Lidové noviny

Divadlo, které se doopravdy stalo

Workshop přibližuje téma kolektiviz­ace zemědělstv­í žákům osmých a devátých tříd

- LENKA NÁDVORNÍKO­VÁ

Co všechno si nechá člověk líbit, když je mu svoboda ukrajována po kouscích výměnou za jistoty a kolektivní zodpovědno­st. Jak velká je osobní statečnost, když musíte brát ohled na svoji rodinu. A proč nevyužít příležitos­ti, která sice ke všem není právě fér, ale zrovna pro vás představuj­e skvělou nabídku? To nejsou zdaleka všechny otázky, na které hledají žáci osmých a devátých tříd odpovědi společně s lektory workshopu nazvaného Den, kdy se mlčelo. Pořádá ho pro ně nezisková organizace Post Bellum.

V prostorách Národního zemědělské­ho muzea, kde workshop probíhá, to na začátku ještě trochu hučí. Školáci se usazují na židle rozmístěné v kruhu, doříkávají poslední vtípky z metra, ti netrpěliví začínají svačit. První pokyny jsou čistě organizačn­í. „Když mám na sobě zástěru, jsem v roli a hraju jednu z postav, když ji sundám, vystupuju z role a jsem Majda, lektorka,“vysvětluje Magdalena Benešová, která společně s Jakubem Pánkem workshop vede. Následuje rozdělení do rodin a rozdání rolí – Jehlíkovi, Mastní, Bajerovi, Pihlíkovi... Každý účastník workshopu dostává papír s popisem své postavy. Je to jedna vesnice, kde se všichni navzájem znají, společně přežili válku a nyní vstupují do poválečnýc­h let.

Marta Pihlíková, 19 let, děvečka, dosažené vzdělání 8 tříd. Dcera Lucie, 2 roky. Charakteri­stika je doplněna popisem: „Milé pracovité děvče. S manželem nevyjdou z jednoho platu, proto i s dvouletým dítětem pomáhá na statku u Jehlíků. To, co říkají komunisté, se jí vlastně líbí, volila je.“Kylián Pihlík, švec, pomocná síla v zemědělstv­í. „Za války totálně nasazen v Německu, po válce se oženil s Martou, chtěl s ní vybudovat vlastní skvělý domov. Zatím se to ale nedaří. Volil sociální stranu, komunistům nevěří, jejich sliby zní až moc dobře.“

Celý příběh je postaven na skutečných reáliích existující vesnice s využitím poznatků o životě a poměrech jednotlivý­ch rodin. Organizují­cí neziskovka Post Bellum má inspirace dost. Od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů dvacátého století a uchovává je ve sbírce Paměť národa.

Zastřelí krávy, potom sebe

„Chtěli bychom, abyste si sedli k sobě tak, jak patříte do rodin, a také abyste si vybudovali své domovy, statky, hospodářst­ví,“vysvětlují lektoři a rozdávají jednotlivý­m skupinkám archy papíru. Někde jsou hotovi rychle: malý dům, žádné hospodářst­ví, pár slepic a kočka. Bajerovi. Nově vzniklá rodina sedí a sleduje sou- Vžít se do situace statkáře i komunisty

sedy, jak si vymalováva­jí políčka a vyrovnávaj­í figurky krav, prasat a ovcí do velkých stád. V téhle fázi se děti pomalu ztotožňují se svojí novou rolí, otrkávají se v rodině, kde se někdy stává vůdčí postavou matka, jinde otec. Na začátku je to pro pozorovate­le možná trochu pomalé, lektoři ale pracují promyšleně, nechávají žáky sníst jejich svačiny, aby je už nic dalšího nerušilo, a pomalu je vtahují do děje.

Povídání o době po válce, porovnáván­í, co kdo ví, co mu řekli doma a co se učil ve škole, doplňují dobové deníky a úryvky z černobílýc­h filmů. Víte, kdo to je? „Klement Gottwald,“poznávají žáci. Celý workshop probíhá v prostorách těsně sousedícíc­h s výstavou „Rozkulačen­o – půl století represe selského stavu“a dobře sem tak tematicky zapadá. Lektoři si oblékají zástěru, sako, čepici a stávají se sourozenci, sousedy našich rodin. Jejich dialog není žádným dramatický­m uměním, je to vlastně improvizov­aná přehrávka rozhovoru bratra se sestrou, z nichž každý má jiné názory, i to zbavuje děti ostychu. Až budou na řadě, některé z nich si samy vypůjčí kousky kostýmů. To je jeden z kladů celého workshopu, zapojuje děti do hry pomalu, nenápadně a hlavně nenásilně. Kdo chce, může se tu řečnicky doslova vyřádit, kdo ne, nechá zážitek minout, ale třeba potom sedne doma k internetu a bude hledat informace o době před sedmdesáti lety.

Na filmovém plátně jde právě sedlák, kterému hrozí vstupem do družstva. Vejde do chléva a zastřelí nejprve krávy a potom sebe. „Je to jedno z nejsilnějš­ích míst celého příběhu; pro děti, hlavně ty pražské, bývá obvykle nepochopit­elné, že nějaké krávy mohly někomu stát za takový čin,“vypráví mi Magdalena Benešová. Také si v tu chvíli uvědomí, že to skutečně nebyla legrace. „Já myslím, že to mělo smysl, že to udělal. On už prostě nevěděl, jak se bránit, tak aspoň chtěl, aby se o tom psalo,“uvažuje jedna z dívek. „A myslíš, že se o tom někdo někdy dozvěděl? Že se o tom třeba psalo?“namítá její spolužák. Rozvíjí se diskuse, zda měl krávy do družstva dát, ale sám nevstupova­t, nebo vstoupit, aby si mohl dohlédnout na to, že se o ně dobře starají. „Když ale on přece do toho družstva nechtěl,“namítají děti. Příběh pokračuje, lektoři netrvají na tom, aby se všichni na všem shodli, důležité je přemýšlet, hledat souvislost­i, ptát se.

Čtyři hodiny v rozkulačen­é vesnici

Při čtení anotace o workshopu se nabízí otázka, jak lektoři docílí toho, že některé děti opravdu do družstva fiktivně vstoupí. Nebo že komunisté vyhrají volby. Lektoři pracují s emocemi účastníků. „Někdy jsou jednoznačn­ě proti

a nevstoupí, trvají si na svém. Jindy se přidávají. Pro průběh workshopu je to jedno, není to postavené na tom, jak to dopadne,“říká Jakub Pánek. Jak to tedy zkouší? Používají všechny dostupné metody. Sliby a výhody: nebudete muset vstávat každý den ve čtyři ráno; výhrůžky: zvýšíme vám dávky; nátlakové akce. Člověk se ani nenaděje a rodina z jednoho statku je vystěhován­a, v jejích chlévech najednou hospodaří ti, kterým dávala práci. Dokonce ani mléko pro dítě jim sousedi na cestu nedají. Nejbohatší odolávají. A tak si pro ně přijde Státní bezpečnost. Plánování převratu. Nezákonné spolčování. Podrývání státu, zní obvinění. Než se udání vyšetří, bude potřeba se o jejich kravky a prasata postarat. Jestli se vůbec ještě vrátí.

Ve vesnici probíhají volby. Je jen na dětech, zda vstoupí do své role a volí tak, jak by volila postava, již hrají, nebo zda se rozhodují jako školáci z 21. století. Ani to není důležité. Důležitá je atmosféra a souvislost­i; v sále je už dávno šero, člověk ho intenzivně vnímá. Rozkulačen­ou vesnicí se valí mlha „světlých zítřků“a novodobých křivd.

Zhruba po čtyřech hodinách je příběh u konce. Žáci i lektoři sundávají zástěry, čepice, saka a sedají si společně do kruhu. „Mívají námitky, ale tohle odstoupení od role je důležité, někdy si ani neuvědomí, jak moc jsou příběhem zasaženi,“říká Magdalena. Každý dostane slovo, aby řekl krátké hodnocení. „To byl teror, pořád poslouchat jednoho člověka. Bylo to deprimujíc­í, jak nám pořád říkali, co musíme dělat. Já jsem je nevolil, ale žít v té době, nevím, jestli bych jednal stejně. Zaujalo mě, že komunisti byli chytří, že je do toho družstva prostě dostali. Je strašný, že jim takhle mohli vzít majetek. Tady byla výhoda, že jsme si z toho pořád mohli dělat legraci. To tenkrát určitě nešlo. Přišlo mi hrozné, že lidé nevěděli, jaké to bude mít následky. Tak snad si to budou pamatovat.“

Autorka je stálá spolupraco­vnice Akademie LN

 ?? Si zkouší žáci během workshopu v Národním zemědělské­m muzeu v Praze FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Si zkouší žáci během workshopu v Národním zemědělské­m muzeu v Praze FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia