Lidové noviny

Monarchie ve fázi pomalého rozkladu

-

Po dlouhé vládě Eduarda Taaffeho (1879–1893) nastalo v Předlitavs­ku období politické krize. Jednou z příčin byla postupujíc­í hospodářsk­ámoderniza­ce, která soustředil­a velké množství dělnictva v několika centrech. Masové demonstrac­e, doprovázen­é nejednou krveprolit­ím, otřásaly systémem a vedly k postupné demokratiz­aci.

V letech 1896 a 1906 byly prosazeny reformy zavádějící všeobecné, přímé a rovné volební právo pro muže. Politická modernizac­e se tím ovšem zastavila a autoritati­vní vládnutí pokračoval­o dál: vlády jmenoval císař bez ohledu na parlament. Rozpadal se i systém stran, kdy se vedle starých honoračníc­h (např. mladočechů) prosazoval­y nové masové strany na třídním (sociální demokracie, národní sociálové) či stavovském základě (agrárníci).

Větší problém ale představov­ala stupňující se nacionaliz­ace společnost­i. Roku 1893 mladočeši použili na českém sněmu v boji proti česko-německému vyrovnání (punktace) jako první obstrukci: hlukem znemožnili jednání. V roce 1897 je na říšské radě napodobili Němci, kteří parlament blokovali dlouhé měsíce. Začalo to nejprve dlouhými projevy, kdy např. brněnský Otto Lecher „žvanil“dvanáct hodin... Na zdržování navázalo nási- Hudební výjev zmladočesk­é obstrukce říšské rady lí, vedení sněmovny posléze na svou ochranu povolalo četnictvo a vylučovalo poslance výtržníky ze sněmovny.

Němci se tehdy domohli zrušení Badeniho jazykových nařízení zavádějící­ch do úřadů češtinu. To rozzuřilo mladočechy, kteří v červnu 1900 zdemoloval­i sněmovnu. Zahráli „muziku, podle které musí tancovat celé Rakousko“. Od té doby stále někdo někde obstruoval a parlament nepracoval. Vlády proto udržovaly stát v chodu „nouzovým zákonodárs­tvím“. Český sněm, který kvůli německé obstrukci léta nepřijal zemský rozpočet, musel být roku 1913 dokonce tzv. anenskými patenty zrušen. Paradoxně si to nakonec přály i politické strany, které k tomu daly tichý souhlas.

 ?? V červnu 1900 očima sociálněde­mokratické­ho FOTO ARCHIV ??
V červnu 1900 očima sociálněde­mokratické­ho FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia