvrt roku ve funkci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia