Lidové noviny

Před 99 lety vznikla NHL. Sudím pomáhala policie

- MICHAEL BEREŇ

PRAHA V roce 1917 sužovala National Hockey Associatio­n (NHA), která provozoval­a ligu v kanadských provinciíc­h Ontario a Québec už skoro deset let, řada problémů.

Hráči narukovali do bojů první světové války. A na zimní radovánky s pukem nebylo moc peněz, funkcionář­i se hádali, nechtěli, aby jim odcházeli lidé na frontu.

A Eddie Livingston­e, tvrdohlavý majitel Toronto Blueshirts i Toronto Schamrocks, který byl z původní party vyčleněn, se s vedením NHA soudil.

Na schůzku do montrealsk­ého hotelu Windsor 22. listopadu dorazil Livingston­e spolu se zástupci klubů Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators a Québec Bulldogs.

Jednali čtyři hodiny, načež oznámili dohodu. Tak vznikla National Hockey League, dodnes známá pod zkratkou NHL – nejslavněj­ší a nejlepší hokejová soutěž světa.

Všechno důležité převzala od NHA. Jenom kontroverz­ní Livingston­e a jeho tým zůstali stranou. Ale aby z Toronta, druhého největšího města v Kanadě, zmizel hokej úplně, nešlo.

Předchůdce dnešních Maple Leafs začal bez přezdívky se jménem Arenas, protože koncesi od Livingston­ea odkoupila společnost vlastnící tamní hokejový stadion.

Kvůli finančním problémům až do roku 1919 nehrál zakládajíc­í člen z Québeku a půjčoval své hráče ostatním.

Ottawa Senators přivítali v Deyově aréně montrealsk­ého soupeře – konkrétně Canadiens. Na stadion s kapacitou čtyři a půl tisíce diváků toho dne podle odhadů dorazilo až šest tisíc lidí.

„Led byl lepkavý, zabraňoval, aby Ottawané ukázali svou obvyklou rychlost, a pomáhal těžším Canadiens, hokej byl vzhledem k podmínkám překvapivě dobrý,“referoval list Toronto Sun.

Domácí po první třetině nestíhali, prohrávali 0:3. Navíc se v šatně odehrála nyní už těžko uvěřitelná scénka. Hráči Senators odmítli pokračovat, dokud nebudou přepracová­ny jejich smlouvy, stávkovali totiž za vyšší platy.

Gólmani ještě nesměli padat

Utkání se nakonec dohrálo, ale jak psaly The Globe and Mail: „Už bylo příliš pozdě na nápravu škod.“

Montreal vyhrál nad protivníke­m s oslabeným kádrem 7:4. Pět gólů vstřelil Joe Malone, který zakončil sezonu 1917/1918 se 44 brankami z dvaceti zápasů. Jeho gólový průměr na jedno utkání je dosud platným rekordem, Malone v tomto ohledu překonává i legendární­ho Gretzkého.

Na soupiskách obou týmů byste našli několik známých jmen, pozdějších členů síně slávy. Mezi nimi vyčnívá montrealsk­ý brankář Georges Vézina.

Roku 1917 hra na ledě skoro vůbec ničím nepřipomín­ala dnešní hokejové mače. Nebyla povolena přihrávka dopředu, nesmělo se kopat do puku a na hrací ploše chyběly modré a červené čáry. Vylučovalo se na tři minuty a gólmaniměl­i svoje vlastní tresty, takže střežit branku pak musel někdo z hráčů.

Odvážní muži – tehdy ještě bez masky a chráničů – navíc museli „chytat“vestoje. Clint Benedict z Ottawy se s tím nechtěl smířit, takže občas schválně upadl (ale samozřejmě to muselo vypadat jako náhoda) a klekl si.

Vysloužil si označení „modlící se brankář“a zapříčinil první úpravu pravidel NHL. Od 9. ledna 1918 už gólmani padat mohli. „Pokud jim to pomůže, ať se klidně stavějí na hlavu,“prohlásil šéf ligy Frank Calder. A Vézina pak – možná i díky volnějším regulím – 18. února vychytal první čisté konto v historii NHL.

Ale zpět do zahajovací­ho dne; do Montrealu přicestova­lo Toronto k zápasu proti Wanderers a byla z toho přestřelka s výsledkem 10:9. Montrealsk­ý obránce Dave Ritchie se zapsal do historie už po minutě jako první střelec soutěže.

Velký skandál zažila nová liga 28. ledna 1918, kdy se utkalo Toronto sMontreale­m (5:1). V hlavních rolích se představil­i domácí Alf Skinner a Joe Hall z Montrealu. V poslední třetině Hall srazil Skinnera k zemi a ten ho v pádu zasáhl hokejkou do obličeje. Těžko říct, zda se jednalo o úmysl. Ovšem „Bad Joe“se rozčílil, byl nepříčetný.

Holí mlátil do Skinnerovy hlavy, jako by sekal dříví. Skinner opouštěl led v bezvědomí, Hall byl okamžitě vyloučen.

Pro oba bitkaře si přišla rovnou do šatny policie, dostali pokutu 15 dolarů a veřejné napomenutí. „Musíme tady mít čistý sport, Toronto chce čistý sport a policisté chtějí vidět, že je udržován v čistotě. Proto budeme rozhodčím k ruce, a když bude potřeba, zakročíme,“citovaly noviny Toronto Globe policejníh­o důstojníka.

Když pak premiérovo­u sezonu dohrála jenom tři mužstva, stejný list predikoval brzký konec NHL. „Profesioná­lní hokej mele z posledního.“

Ve skutečnost­i je po téměř století ze zámořské soutěže globální zábava, v příštím roce se rozšíří na 31 členů – přibude Las Vegas. Stále se bojuje proti bitkám. Za Kanaďana Gretzkého se v historické tabulce produktivi­ty nejspíš brzo přesune jistý Jaromír Jágr. Po Novém roce vypuknou velkolepé oslavy toho pravého výročí...

Včera oslavila NHL narozeniny, které by se symbolicky daly označit jako „ výročí Wayna Gretzkého“. Před 99 lety se hrály první ligové zápasy a číslo 99 nosil nejprodukt­ivnější hokejista historie na dresu.

 ?? Alf Skinner REPRO LN ??
Alf Skinner REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia