Lidové noviny

Osvětáři všech zemí...

- MARTIN ZVĚŘINA

Až se můj nejmladší syn stane diktátorem celého vesmíru, zakáže veřejný zpěv vánoční písně Narodil se Kristus Pán. Pokuty budou drakonické, budoucího despotu neobměkčí, ani když mu vysvětluje­te, že ti lidé vyjadřují radost z oslav Spasitelov­a narození. Naopak, mladý pán chce být ještě přísnější na ty, kteří dokonce ani neznají slova druhé sloky, natož následujíc­ích. Ty by rovnou zavíral. Předpoklád­ám, že seznam zákazů našeho kruťase se bude nějaký čas rozrůstat, aby jej v určitém věku navždy zavrhl. Alespoň doufám.

REZONANCE

Nemá smysl kádrovat nejen spontánní zpěv lidí, kteří jsou spíš trénovaní v běhání než ve sborovém zpěvu (častěji běhají pro zdraví, než chodí zpívat, a už vůbec ne do kostela). Neměli bychom kádrovat ani posluchače v koncertní síni. Recenzent koncertu České filharmoni­e, která svým příznivcům před pár dny nabídla symfonii Turangalil­a Oliviera Messiaena, má za to, že odchod ze sálu „je naprostá neúcta jak k hudebníkům, tak ke skladbě samé“. Inu, posluchač je v tomhle pojetí jaksi povinen setrvat, aby byl „povznesen“. Chápeme recenzenta osvětáře i posluchače České filharmoni­e, uvyklé spíš na Dvořáka či Čajkovskéh­o než na Messiaena, natož na něco divočejšíh­o. Ale takhle by se koncertní publikum nemělo vnímat nikdy.

Posluchači mají k návštěvě koncertu své důvody, které nikdo nezkontrol­uje. S tím nehnou recenzenti ani hudebníci. Na jednom koncertě vedle mne seděl pán v bundě, rozvalen v sedadle, ruce zkřížené na prsou. Neprojevil se, jedinkrát nezatleska­l, neusmál se, neušklíbl. Zůstal do konce a se stejnou pokerovou tváří i odešel. Byl to správný posluchač? Byl spokojen, či znechucen? To se nikdy nedovíme. Osvětář si mohl udělat čárku, pán byl akulturová­n.

Naštěstí nám do hlav nikdo nevleze, takže klidně odcházejte. Než se trápit koncertem, lepší se v tichu procházet.

Ono by se vidělo, kdyby někdo nabídl vracení vstupného každému, kdo neprožije „umělecký zážitek“, kolik z nás je inertních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia